site

Keengganan Eropah terhadap anti-paksaan | Masa kewangan

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Rahsia Perdagangan kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari Isnin

Selamat datang ke Rahsia Perdagangan. Saya nampaknya telah menjengkelkan beberapa orang beberapa minggu lalu dengan mengatakan bahawa kemasukan UK ke dalam perjanjian CPTPP Asia-Pasifik pada dasarnya tidak relevan dan merosakkan sempadan. Jadi, dengan penyertaan kini lebih kurang dipersetujui, hari ini saya akan menggandakan dan mengganggu mereka lagi. Tetapi pertama sekali, fikirkan tentang instrumen anti-paksaan EU (ACI), yang telah mengambil satu lagi langkah ke arah pelancaran. Surat berita itu berehat minggu depan untuk perayaan kesuburan pagan yang kini dikenali sebagai Easter, tetapi akan kembali pada 17 April.

Hubungi. E-mel saya di alan.beattie@ft.com

Menjadi malu kerana memukul Beijing

Suruhanjaya Eropah, Majlis Eropah bagi negara anggota dan parlimen bersetuju minggu lepas mengenai borang untuk ACI, idea yang saya fikirkan sejak mereka mula-mula memikirkannya. Untuk mengimbas kembali: pada asalnya disasarkan kepada Donald Trump, kini tertumpu pada China, alat itu memberikan kelonggaran yang besar kepada EU untuk menggunakan sekatan perdagangan dan pelaburan untuk menyerang balik negara yang cuba memaksa negara anggota atau blok itu mengubah dasarnya.

Peralihan besar semasa perbincangan intra-EU adalah peranan yang lebih besar bagi negara anggota dan bukannya suruhanjaya dalam memutuskan siapa yang akan dipukul dan dengan apa. Ini bermakna kemungkinan besar ACI akan digunakan, kerana takut akan tindakan balas. Ambil contoh yang jelas, menghukum China kerana memaksa Lithuania berhubung hubungan dengan Taiwan. Suruhanjaya itu mungkin agak gung-ho untuk membalas dendam, tetapi tindak balas segera daripada industri Jerman terhadap pemboikotan China terhadap eksport Lithuania telah mendorong Lithuania untuk berundur sekiranya ia menjejaskan rantaian bekalan mereka.

Begitu juga realist/mercantilist/defetist (delete pilihan) sentimen tidak syak lagi akan dicerminkan dalam perbincangan akan datang. Kerajaan pakatan Jerman mungkin kurang pro-China secara refleks berbanding kerajaan terdahulu, tetapi ia masih mempunyai semua eksport dan pelaburan yang menarik untuk dilindungi.

Seolah-olah untuk membuktikan perkara itu, presiden suruhanjaya Ursula von der Leyen minggu lalu memberikan salah satu campur tangan China yang paling skeptik. Tetapi terdapat sekumpulan ketua kerajaan EU pergi ke Beijing, termasuk Emmanuel Macron dalam lawatan bersama dengan von der Leyen minggu depan, yang secara amnya kelihatan kurang agresif. Semua sedang memerhatikan peluang perniagaan dan konkordansi diplomatik ke atas Rusia, dan semuanya berburu-buru memulakan pergaduhan yang tidak perlu mereka lakukan. Perbincangan mengenai penggunaan ACI akan dipolitikkan dengan kuat, lebih daripada beberapa instrumen perdagangan lain yang dicipta oleh EU.

Lebih banyak sebab untuk memberi diskaun kepada UK menyertai CPTPP

Jadi, UK berada dalam CPTPP dan era Asia-Pasifik baharu bermula untuk sebuah negara di utara Atlantik. Hujah standard Brexiter untuk menyertai perjanjian itu ialah keahlian menjadikan UK dalam wilayah yang berkembang pesat yang dinamik dan bukannya dibelenggu ke benua sklerotik yang dikendalikan oleh sekumpulan pengejek sosej yang semakin tua. (Saya karikatur, tetapi anda mendapat getaran.) Berikut adalah dua lagi sebab bahawa hujah tidak benar-benar berkesan.

