site

Kebimbangan melanda Hollywood apabila penulis memulakan perbincangan gaji dengan studio

Hollywood sedang bersiap sedia untuk potensi mogok apabila penulis skrip dan studio filem memulakan rundingan kontrak pada hari Isnin yang dijangka menjadi yang paling kontroversi sejak 2007, apabila industri filem dan televisyen terhenti selama 100 hari.

Persatuan Penulis Amerika yang mempunyai 11,500 ahli menyasarkan amalan pampasan yang telah berakar umbi dalam era penstriman — termasuk cara royalti dibayar — ketika ia memulakan perbincangan dengan Alliance of Motion Picture and Television Producers. Kontrak semasa tamat pada 1 Mei.

“Penulis telah dipandang rendah untuk beberapa waktu, tetapi perpindahan ke model penstriman telah menjadikannya keadaan terdesak,” kata Chris Keyser, seorang penulis dan ahli jawatankuasa perundingan WGA. “Perniagaan rosak. Penulis tidak boleh mencari rezeki.”

Kebangkitan Netflix dan penirunya telah membawa kepada peningkatan besar-besaran dalam bilangan program yang dihasilkan, tetapi kebanyakan penulis berpendapatan rendah dalam era penstriman berbanding perniagaan TV tradisional, kata ejen dan peguam hiburan.

“Ia seperti melihat sekumpulan Uber di jalan raya dan berfikir ia adalah masa yang baik untuk menjadi pemandu teksi,” kata seorang peguam hiburan yang berpangkalan di LA. “Menjadi seorang penulis yang bekerja adalah lebih sukar berbanding dahulu. Tahap pampasan, layanan dan jangkaan semuanya pada asasnya berbeza daripada sebelumnya.”

Di bawah model TV penyiaran tradisional AS, penulis akan menghasilkan kira-kira 22 skrip setiap musim, dan mereka memperoleh royalti jika rancangan menunjukkan prestasi yang baik. Tetapi siri penstriman adalah lebih pendek, selalunya lapan hingga 10 episod, dan keupayaan pendapatan penulis adalah lebih terhad.

Studio juga telah mengecilkan bilangan penulis yang bekerja di rancangan, yang membawa kepada kebangkitan “bilik mini” – kumpulan kecil yang “menghancurkan skrip dalam tempoh masa yang dipotong dengan kurang penulis terlibat dengan kakitangan”, menurut seorang peguam hiburan .

Dalam satu kenyataan, AMPTP berkata ahlinya “komitmen penuh untuk mencapai perjanjian yang saling menguntungkan” dan akan berusaha untuk “memastikan pengeluaran aktif”.

Ceramah gaji, yang berlaku setiap tiga tahun, akan datang pada masa yang sukar untuk studio tradisional. Selepas mengepam berbilion-bilion ke dalam perniagaan penstriman mereka sendiri, Disney, Warner Bros, Paramount dan NBCUniversal berada di bawah tekanan dari Wall Street untuk mengurangkan kos dan menjadikan perkhidmatan itu menguntungkan.

Studio Hollywood juga menghadapi penurunan pendapatan TV tradisional serta persaingan daripada Apple dan Amazon, yang perkhidmatan penstrimannya disokong oleh perniagaan teras mereka yang menguntungkan.

“Penulis mempunyai beberapa isu yang sangat sah yang perlu ditangani . . . dan di sisi studio, mereka semua mengeluarkan wang daripada berbelanja begitu banyak [streaming] kandungan,” kata seorang ejen Hollywood yang terkenal. “Jadi, anda mempunyai dua kuasa ini yang saling berhadapan, kedua-duanya dengan isu yang sah, dan itu mewujudkan rundingan yang sukar.”

Beliau menambah bahawa studio sedang menimbun skrip dan meminta penulis menghantar kerja lebih awal daripada jadual, menambah ketegangan. “Apa yang anda dengar di Hollywood adalah akan ada mogok,” tambahnya.

Mogok pada tahun 2007 – tahun yang sama Netflix melancarkan perkhidmatan penstrimannya – dianggarkan telah menelan belanja negara California sekurang-kurangnya $2bn. Ia juga membawa studio untuk menugaskan lebih banyak program tanpa skrip, yang memotong penulis daripada gambar.

“Sedikit sebanyak studio berada dalam kedudukan yang lebih baik [than the writers] untuk menahan pemberhentian kerja dalam tempoh beberapa lama,” kata David Smith, seorang profesor ekonomi di Pepperdine Graziadio Business School. “Tetapi kedua-dua pihak boleh menjadi yang rugi jika ia adalah serangan berpanjangan.”

result togel singapur

pengeluaran sidny

sdy toto

totobet data hongkong

result sgp