site

Kegawatan menyinari talian hayat yang disediakan oleh bank-bank kecil AS

Bank of Delight, yang mengendalikan tiga cawangan di kawasan Arkansas barat yang berpenduduk jarang, tidak layak sebagai institusi kewangan yang penting dari segi sistem, tetapi ia memegang tempat yang sangat penting bagi mereka yang tinggal berdekatan.

Dibiayai dengan banyak oleh deposit tempatan, Delight ialah pemberi pinjaman penting kepada pembalak dan penternak di segelintir bandar berdekatan.

“Saya sendiri dalam perniagaan perkayuan,” kata Darwin Hendrix, ketua eksekutif bank itu. “Salah seorang pegawai pinjaman saya mempunyai ladang ayam. Kita faham ekonomi kita. Saya membuat banyak pinjaman pada telefon saya, sama seperti saya bercakap dengan awak.”

Dengan aset $165juta, pemberi pinjaman yang dikendalikan oleh Hendrix hanyalah setitik pada kunci kira-kira $23tn sistem perbankan AS. Namun ia adalah antara beribu-ribu institusi kecil yang bersama-sama memainkan peranan penting dalam membiayai perniagaan kecil yang menyumbang hampir separuh daripada aktiviti ekonomi AS.

Kegawatan di beberapa bank AS bersaiz sederhana minggu lalu telah menumpukan perhatian kepada kepentingan ekonomi institusi yang lebih kecil ini. Ia juga telah menggegarkan pengawal selia daripada konsensus, yang dipalsukan selepas krisis kewangan terakhir, bahawa bahaya terbesar terletak pada kerugian yang tidak terkawal di bank-bank terbesar.

Empat bank AS yang mempunyai kunci kira-kira lebih besar daripada $1tn setakat ini mengalami sedikit kerosakan akibat tekanan pembiayaan yang didorong oleh kenaikan kadar faedah; secara purata, saham mereka telah jatuh sebanyak 10 peratus sejak awal Mac.

Bank serantau telah menjadi lebih teruk, malah mengetepikan Silicon Valley Bank dan Signature Bank, yang gagal lebih sedikit daripada seminggu yang lalu. Indeks perbankan serantau KBW, yang menjejaki 50 bank besar di luar peringkat teratas, telah kehilangan 21 peratus daripada nilainya dalam tempoh yang sama.

Kegawatan pada pemberi pinjaman AS bersaiz sederhana seperti Signature Bank telah menumpukan perhatian kepada kepentingan ekonomi mereka © Angus Mordant/Bloomberg

Lebih sukar untuk dinilai ialah keadaan peringkat ketiga bank kecil yang terdiri daripada hampir 4,000 institusi yang mempunyai aset kurang daripada $1bn, kebanyakannya dipegang secara persendirian. Semua kini menghadapi masalah akibat kenaikan kos deposit dan pembiayaan borong.

Walaupun 25 bank terbesar menyumbang kira-kira dua pertiga daripada semua kredit bank di AS, institusi yang lebih kecil mempunyai kehadiran yang luar biasa dalam beberapa pasaran penting, contohnya menyumbang kira-kira 70 peratus daripada pinjaman hartanah komersial oleh bank AS, menurut data daripada Rizab Persekutuan.

Sama ada atas sebab geografi atau kerana mereka berada dalam bidang kerja yang luar biasa, pelanggan bank kecil sering mempunyai beberapa tempat lain untuk beralih, menurut Aaron Klein, seorang sarjana Institusi Brookings dan bekas pegawai Perbendaharaan AS semasa krisis kewangan 2008.

“Bagi orang ramai dan perniagaan yang tinggal di luar kotak kredit pasaran besar-besaran, bank kecil dan komuniti mempunyai maklumat dan hubungan unik yang membolehkan mereka menyediakan modal,” katanya.

Bank-bank tersebut kini mesti bersaing untuk mendapatkan modal dengan dana pasaran wang dan kenderaan lain yang menghasilkan lebih tinggi, yang berpotensi menimbulkan masalah untuk perniagaan sederhana yang akses kepada dana bergantung pada kesihatan bank tempatan yang menjurus kepada niche khusus mereka.

“Dana bersama pasaran wang tidak melabur dalam perniagaan kecil dan permulaan,” kata Klein. “Ia pernah menjadi kelebihan bagi bank bahawa mereka mempunyai insurans deposit persekutuan, tetapi Rizab Persekutuan telah menyelamatkan dana pasaran wang dua kali dalam tempoh 15 tahun yang lalu.”

Perniagaan bersandarkan modal teroka adalah antara yang paling sukar untuk dibankkan kerana mereka biasanya mempunyai sedikit sejarah, tiada hasil dan kos pendahuluan yang besar. Namun First Community Bank dan Trust di pinggir Chicago adalah antara bank yang aktif mencari pelanggan sedemikian.

“Dalam 37 tahun saya, saya telah membankkan banyak syarikat yang pada dasarnya telah menjadi dua lelaki atau perempuan dan satu idea,” kata Greg Ohlendorf, ketua eksekutif First Community, yang menyelia kunci kira-kira $204 juta yang hanya lebih besar sedikit daripada Bank of Kegembiraan.

Berhenti daripada beberapa institusi yang lebih besar, banyak perniagaan kecil yang terselamat daripada wabak mendapati bahawa sokongan seorang jurubank tempatan adalah faktor penentu. Bank komuniti memproses 60 peratus daripada pembiayaan yang diberikan semasa fasa pertama Program Perlindungan Gaji, skim persekutuan yang menyediakan pembiayaan untuk perniagaan yang terus membayar pekerja semasa penutupan paksa.

Tetapi prospek pertumbuhan jangka panjang beberapa institusi tersebut mungkin diuji, kerana kenaikan kadar faedah dan kemungkinan kemelesetan mencabar ekonomi bank di mana-mana.

Seperti rakan sejawatannya di Arkansas, First Community bergantung pada pendeposit tempatan, satu faktor yang Ohlendorf anggap mungkin menjadi kelebihan ekonomi.

“Kami dibiayai oleh orang yang menjalankan perniagaan tempatan dengan kami,” katanya. “Dengan bank komuniti dan bank perhubungan, ia lebih daripada sekadar kadar faedah.”

Klein juga percaya akar tempatan yang mendalam mungkin menyediakan beberapa bank alternatif untuk mencari daya tahan dalam peningkatan kewangan.

“Bank komuniti sering menaja pasukan liga kecil tempatan,” katanya.

“Tiada siapa yang mahu menjadi jenis orang yang mengeluarkan wang mereka, di mana anak mereka bermain liga kecil dengan nama bank di belakang mereka. Adakah anda mahu menjadi lelaki itu?”

resul singapur

pengeluaran sidney siang tadi

sydney togel hari ini

pengeluaran hk kemarin

singapura totobet net