site

Kegagalan bank: pengajaran daripada krisis masa lalu bergema hari ini

Bank berjalan dalam era digital adalah luar biasa pantas. Kematian Silicon Valley Bank dan Credit Suisse telah membuktikannya. Tetapi pada dasarnya, urusan bank adalah urusan lama. Kecuali beberapa dekad tenang selepas perang dunia kedua, krisis sebegitu kerap berlaku. Kebanyakannya mengikut corak yang sudah berabad-abad lamanya.

Ledakan spekulatif, aliran masuk modal yang besar atau liberalisasi kewangan adalah pelopor biasa. Punca hampir selalunya kejatuhan harga aset. Penerbangan seterusnya pendeposit ke keselamatan menyebabkan penularan. Akibatnya ialah masalah kredit, pengeluaran dan pekerjaan yang menyedihkan. Hampir separuh daripada semua kemerosotan kitaran perniagaan AS antara 1825 dan 1914 melibatkan krisis perbankan yang besar.

Remedi telah lama diperdebatkan. Seorang jurubank pertama kali melayangkan idea bahawa Bank of England harus bertindak sebagai pemberi pinjaman pilihan terakhir pada tahun 1797. Pada mulanya, Nyonya Tua – kemudian sebuah bank swasta dengan beberapa tanggungjawab awam – tidak bermain bola. Tanggapan awalnya — kemudiannya diterbalikkan — kepada panik perbankan 1825 adalah untuk melindungi rizabnya, pemberian pinjaman catuan dan menaikkan kadar diskaunnya. Lebih daripada satu daripada 10 bank di England dan Wales telah gagal pada tahun 1826.

Kemalangan itu mendorong perundangan yang membenarkan bank – kemudian perkongsian kecil, bermodal rendah – untuk digabungkan. Tetapi liabiliti terhad hanya menjadi arus perdana selepas kegagalan Bank City of Glasgow pada tahun 1878. Jurang antara aset dan liabilitinya mematahkan tanggapan bahawa liabiliti tanpa had menjamin bank. Drama itu mempunyai resonans hari ini, kerana peraturan pasca 2008 yang bertujuan untuk membuat pemegang saham menanggung beban akibat sebarang penyelamatan diuji.

Satu lagi tindak balas awal untuk menjalankan bank adalah insurans deposit. Ini pertama kali diperkenalkan pada tahun 1829 oleh negeri New York AS. Hanya lebih satu abad kemudian, sistem insurans persekutuan telah diperkenalkan sebagai tindak balas kepada keruntuhan lebih daripada 9,000 bank dalam Kemelesetan Besar. Ia baru-baru ini — dan secara kontroversi — telah diperluaskan untuk meliputi semua pendeposit Silicon Valley Bank dan Tandatangan.

Usaha menyelamat menetapkan jangkaan untuk penyelamatan masa depan yang sangat tinggi, kata pengkritik. Itu menambah kebimbangan yang berpanjangan tentang bahaya moral. Walaupun campur tangan dalam larian bank mengehadkan kerosakan, ia mencairkan insentif untuk mengawal risiko kewangan. Tidak hairanlah banyak pengawal selia kewangan memberi perhatian kepada sejarah. Alat dan pemahaman mereka lebih canggih daripada masa lalu. Tetapi dilema yang mendasarinya tidak banyak berubah.

totobet singapore

pngluaran sdy hr ini

keluaran sdy

hk keluar malam ini

togel malam ini