site

Keberkatan tersembunyi dari kemerosotan demografi Jepun

Pada usia 15 tahun, Akino Imanaka sudah mempunyai resume yang hebat. Dia menamatkan pengajian — seperti yang dijangkakan oleh semua gurunya — di bahagian atas kelasnya, adalah pilihan semula jadi sebagai presiden pelajar dan dipilih untuk mewakili Oteshima Junior High di banyak acara berprestij.

Ia membantu, sudah tentu, bahawa dia adalah satu-satunya murid sekolahnya.

Pengijazahan solo Imanaka di sudut kebuluran kanak-kanak di wilayah Kagawa sangat sesuai dengan suasana keputusasaan masa depan Jepun yang diterima.

Kehidupan seperti yang diketahui negara, merungut pelbagai akaun baru-baru ini, berada dalam bahaya yang tidak dapat ditarik balik. Dividen itu, bagaimanapun, kurang kerap dibincangkan: di tengah-tengah pergolakan besar yang akan datang, sikap untuk mengambil risiko, kesetiaan tanpa ganjaran dan bertahan yang tidak dapat ditahan mungkin juga terdedah. Sama seperti ramai yang mungkin mengimpikan tahap keselesaan kewangan yang memberikan kebebasan sepenuhnya kepada individu untuk tawar-menawar, mencaci atau menjauhkan diri daripada majikan, Jepun akan mengetahui sama ada anak-anaknya kini duduk pada persamaan demografi “lupakan-anda wang”.

Berita demografi negara ini jelas suram, dan implikasi jangka panjang kedengaran tidak menyenangkan seperti biasa. Golongan muda dan golongan yang membayar cukai akan jauh lebih ramai daripada golongan tua dan bergantung kepada cukai, dan Jepun yang amat terhutang budi tidak boleh meminjam daripada generasi yang belum lahir tanpa perhitungan.

Ketidakselesaan jangka pendek juga mula terasa sangat nyata. Had lebih masa dan kekurangan pemandu lori yang kronik, meramalkan tinjauan Institut Penyelidikan Nomura, akan menyebabkan lebih satu pertiga daripada kargo domestik tidak dapat dihantar menjelang 2030. Pengecutan populasi dan penuaan, kata laporan berkumandang oleh Recruit Works Institute, akan mewujudkan kekurangan 11 juta pekerja menjelang 2040. Minggu lalu berakhir dengan kerajaan mengumumkan rancangan terbaharunya untuk membalikkan penurunan kadar kelahiran jangka panjang selepas amaran oleh Perdana Menteri Fumio Kishida bahawa akibat tidak bertindak adalah keruntuhan masyarakat.

Perkara yang sukar untuk CEO, pastinya. Tetapi boleh dibayangkan, bagi Imanaka dan kumpulannya dari Jepun berusia 15 tahun, cukup membebaskan. Dia khususnya telah mengalami — dalam keadaan yang diakui melampau — pemerkasaan kekurangan yang luar biasa. Orang lain boleh menjangkakan versi berskala yang lebih kecil bagi kuasa itu untuk memihak kepada mereka pada masa hadapan.

Walaupun unjuran Recruit Works sedikit meleset dan walaupun ekonomi itu sendiri terpaksa melakukan perubahan struktur yang besar, pada masa generasi Imanaka memulakan pencarian pekerjaan dalam masa kira-kira enam tahun, pasaran buruh, yang hari ini menawarkan 134 pekerjaan untuk setiap 100 pekerja yang ada, akan mempunyai berjuta-juta jawatan untuk dilalui.

Secara teorinya, kohort ini boleh meramalkan Jepun yang secara struktur akan memerlukan mereka lebih banyak daripada generasi baru-baru ini yang lain. Ia mungkin, sebagai akibatnya, jauh lebih akomodatif kepada cita-cita mereka, lebih responsif kepada aduan mereka dan, mungkin paling kritikal jika mereka memilih kehidupan keusahawanan, memaafkan kegagalan pertama, kedua dan juga ketiga mereka.

Setakat ini, kata perekrut dan pengurus pengambilan pekerja, peralihan ini telah pun bermula. Malah syarikat Jepun yang terkenal dengan nama isi rumah melaporkan jurang antara pengambilan ideal mereka dan apa yang sebenarnya mereka dapat hari ini. Memandangkan jurang itu semakin melebar, tugas HR telah berubah: sekali proses pemilihan yang agak sehala, ia telah menjadi satu pemikat. Ramai yang mengatakan bahawa mereka kini menghadapi soalan daripada pemohon bahawa kelimpahan mereka dahulu pernah membuat tidak sopan: “Apa yang boleh anda lakukan untuk saya?”

Syarikat juga akan melihat daya tarikan mereka semakin pudar melangkaui titik pengambilan, kerana kakitangan menyedari bahawa kekurangan memberi mereka keupayaan untuk meninggalkan apa-apa yang mereka tidak suka – buli, kerja lebih masa yang berlebihan, seksisme – dan menjadi sesuatu yang mereka mungkin.

Tetapi pemerkasaan yang lebih besar mungkin mengambil bentuk menggalakkan generasi Imanaka untuk bereksperimen dengan ekonomi dengan cara yang mereka – atau lebih kerap ibu bapa mereka – sebelum ini akan dilihat sebagai terlalu berisiko. Ekosistem permulaan Jepun, kata mereka yang terlibat secara langsung, bukan sahaja kekurangan modal risiko secara struktur, tetapi mereka yang berasa selesa mengambil risiko. Kalkulus berubah sepenuhnya jika risiko boleh diambil dengan mengetahui bahawa sektor korporat yang kekurangan kakitangan bersedia (jika tidak gembira) untuk bertindak sebagai jaring keselamatan bagi mereka yang mengambil peluang yang tidak berjaya.

Terdapat banyak faktor yang boleh menghalang perkara ini berlaku di mana-mana berhampiran dengan kemas seperti yang diterangkan. Tetapi, untuk satu tempoh sekurang-kurangnya, persepsi infleksi mungkin sangat memperkasakan dengan sendirinya. Imanaka memberitahu media tempatan bahawa, sebagai kerjaya, dia berminat dalam pendidikan atau kebajikan. Ekonomi Jepun yang rakus siswazah mungkin mempunyai cita-cita yang lebih besar untuknya; demografi bermakna dia boleh melakukan apa yang dia suka.

leo.lewis@ft.com

result hari ini

pengeluaran sydney

sdy hari ini

info togel hari ini hk

toto bet singapura