site

Kebangkitan penyelamat kerajaan yang tidak dapat dihalang

Penulis ialah pengerusi Rockefeller International

Apabila bank runs tersebar, telah menjadi jelas bahawa sesiapa yang mempersoalkan penyelamatan kerajaan bagi mereka yang ditangkap akan ditarbalikkan sebagai pembubaran zaman akhir, seperti mereka yang menasihati Herbert Hoover untuk membiarkan perniagaan gagal selepas kemalangan 1929.

Pelikuidasi kini mencabar fasis sebagai penghinaan paling tidak tepat dalam politik. Benar, tidak mungkin lagi dari segi politik bagi kerajaan untuk tidak melakukan penyelamatan, tetapi ini adalah masalah bola salji yang dibuat oleh mereka sendiri. Beberapa dekad yang lalu wang mudah mencipta pasaran yang begitu besar — ​​hampir lima kali lebih besar daripada ekonomi dunia — dan saling berkait, sehingga kegagalan bank bersaiz sederhana pun berisiko menular global.

Lebih daripada kadar faedah yang rendah, era wang mudah dibentuk oleh refleks keadaan yang semakin automatik untuk menyelamatkan — untuk menyelamatkan ekonomi daripada pertumbuhan yang mengecewakan walaupun semasa pemulihan, untuk menyelamatkan bukan sahaja bank dan syarikat lain tetapi juga isi rumah, industri, pasaran kewangan dan asing kerajaan semasa krisis.

Larian bank terkini menunjukkan bahawa era wang mudah belum berakhir. Inflasi kembali jadi bank pusat mengetatkan, tetapi refleks menyelamat masih mendapat kekuatan. Semakin kuat ia berkembang, semakin kurang dinamik kapitalisme. Berbeza dengan keadaan minimalis era sebelum 1929, Amerika kini memimpin budaya menyelamat yang terus berkembang menjadi ekstrem maksima baharu.

Masalah hari ini telah dibandingkan dengan operasi bank pada abad ke-19, tetapi penyelamatan jarang berlaku pada masa itu. Permusuhan pengasas Amerika terhadap kuasa tertumpu telah menyebabkan kerajaan pusat terhad dan tiada bank pusat. Dengan ketiadaan sistem kewangan, kepercayaan disimpan pada peringkat peribadi, bukan peringkat institusi. Sebelum perang saudara, bank swasta mengeluarkan mata wang mereka sendiri dan apabila kepercayaan gagal, penyimpan melarikan diri.

Sekiranya Rizab Persekutuan AS wujud pada masa itu, ia tidak akan banyak membantu. Etos bank pusat Eropah kontemporari adalah untuk membantu bank pelarut dengan cagaran yang kukuh – dalam praktiknya mereka lebih keras, melindungi rizab mereka sendiri dan “memalingkan wartawan mereka yang memerlukan”, seperti yang dinyatakan oleh sejarah Fed.

Kerajaan yang terkawal merupakan ciri utama revolusi perindustrian, yang ditandai dengan kemelesetan yang menyakitkan dan pemulihan yang teguh, menghasilkan produktiviti yang kukuh dan pertumbuhan pendapatan per kapita yang lebih tinggi. Sehingga tahun 1960-an dan 1970-an, penentangan terhadap penyelamatan negara masih berlaku, sama ada pemohon adalah bank utama, syarikat besar atau New York City.

Walaupun awal 1980-an dilihat sebagai detik penting bagi pengunduran kerajaan yang lebih luas, sebenarnya era ini ditandai dengan kebangkitan budaya menyelamat apabila Continental Illinois menjadi bank AS pertama yang dianggap terlalu besar untuk gagal. Dalam langkah yang radikal pada masa itu, refleks sekarang, Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan memberikan perlindungan tanpa had kepada pendeposit Continental — sama seperti yang telah dilakukan untuk pendeposit SVB.

Larian bank baru-baru ini telah dibandingkan dengan krisis simpanan dan pinjaman pada tahun 1980-an. Dicetuskan sebahagiannya oleh peraturan yang menyebabkan S&L tidak dapat bersaing dalam persekitaran kadar yang meningkat, krisis itu telah diselesaikan oleh pengawal selia yang mengurangkan lebih daripada 700 daripada “berjimat cermat” ini dengan kos kepada pembayar cukai kira-kira $130bn. Penyelamatan pencegahan pertama datang pada akhir 1990-an, apabila Fed menganjurkan sokongan untuk dana lindung nilai yang sangat terikat dengan pasaran asing, untuk mengelakkan ancaman krisis kewangan sistemik.

Penyelamatan itu pudar selepas 2008 dan 2020, apabila Fed dan Perbendaharaan memecahkan rekod untuk trilion dolar yang dicipta atau dilanjutkan dalam pinjaman dan penyelamatan kepada beribu-ribu syarikat merentasi kewangan dan industri lain di dalam dan luar negara. Dalam setiap krisis, penyelamatan menahan kadar lalai korporat ke tahap yang secara tidak dijangka rendah, berbanding dengan corak masa lalu. Mereka melakukan perkara yang sama sekarang walaupun kadar meningkat dan operasi bank bermula.

Bahaya bukan hanya moral atau spekulatif, seperti yang ditegaskan ramai – ia praktikal dan ada. Penyelamatan telah membawa kepada salah agihan modal yang besar dan lonjakan dalam bilangan firma zombi, yang menyumbang dengan besar kepada melemahkan kedinamikan dan produktiviti perniagaan. Di AS, jumlah pertumbuhan produktiviti faktor jatuh kepada hanya 0.5 peratus selepas 2008, turun daripada kira-kira 2 peratus antara 1870 dan awal 1970-an.

Daripada mencergaskan semula ekonomi, budaya menyelamat maksima semakin membengkak dan seterusnya menjejaskan kestabilan sistem kewangan global. Apabila kerapuhan semakin meningkat, setiap penyelamatan baharu mengeraskan kes untuk yang seterusnya.

Tiada sesiapa pun yang memikirkannya selama lebih daripada satu minit boleh menjadi nostalgia untuk kekacauan yang menyakitkan jika produktif era pra-1929. Tetapi terlalu sedikit penggubal dasar yang menyedari bahawa kita berada pada keterlaluan yang bertentangan; penyelamatan berterusan melemahkan kapitalisme. Campur tangan kerajaan mengurangkan kesakitan krisis tetapi dari masa ke masa merendahkan produktiviti, pertumbuhan ekonomi dan taraf hidup.

data singa hari ini

pengeluar sidney

sidney totobet

pembukaan hongkong

totobet.com sgp