site

Kemenangan Humza Yousaf SNP dilihat sebagai ‘peluang besar’ untuk parti Buruh UK

Sir Keir Starmer, pemimpin Buruh UK, sedang mengintai “peluang besar” untuk membina semula kedudukan partinya yang terjejas dalam bekas perindustrian Scotland berikutan kemenangan Humza Yousaf pada penghujung pertandingan pahit kepimpinan Parti Kebangsaan Scotland.

Starmer, yang telah ke Scotland tiga kali pada bulan lalu, percaya bahawa pengundi di utara sempadan boleh memegang kunci ke 10 Downing Street, dan kemenangan Yousaf boleh membantu.

Sekutu pemimpin Buruh itu mendakwa bahawa Yousaf adalah “setaraf dengan Chris Grayling di Scotland” — merujuk kepada bekas menteri Tory yang semasa bertugas dalam kabinet yang terdedah kepada kemalangan bertanggungjawab untuk beberapa dasar yang gagal, termasuk pemberian kontrak £14 juta kepada sebuah syarikat feri baru yang tidak mempunyai kapal.

Buruh memenangi satu kerusi di Scotland pada pilihan raya umum UK 2019, berbanding dengan 56 kemenangan semasa bekas perdana menteri Tony Blair pada 1997, dan parti itu menyasarkan keuntungan ketara di sana pada undian tahun depan.

Pasukan Starmer percaya bahawa penarafan undian semasa Buruh kira-kira 30 peratus akan memberikan kira-kira sedozen kerusi Westminster di Scotland.

Pakar strategi parti percaya setiap kenaikan mata peratusan dalam bahagian undi Buruh boleh meletakkan tiga kerusi lagi “bermain”, dan dalam senario optimis parti boleh memenangi lebih daripada 20 kerusi.

Ian Murray, setiausaha bayangan Scotland, berkata: “Yousaf mempunyai rekod prestasi semua yang disentuhnya berubah menjadi debu. Ini adalah peluang yang baik untuk parti Buruh untuk menunjukkan bahawa Scotland memerlukan perubahan dan Buruh boleh melaksanakannya.”

Bagaimanapun, pegawai Buruh juga mengakui bahawa Yousaf, MSP Glasgow yang berhaluan kiri, lebih berkemungkinan menarik minat pengundi di kawasan tengah Scotland berbanding Kate Forbes, MSP konservatif sosial yang menduduki tempat kedua dalam pertandingan kepimpinan.

Sir John Curtice, profesor politik di universiti Strathclyde, berkata Yousaf mempunyai daya tarikan pilihan raya yang kurang berbanding Forbes kepada orang “di luar batasan SNP” tetapi itu tidak semestinya menjadikannya lawan yang lebih mudah untuk Buruh.

Beliau berkata Yousaf lebih baik untuk menyatukan semula SNP selepas pergolakan baru-baru ini daripada Forbes, yang pandangan konservatifnya memecahbelahkan parti. “Di bawah Forbes mungkin ada perbalahan yang hebat,” katanya.

Curtice menambah bahawa nasionalisme di Scotland adalah “sangat berstruktur – fikir Ireland Utara” – dengan 90 peratus pengundi yang mengutamakan kemerdekaan menyokong SNP pada pilihan raya Holyrood yang lalu.

Komen beliau mengesahkan amaran daripada Douglas Alexander, bekas menteri Buruh dan calon East Lothian dalam pilihan raya akan datang, yang memberitahu Financial Times bulan lepas isu kemerdekaan akan membantu mengekalkan sokongan SNP, sesiapa sahaja yang menggantikan Sturgeon sebagai ketua parti.

“Perlu ada pengiktirafan bahawa daya tarikan nasionalisme adalah struktur dan bukannya peribadi,” katanya

Sementara itu, sekutu Perdana Menteri Rishi Sunak percaya Forbes akan menawarkan hubungan yang lebih membina dengan kerajaan UK berbanding Yousaf, sekutu Sturgeon.

Forbes, setiausaha kewangan kerajaan Scotland, telah dikreditkan oleh Downing Street kerana membantu merundingkan penciptaan dua “pelabuhan bebas hijau” baharu di utara sempadan.

totobet singapur

togel sidny hari ini com

angka keluar hk

sgp