site

Kejayaan dasar Rishi Sunak masih belum mengalihkan dail untuk Tories

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Inside Politics kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Anda boleh tahu ada pilihan raya di sudut. Peti masuk saya dipenuhi dengan parti politik yang mengumumkan “rakit langkah” wajib untuk menangani isu ini atau mengatasi masalah itu. Beberapa pemikiran tentang pilihan raya tempatan dan pilihan raya kecil yang akan datang di Scotland dalam nota hari ini.

Politik Dalaman mempunyai acara langsung pertamanya yang akan datang pada 19 April — hari lahir pertama kami. Lebih lanjut mengenai itu di bawah.

Inside Politics disunting oleh Georgina Quach. Ikuti Stephen di Twitter @stephenkb dan sila hantar gosip, pemikiran dan maklum balas kepada insidepolitics@ft.com

Sukat

Terdapat mata air di anak tangga Tory di Westminster pada masa ini. Rishi Sunak telah menikmati kejayaan dasar besar pertamanya dalam bentuk rangka kerja Windsor dan kemenangan politik besar ke atas lawan dalamannya dalam parti Konservatif. Buat pertama kali sejak Theresa May kehilangan majoriti pada 2017, parti itu mempunyai seorang pemimpin yang mahu mentadbir, boleh mentadbir dan berjaya membuat sesuatu berlaku sebagai hasilnya. Tidak hairanlah ada faktor yang menggembirakan muncul di kalangan Ahli Parlimen Konservatif.

Jangan lupa bahawa pada dasarnya semua orang yang benar-benar penting dalam Buruh hidup melalui pilihan raya umum 1992 dan berjuang dalam pilihan raya 2015. Beberapa tokoh utama projek Starmer mempunyai peranan dalam kedua-dua acara, yang menyaksikan Konservatif menang tanpa diduga pada pilihan raya. Ia benar-benar tidak memerlukan apa-apa untuk Laborites mula bimbang bahawa pilihan raya akan datang pada 2024 akan berakhir dengan kekalahan juga.

Itulah latar belakang yang penting untuk memahami mengapa terdapat begitu banyak perkara yang muncul di seluruh akhbar British dan begitu banyak kepala bercakap mengatakan bahawa mereka merasakan Sunak boleh atau akan memenangi pilihan raya akan datang.

Saya tidak fikir kepingan ini tanpa asas. Hujah-hujah Janan Ganesh yang memihak kepada pendekatan Keir Starmer dibuat dengan baik dan mempunyai faedah untuk dipegang secara konsisten. Tetapi sementara pendekatan Starmer tidak memainkan peranan kecil dalam memulihkan nasib Buruh, cara dia melakukannya telah meninggalkannya dengan reputasi untuk pergeseran dan tidak boleh dipercayai. Pilihan raya di mana bingkainya menjadi “Sunak vs Starmer” masih boleh dimenangi oleh Tories.

Tetapi di luar Westminster, terdapat beberapa petunjuk penurunan harga yang patut diingat. Yang pertama ialah kepuasan British terhadap NHS berada pada tahap paling rendah sejak Pusat Penyelidikan Sosial Kebangsaan mula bertanya soalan itu kira-kira 40 tahun yang lalu. Yang kedua ialah ini merupakan parlimen yang cukup menyakitkan setakat pendapatan isi rumah jangka sebenar, dan itu tidak akan berubah melainkan Sunak mempengerusikan, pada dasarnya, dua tahun terbaik untuk pertumbuhan gaji yang pernah dimiliki UK. Kedua-duanya bukanlah latar belakang yang saya mahukan menjelang pilihan raya.

Sebahagian daripada masalah ialah pencapaian Sunak adalah nyata, tetapi ia belum lagi berada dalam bidang yang sebenarnya menyentuh kebanyakan pengundi atau menggerakkan ramai pengundi. Itulah sebahagian daripada mengapa walaupun penarafan bersihnya sendiri hanya 10 mata daripada Starmer, kelebihan Konservatif jauh, lebih buruk daripada parti Buruh, menurut penemuan IpsosMori bulan lepas.

(Saya lebih suka menggunakan Ipsos kerana ia adalah peninjau biasa tertua di UK. Saya suka set data yang berjalan lama jika boleh, tetapi coraknya secara amnya adalah sama merentas kebanyakan peninjau.)

Semasa George Parker dan Jim Pickard menulis dalam latar mereka yang sangat baik tentang pilihan raya tempatan yang semakin hampir, jika pilihan raya itu hampir tepat, pilihan raya ini akan menjadi pertembungan yang cukup besar antara muzik mood di Westminster dan realiti pilihan raya yang dihadapi oleh kedua-duanya. parti sekarang.

