site

Kedai Kultus: perabot buatan tangan dengan semangat perintis

Dilahirkan daripada seorang tukang kayu dan pembuat selimut di luar bandar Oregon, Tyler Hays mempelajari nilai membuat sesuatu dengan tangannya sejak kecil. “Saya mempunyai mesin jahit ketika berumur lima tahun, mengimpal go-kart ketika berusia sembilan tahun, dan saya dan abang saya akan membina semula enjin dan membuat meriam,” katanya. “Semasa saya membesar, saya mengembangkan obsesi dengan tekstur, perincian, pembinaan dan kejuruteraan.”

Dia menyalurkan obsesi ini kepada BDDW, studio perabot dan reka bentuk yang dimulakannya di New York pada tahun 1994. Pelanggan berwawasan pelbagai disiplin ini kini termasuk presiden, bintang rock dan royalti Hollywood (walaupun nasib baik cuba menghadiahkan mana-mana nama daripadanya).

Tingkap kedai di Mount Street dengan Encore 3-Play meja putar © BDDW

Cawan seramik Tyler Hays, daripada £200

Cawan seramik Tyler Hays, daripada £200

Lampu loket seramik dengan naungan porselin, £3,800

Pos luar BDDW terbaharu Hays dibuka di Mount Street London tahun lepas, dan perhatiannya yang teliti terhadap perincian dapat dilihat dari saat anda melangkah masuk ke dalam pintu masuk. Lihat dengan teliti, dan anda akan melihat bahawa setiap jubin bujur dicat dengan burung biru pucat, bunga, daun dan muka kecil, gaya yang diilhamkan oleh tempayan berlapis garam Amerika. Tembikar batu berlapis garam abad ke-19 dan cetakan tangan adalah sesuatu yang pernah dikumpulkan ibunya. “Saya mahu orang yang masuk merasakan semuanya lembut,” katanya. “Bukan lama, bukan baru.”

Tyler Hays di tempat kerja © BDDW

Kepekaan ini dirasai di seluruh kedai. Dinding disiapkan dalam “resipi keluarga” plaster berus dan lantai parket dibuat daripada kayu oak hitam. Perapian telah ditutup dengan lebih banyak jubin yang dilukis dengan tangan. “Anda tidak boleh melakukan mana-mana teknik ini dengan mesin,” katanya.

Kegembiraan berjalan melalui reka bentuk yang dipamerkan. Lampu papier-mâché besar yang dicat dengan bunga seni rakyat, tergantung pada rantai seramik, dinamakan “Loket kraf jelek nenek” (£15,000). Lukisan akrilik dan minyak perenang adalah salah satu daripada beberapa gambar yang dipotong menjadi kepingan teka-teki yang longgar (£28,000). Meja pingpongnya (kini ikonik) dibuat dalam maple dengan tatahan holly, dan dengan jaring daripada kulit berlubang (£26,500). Cawan periuk batu yang dicat secara individu termasuk koleksi XXX yang menjijikkan (dari £290). Dan meja putar yang direka untuk memainkan tiga rekod berturut-turut menunjukkan kecintaan Hays kepada jazz dan bluegrass, yang dia suka mainkan semasa bekerja di studio.

Sofa Mohair Grane, £24,840

Kredenza kayu dan kulit, £23,700

Galeri BDDW di Mayfair, menampilkan pendiangan seramik yang dibina dengan jubin lukisan tangan dari studio BDDW Ceramic Tyler. Turut digambarkan ialah sofa Abel, kerusi Wingback, meja kopi Claro Walnut Slab dan permaidani BDDW Handraw © BDDW

Bahawa setiap item dalam alam semesta BDDW dibuat dengan tangan adalah teras kepada kepercayaan Hays dalam ketukangan dan keabadian. Semuanya direka oleh Hays sebelum dihidupkan di kompleks studio kraf di Philadelphia, tempat kira-kira 100 tukang seramik, tukang kayu, pemotong batu dan pembuat pakaian bekerja.

Kaedah tradisional ini “sama sekali tidak bergaya semasa saya membesar dalam dunia reka bentuk yang sangat anggun pada tahun 80-an”, kata Hays, tetapi, sebahagiannya terima kasih kepadanya, sejak itu menjadi begitu. Kini pertandingan panggang “weenie” dan pertandingan memanahnya, yang diadakan di New York, menghimpunkan komunitinya dan dihadiri oleh kohort pereka fesyen, pemuzik dan artis.

Lampu loket seramik dan papier-mâché, £15,000, dan kerusi tetamu persegi, £2,700 © BDDW

Cita-citanya seterusnya adalah untuk memulakan hotelnya sendiri, “suatu tempat yang benar-benar mewakili siapa saya dan apa yang saya suka”, katanya. “Saya sering bergurau bahawa saya ingin menjadi concierge di sebuah hotel di mana segala-galanya direka oleh saya, dan saya boleh membawa beg orang ramai dan dapat melihat semua orang menikmati kerja saya.”

5 Mount Street, London W1K 3NE; bddw.com; @bddw_etc

singapore result hari ini

hasil pengeluaran sydney hari ini

info keluaran sydney

hasil togeĺ hongkong

sgp138