Kelebihan perbandingan UK adalah dalam perkhidmatan. CPTPP tidak meliputi perkhidmatan sangat. Malah, tidak juga, melakukan banyak perjanjian perdagangan keutamaan — kecuali, sudah tentu, Pasaran Tunggal EU. Sesetengah eksport perkhidmatan UK ke rantau Asia-Pasifik adalah penting, seperti pendidikan tinggi. Tetapi anda tidak memerlukan perjanjian perdagangan untuk itu — anda memerlukan Pejabat Dalam Negeri untuk berhenti dengan tekun menembak sektor universiti UK dengan mengurangkan visa belajar. Dan ya, jarak terus penting untuk perdagangan perkhidmatan.

UK memerlukan sesuatu untuk dijual. Seperti yang dinyatakan oleh Sam Lowe dalam surat berita Negara Paling Digemarinya, satu nilai tambah perjanjian untuk UK ialah peraturan asal yang agak murah hati. Ini akan membolehkan UK membina rantaian bekalan dengan ahli CPTPP dalam, katakan, kereta, dengan mengimport input dari satu negara anggota dan kemudian mengeksport ke negara lain tanpa terperangkap oleh peraturan menjengkelkan mengenai nilai tambah domestik. Masalah: UK tidak mempunyai banyak industri kereta yang boleh digunakan, dan sudah tentu tidak dalam kenderaan elektrik. Kenapa tidak? Hebat untuk dikaitkan, satu sebab ialah Brexit. ROO yang terhad dalam perjanjian perdagangan EU-UK, ditambah dengan pengertian umum ketidaktentuan politik dan perniagaan, membahayakan industri kereta Britain. Pembuatan kereta UK pulih daripada keadaan sebelum ini yang teruk sejak 1980-an dan seterusnya hasil daripada pelaburan asing, yang digalakkan dengan tekun oleh kerajaan Margaret Thatcher, dan eksport ke EU. (Lebih banyak bukti bahawa Thatcher, yang akhirnya membenci EU, dan EU, yang kebanyakannya tidak menyukai Thatcher, sebenarnya adalah gabungan yang sangat produktif.)

Pengeluar bateri kenderaan elektrik utama UK baru sahaja rosak dan penggantinya tidak akan membuat bateri kereta sehingga 2025 atau seterusnya. Syarikat kereta asing memetik Brexit sebagai alasan untuk tidak melabur di UK. Untuk bersaing di Asia, anda memerlukan rantaian bekalan yang sangat cekap. Volkswagen memilikinya, terima kasih kepada strategi penyumberannya di seluruh pasaran tunggal EU, yang mengandungi pelbagai ekonomi dengan profil kos, kemahiran dan teknologi yang berbeza. UK tidak. Jika ia mahu menjual ke Asia-Pasifik, ia akan menjadi lebih baik dari dalam EU.

Dalam erti kata lain: CPTPP pada dasarnya tidak relevan untuk UK kerana ia tidak menghasilkan jenis perkara yang mungkin mendapat manfaat, dan Brexit bermakna ia kurang berkemungkinan untuk bermula. Namun, Global Britain.

FT melaporkan bahawa China secara de facto telah bertukar menjadi pemberi pinjaman penyelamat dalam usaha untuk mendapatkan balik wang yang telah dipinjamkannya di bawah Inisiatif Belt and Road. Robin Wigglesworth dari Alphaville memberikan pemikirannya tentang fenomena di sini.

Peralihan Eropah kepada kereta elektrik berada di bawah ancaman kerana kekurangan litium yang berterusan. Seperti yang dilaporkan oleh Patricia Nilsson dan Harry Dempsey, unjuran defisit mungkin terbukti wujud untuk pembuat kereta Eropah.

Podcast TechTonic FT mengkaji percubaan untuk menggunakan aplikasi kuantum untuk menyelaraskan Pelabuhan Los Angeles yang terkenal tidak cekap.

Laurence Boone, menteri Eropah Perancis, menerangkan pendekatan EU terhadap kenegaraan ekonomi dalam seminar di Institut Peterson.

Penjejak inflasi FT menunjukkan kenaikan harga mula berkurangan di banyak negara berikutan kejutan kos pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.


Rahsia Perdagangan disunting oleh Jonathan Molds

Nota Paya — Wawasan pakar tentang persimpangan wang dan kuasa dalam politik AS. Daftar di sini

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

totobet result

angka pengeluaran sydney

sydney togel hari ini

pengeluaran hongkong

resulhk