Semua ini dan banyak lagi akan menjadi agenda di webinar langsung pertama kami pada 19 April jam 1 tengah hari BST. Saya teruja untuk disertai oleh Jane Green, profesor sains politik di Kolej Nuffield, Universiti Oxford, dan wartawan FT Miranda Green dan Peter Foster, untuk melihat gambaran besar yang mungkin membentuk keputusan pilihan raya 2024: ekonomi, Brexit , imigresen, perkhidmatan awam dan geopolitik. Jika anda seorang pelanggan FT, anda boleh mendaftar secara percuma di sini (sila hantar panel soalan anda melalui pautan juga).

Adakah anda di sana, Tuhan? Ini saya, Margaret

Kami bersedia untuk ujian pertama pendapat umum Scotland di bawah Humza Yousaf. Margaret Ferrier, yang sebelum ini ahli parlimen SNP untuk Rutherglen dan Hamilton West dan yang terakhir adalah seorang bebas, menghadapi penggantungan 30 hari daripada Dewan Rakyat kerana melanggar peraturan Covid semasa puncak sekatan.

Pada 30 hari, ia adalah jauh di atas ambang untuk petisyen penarikan balik, dan memandangkan kempen tempatan pada umumnya telah cukup berjaya mencetuskan perkara ini, kita harus menganggap akan ada pilihan raya kecil di kerusinya. Ia betul-betul di kaki bukit kerusi sasaran parti Buruh. Memandangkan pengundian semasa dan memandangkan parti pembangkang cenderung untuk berprestasi tinggi dalam pilihan raya kecil, kita tidak akan belajar banyak daripada ini tentang pendapat umum di Scotland jika Buruh memenanginya, tetapi ia akan menjadi loceng penggera yang besar untuk Buruh jika mereka tidak .

Sekarang cuba ini

Salah seorang bayi comel rakan tertua saya berusia satu tahun semalam, dan Arsenal Women menewaskan Manchester City 2-1, jadi itu adalah hari yang baik. (Saya mendapat bayi comel yang disebutkan di atas tukul mainan kecil kerana memukul sesuatu adalah hobi barunya, jadi hujung minggu mungkin kurang menyeronokkan untuk rakan saya berbanding saya.)

Selain itu, saya sangat menikmati kisah Danny Leigh tentang masa lalu, masa kini dan masa depan yang tidak pasti Warner Bros, dan Jancis Robinson mengenai Barolo, salah satu wain kegemaran kawan baik saya. (Saya masih tidak begitu dapatkan apa yang dia lihat dalam mereka, tetapi saya suka membaca tentang mereka.)

Tetapi karya kegemaran saya ialah catatan Jackie Wullschläger tentang kedudukan semasa Pablo Picasso dalam dunia seni. Saya harus mengakui, saya agak kecewa apabila mengetahui bahawa tidak akan ada pameran di sini di UK untuk menandakan ulang tahun ke-50 kematiannya, jadi sebaliknya akan membuat rancangan untuk pergi ke Paris.

Cerita teratas hari ini

  • Suella Braverman menolak Brexit untuk dipersalahkan atas kelewatan Dover | Beratus-ratus orang semalam menghadapi gangguan perjalanan hari ketiga mereka di Pelabuhan Dover, kerana para menteri menegaskan bahawa kelewatan menyeberangi Selat itu tidak dikaitkan dengan pemergian UK dari EU.

  • Michelle O’Neill menyeru pelaburan AS | Menteri-menteri pertama Ireland Utara telah menggesa AS untuk “menggemburkan” pelaburan di rantau ini sekarang setelah perjanjian Brexit Rishi Sunak telah menghapuskan halangan utama untuk perdagangan.

  • Oliver Dowden menangani urusan jual beli | Kerajaan telah menjanjikan ketelusan yang lebih besar mengenai pengendalian perundangan perdana yang memberi menteri keupayaan untuk menyekat tawaran atas alasan keselamatan negara, di tengah-tengah kebimbangan perniagaan bahawa rejim “kotak hitam” menghalang pelaburan di UK.

  • Humza Yousaf berikrar menamatkan kesatuan | “Kami akan menjadi generasi yang memberikan kemerdekaan untuk Scotland,” Yousaf, menteri pertama Islam Scotland yang pertama, serta yang termuda dan yang pertama daripada etnik minoriti, memberi jaminan kepada ahli SNP selepas kemenangannya dalam pilihan raya.

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Pendapat FT — Pandangan dan pertimbangan daripada pengulas teratas. Daftar di sini

result sgp indotogel

pengeluaran sidni

sidney sidney

toto bet hk

www.totobet sgp