site

Kekayaan Ketamakan | Masa kewangan

“Adakah kapitalisme mati?” tanya Albert Edwards, yang merupakan gabungan perkataan yang menarik seperti yang anda akan baca hari ini. Perkara semasa yang menggunakan “pasukan” strategi global SocGen ialah rekod margin keuntungan yang tinggi dalam pasaran maju, terutamanya AS:

Selepas bekerja dalam bidang kewangan selama lebih 40 tahun, saya merasakan tidak banyak perkara yang boleh mengejutkan saya. Namun saya dapati tahap Greedflasi korporat yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam kitaran ekonomi ini mengagumkan. Keluaran terbaru data keuntungan keseluruhan ekonomi AS memberikan satu lagi kejutan kepada keyakinan saya yang semakin lemah bahawa sistem kapitalis berfungsi sebagaimana mestinya. . . .

Syarikat telah menggunakan pertama wabak dan kemudian perang di Ukraine untuk ‘mengaut keuntungan’. Pada masa perpaduan sosial sudah terumbang-ambing, saya fikir melihat syarikat yang menjana margin keuntungan luar biasa dalam krisis hanya boleh mencetuskan kekacauan sosial. Ini adalah isu besar bagi pembuat dasar yang tidak boleh diabaikan lagi. Tetapi apa yang perlu dilakukan?

Kami meringkaskan intipati hujah Edwards bulan lalu, yang mana terbaharunya menambah beberapa refleksi yang memihak kepada kawalan harga dan cukai durian runtuh. Mengabaikan pelajaran tahun 1970-an, dengan dasar harga dan pendapatan mereka yang gagal, mungkin perlu kerana “sesuatu nampaknya telah rosak dengan kapitalisme,” tulisnya.

Titik permulaan kali ini ialah data Biro Analisis Ekonomi yang menunjukkan margin keuntungan bukan kewangan suku keempat AS masih berjalan sangat panas berbanding tekanan kos, yang berbeza dengan data pasaran yang mencadangkan penyejukan:

Seperti di atas, kekurangan buruh dan harga komoditi yang lebih tinggi biasanya memerah margin apabila ekonomi menuju ke arah kemelesetan. Itulah yang dilaporkan oleh syarikat, tetapi bukan itu yang dikatakan oleh data BEA.

Pelarasan yang dibuat oleh BEA untuk mendapatkan gambaran asas keuntungan korporat adalah untuk menghapuskan kesan untung rugi pengurusan inventori, dan meletakkan susut nilai pada asas ekonomi dan bukannya perakaunan. Edwards mencadangkan juga mengecilkan pandangan kepada keuntungan domestik sahaja, dengan alasan bahawa keuntungan tempatan adalah yang mendorong kitaran pelaburan perniagaan tempatan.

Kemudahan ini — yang BEA istilahkan keuntungan daripada pengeluaran semasa — mencadangkan keuntungan asas AS telah berpegang pada rekod tertinggi:

“Satu ciri utama data keuntungan keseluruhan ekonomi BEA ialah ia MENERAJUI data pasaran saham, sebahagiannya kerana syarikat kecil yang tidak disebut harga tidak mempunyai tekanan untuk mengurut keputusan mereka lebih tinggi,” tulis Edwards – yang membuatkan kita berfikir. Syarikat mana yang kita bincangkan? Siapa yang masih berpendapatan berlebihan dan di manakah kawalan harga yang paling sukar?

Berikut ialah skrin margin yang sangat mudah merentas lebih daripada 1,000 huruf besar global (format Excel, data Bloomberg). Kami telah mengambil pendekatan cepat dan kotor dan hanya menggunakan keuntungan bersih yang dilaporkan, di mana tempoh sebelumnya adalah angka tahun lalu dan bukannya tahunan. Sesiapa yang mempertandingkan nilai metodologi ini dijemput untuk berkongsi nilai mereka sendiri.

Skrin menunjukkan margin bersih baru-baru ini kembali kepada purata jangka panjang sebanyak 13.5 peratus, setelah ditindas semasa omong kosong teknologi 2017 kemudian meningkat melalui pandemik peringkat akhir.

Tetapi pada pandangan terperinci ia juga menunjukkan 52 peratus syarikat global masih memperoleh pendapatan melebihi margin purata 10 tahun mereka, dengan purata lebihan 2.15 mata peratusan.

Trend outlier adalah yang jelas. Terdapat syarikat permulaan yang baru-baru ini mencapai titik pulang modal (Tesla, Uber, Palo Alto) dan syarikat permulaan yang tidak menguntungkan yang telah mengurangkan pembakaran tunai (Snowflake, Workday). Terdapat cerita pandemik (Moderna, AirBNB, Hapag-Lloyd) dan cerita penstrukturan semula yang perbandingan keuntungan bersihnya mungkin tidak seperti-untuk-seperti (Prudential, GE, Emerson Electric). Terdapat juga banyak bank dan syarikat tenaga, yang margin semasanya sama ada hiper-kitaran atau tidak boleh dimaafkan bergantung pada politik anda.

Berikut ialah carta serakan yang mengerikan yang menunjukkan taburan…

… dan satu lagi yang mendahului dan mengekor daripada +20 hingga -20 mata peratusan:

Perkara di atas menunjukkan jika tidak ada yang lain bahawa pencatutan adalah mudah untuk dibincangkan dari atas ke bawah, tetapi sangat sukar untuk ditentukan. Metodologi kami (diakui sangat kasar, kerana kawalan harga) hanya menawarkan bukti lemah bahawa syarikat secara menyeluruh telah memperoleh pendapatan berlebihan berbanding norma sejarah. Dan perkara luar yang ditonjolkan ialah menulis surat kepada editor jika kita menuduh mereka apa-apa, kerana keadaan yang meringankan berlimpah.

Itulah sebabnya kami telah mengambil pendekatan pengecut dan menyerahkan data kepada anda. Potong mengikut kehendak anda dan laporkan sebarang penemuan menarik dalam kotak komen. Masa depan kapitalisme mungkin bergantung padanya atau tidak.

Bacaan lanjut:
— Tamak: buruk, sebenarnya (FTAV)
— Bank pusat memberi amaran kepada syarikat mengenai margin keuntungan (FT) yang lebih gemuk

results togel singapura

lihat pengeluaran sidney

totobet sdy 2023

toto hongkong pengeluaran hari ini

tabel sgp