site

Kerajaan UK mengancam dengan tindakan undang-undang ke atas perjanjian perdagangan Australia

Sebuah kumpulan kempen telah mengambil langkah pertama ke arah tindakan undang-undang terhadap kerajaan UK berhubung perjanjian perdagangan bebasnya dengan Australia, dengan alasan bahawa ia melanggar kewajipan iklim antarabangsa Britain.

Maklum Balas Global, kumpulan yang berpangkalan di UK dan Belanda, berkata ia akan mendapatkan semakan kehakiman, mendakwa menteri gagal menjalankan usaha wajar yang sewajarnya terhadap kesan alam sekitar mengimport produk pertanian Australia, seperti daging lembu dan tenusu.

Tindakan itu adalah yang terbaharu dalam siri tindakan undang-undang yang diambil oleh pihak berkempen terhadap kerajaan atas alasan alam sekitar. Satu kes yang berjaya di Mahkamah Tinggi baru-baru ini memaksa Jabatan Perniagaan, Tenaga dan Strategi Perindustrian untuk menulis semula strategi sifar bersihnya.

Perjanjian perdagangan UK-Australia, yang ditandatangani pada Disember 2021, dianggap sebagai perjanjian pasca-Brexit pertama Britain yang dirundingkan “dari awal”. Tetapi pengkritik berpendapat ia telah disegerakan untuk memenuhi sasaran sewenang-wenang yang ditetapkan oleh setiausaha perdagangan ketika itu Liz Truss, menjadikan UK dalam kedudukan perundingan yang lebih teruk.

Bekas setiausaha alam sekitar George Eustice berkata pada November lalu bahawa perjanjian itu “memberi terlalu banyak untuk balasan yang terlalu sedikit”. Beliau sebelum ini menggesa bekas perdana menteri Boris Johnson untuk mengelak daripada mengulangi konsesi berat sebelah yang dibuat kepada Australia dalam rundingan perdagangan UK dengan India.

Maklum Balas Global mendakwa perjanjian itu tidak mengambil kira fakta bahawa industri lembu dan tenusu Australia berkemungkinan lebih intensif karbon daripada yang setara di UK, dan menggelar penilaian impak kerajaan sebagai “tidak mencukupi”.

Laporan bebas yang ditauliahkan kerajaan oleh bekas penasihat makanan Henry Dimbleby pada 2021 mencadangkan bahawa jejak karbon daging lembu Australia adalah 50 peratus lebih tinggi daripada daging lembu UK.

“Perjanjian itu bersedia untuk membanjiri pasaran UK dengan daging lembu, daging biri-biri dan tenusu Australia,” kata Carina Millstone, pengarah eksekutif Maklum Balas.

“Kami mahu kerajaan mendengar pakar dan menetapkan sekali dan untuk semua sama ada perjanjian perdagangan ini – dan lain-lain – akan menyokong ikrar iklim negara dan tanggungjawab global kami di bawah Perjanjian Paris atau menjejaskan mereka,” katanya.

Perjanjian Paris ialah perjanjian antarabangsa yang ditandatangani oleh 196 pihak dengan matlamat mengehadkan pemanasan kepada 1.5C melebihi paras pra-industri.

Dalam surat yang dilihat oleh Financial Times, Maklum Balas menyeru kerajaan untuk menerbitkan sebarang analisis dan maklumat tambahan yang berdasarkan keputusan untuk menandatangani perjanjian itu.

Surat itu, yang dihantar pada Khamis dan dialamatkan kepada canselor dan setiausaha negara bagi perdagangan antarabangsa, meminta penilaian kesan alam sekitar perjanjian itu dan mengancam akan membawa tindakan undang-undang rasmi jika kerajaan gagal berbuat demikian.

Minette Batters, presiden Kesatuan Peladang Kebangsaan, berkata kerajaan telah “terlepas peluang untuk mencapai FTA yang benar-benar inovatif dan bertaraf dunia dengan Australia”.

“FTA ini hanya membuka pasaran pertanian UK untuk hasil Australia, sama ada dihasilkan atau tidak mengikut piawaian mesra alam dan iklim yang sama seperti yang diharapkan daripada petani UK,” katanya.

Ini bukan kali pertama NGO mengancam tindakan undang-undang terhadap kerajaan berhubung kewajipan iklim. Tahun lepas, Mahkamah Tinggi memutuskan rancangan kerajaan untuk mencapai sifar pelepasan adalah menyalahi undang-undang kerana kekurangan perincian.

Jurucakap kerajaan berkata ia “tidak mengulas mengenai prosiding undang-undang”. Mereka menambah: “UK ialah peneraju global dalam tindakan iklim, dan kami terus mempertahankan piawaian alam sekitar kami yang tinggi dalam perjanjian perdagangan bebas kami.”

“Kami telah bersetuju dengan bab alam sekitar yang bercita-cita tinggi dengan Australia yang mengesahkan komitmen bersama kami terhadap Perjanjian Paris – kali pertama Australia melakukan ini dalam perjanjian perdagangan – serta mengukuhkan kerjasama dalam pelbagai isu alam sekitar.”

Laporan tambahan oleh Judith Evans

redult sgp

pengeluaran angka sydney hari ini

sidney sidney

totobet hk

totobet.net sgp