site

Kekacauan reformasi pencen Macron | Masa kewangan

Emmanuel Macron membuat keputusan untuk memperbaharui sistem pencen Perancis. Perjudiannya tergantung pada imbangan. Berlatarbelakangkan protes, di mana dua pertiga daripada penduduk menentang rancangan presiden, kerajaan minoritinya terpaksa mengenepikan undi parlimen yang dikira Macron akan kalah. Perubahan adalah perlu untuk menutup defisit pencen di negara dengan penduduk yang semakin tua. Tetapi cara Macron cuba melakukan reformasi menyebabkan presiden dan Perancis mengalami defisit demokrasi.

Dalam mencetuskan kuasa perlembagaan yang istimewa, Macron bertaruh bahawa peluang kerajaannya untuk bertahan dalam undi tidak percaya yang akan menyusul sekarang adalah lebih besar daripada kemungkinan memperoleh sokongan parlimen untuk pembaharuannya dalam cara biasa. Kredibiliti penggal kedua beliau sebagai presiden bergantung kepada pengiraannya yang berjaya. Dia mesti berharap bahawa mereka lebih tepat daripada penilaiannya bahawa dia boleh mengharapkan Les Républicains konservatif untuk membantunya.

Kebarangkalian ialah undi tidak percaya yang dijadualkan pada hari Isnin akan gagal, dan pembaharuannya akan berlalu. Tetapi ia tidak sepatutnya sampai kepada ini. Membaik pulih sistem pencen yang murah hati Perancis sentiasa akan menjadi sangat sukar. Mogok adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Macron juga tidak asing dengan penggunaan kuasa, yang dikenali sebagai Perkara 49.3 yang boleh memintas undi parlimen: kerajaannya telah menggunakannya 10 kali sebelum ini. Tetapi tahap kegelisahan di seluruh negara mengenai rancangan itu, sudah berkurangan tetapi yang didakwa oleh pengkritik tidak adil kepada pekerja kolar biru, menunjukkan bahawa Macron memandang rendah skala penentangannya. Berjuta-juta telah merasakan keperluan untuk membantah sejak Januari. Tindakan perindustrian telah menyebabkan 10,000 tan sampah berlonggok di jalan-jalan Paris dan telah mengurangkan pengeluaran di reaktor nuklear.

Macron gagal meyakinkan kedua-dua pengundi dan ahli parlimen tentang keperluan wawasannya; sesuatu yang amat penting sejak beliau kehilangan majoriti parlimen tahun lalu. Kaedah tinggi beliau untuk memaksa wawasan itu ke atas negara — tidak kira kelebihannya — kini berisiko mengubah keresahan menjadi keresahan, berpotensi pada skala 2018 jaket kuning protes yang menjejaskan penggal pertamanya.

Macron betul bahawa Perancis perlu merombak sistem pencen bayar semasa anda pergi dan lebih ramai orang perlu bekerja untuk membantu membiayai perkhidmatan awam. Pesara Perancis dijangka meningkat daripada 16 juta kepada 21 juta menjelang 2050. Sementara itu, hutang awam terkumpulnya berjumlah lebih 113 peratus daripada keluaran dalam negara kasar. Pembaharuan presiden akan meningkatkan umur persaraan minimum daripada 62 kepada 64, menjadikannya lebih sejajar dengan jirannya di EU, dan memerlukan 43 tahun bekerja untuk layak mendapat pencen penuh.

Namun kaedah Macron untuk meneruskan dasar yang kukuh tidak masuk akal politik. Setelah memenangi undi yang diperlukan di Dewan Negara minggu lepas, beliau sepatutnya membiarkan rang undang-undang itu pergi ke undi di Dewan Negara. Undian yang gagal akan memberi isyarat bahawa dia perlu menilai semula dan mereka bentuk semula baik pulihnya.

Dalam jangka pendek, masa depan perdana menterinya, Elisabeth Borne, tidak menentu. Tetapi terdapat soalan yang lebih luas untuk jangka panjang. Les Républicains telah lama menyokong dan berkempen untuk pembaharuan pencen. Jika Macron tidak boleh mengharapkan mereka untuk majoriti, walaupun selepas kompromi yang besar, apakah harapan yang ada untuk cita-cita lain untuk baki jawatan presidennya sehingga 2027? Tidak banyak. Dan ini membahayakan legasinya yang lebih luas, yang sebaliknya menjadikan Perancis lebih berdaya saing. Macron menjanjikan gaya politik Perancis yang lebih konsensual, kurang dari atas ke bawah. Dengan cuba memaksa melalui pembaharuannya, dia akhirnya lemah.

www.totobet.com singapore

pengeluaran togel sidney

sdy hari ini

angka keluar hongkong mlm ini

pengluaran hk