site

Kereta kebal Leopard 2 Jerman pertama dihantar ke Ukraine

Konsainan pertama kereta kebal Leopard 2 Jerman telah sampai ke Ukraine, menawarkan rangsangan simbolik dan praktikal untuk Kyiv ketika ia berjuang untuk menangkis tentera Rusia.

Kementerian pertahanan Jerman berkata 18 daripada kenderaan tempur Leopard 2A6 modennya tiba di Ukraine pada hari Isnin, bersama dengan dua kenderaan pemulihan berperisai, peluru dan alat ganti.

Menteri pertahanan negara itu, Boris Pistorius, berkata kereta kebal itu akan “membuat sumbangan penting di barisan hadapan” dan memberitahu Ukraine: “Anda boleh bergantung kepada kami!”

Kontinjen Jerman bukanlah penghantaran pertama kereta kebal barat ke Kyiv. Empat kereta kebal Leopard Poland tiba pada akhir Februari. Sepanyol juga berkata penghantaran pertama enam Leopard 2A4 akan dihantar menjelang akhir minggu ini.

Sementara itu, menteri pertahanan Ukraine Oleksii Reznikov pada hari Isnin berkata penghantaran pertama kereta kebal British Challenger juga telah dipindahkan kepada angkatan tenteranya, menjadikan “tangan berperisai mereka lebih kuat” sebelum serangan balas.

Dalam catatan Facebook yang menunjukkan dia menguji bahan baharu itu, Reznikov berkata “hari ini saya mendapat penghormatan . . . bersama pasukan payung terjun kami yang menunggang tambahan baharu kepada unit bersenjata kami. Challenger dari Britain, Stryker dan Cougar [armoured vehicles] dari Amerika Syarikat dan Marder [infantry fighting vehicles] daripada German.”

Penyerahan senjata canggih oleh negara Jerman membawa simbolisme khusus untuk Kyiv dan Berlin, di mana pilihan tentang menghantar senjata ke zon konflik aktif telah membebankan pembuat keputusan dan orang ramai.

Kyiv telah berbulan-bulan meminta kereta kebal maju barat sebelum Canselor Jerman Olaf Scholz, di bawah tekanan antarabangsa yang semakin meningkat, bersetuju pada Januari untuk membekalkan Leopard 2s buatan Jerman kepada angkatan bersenjata Ukraine sebagai sebahagian daripada perjanjian yang dicapai dengan AS.

Pegawai Ukraine berhujah bahawa kereta kebal itu akan menawarkan peningkatan yang ketara kepada kenderaan era Soviet yang mereka harapkan, dan yang mengalami kadar pergeseran yang tinggi dan kekurangan peluru dan alat ganti.

Perjanjian Jerman-AS bermakna Scholz dan presiden AS Joe Biden mengumumkan perjanjian untuk menghantar kereta kebal Abrams buatan AS pada masa yang sama dengan pengumuman Leopard 2 Berlin. Ini meredakan ketakutan Jerman untuk bertindak secara berasingan dan meningkatkan konflik — walaupun pegawai AS kemudiannya mencadangkan bahawa Abrams mereka tidak mungkin sampai ke Ukraine sebelum lewat 2023 atau awal 2024.

Berlin juga bersetuju untuk memberikan lesen eksport yang diperlukan untuk negara lain untuk menghantar kereta kebal Leopard 2 dari stok mereka sendiri ke Kyiv.

Selepas kritikan berat terhadap kereta kebal yang dianggap mereka seret, pegawai Jerman telah menyatakan kekecewaan dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana beberapa negara Eropah yang telah berjanji untuk melakukan Leopard 2s daripada saham mereka sendiri telah gagal untuk diikuti.

Jerman, yang juga telah membekalkan peluru berpandu pertahanan udara, kereta kebal anti-pesawat dan kenderaan tempur berperisai, kini merupakan pembekal tunggal bantuan ketenteraan ketiga terbesar ke Ukraine selepas AS dan UK, menurut penjejak yang dihasilkan oleh Institut Kiel untuk Dunia. Ekonomi.

Kementerian pertahanan berkata langkah seterusnya untuk Berlin adalah untuk mula menghantar Leopard 1 A5, model lama, sebaik sahaja ia telah diperbaharui oleh pengeluar mereka. Ia berkata matlamatnya adalah untuk menyediakan konsainan awal 25 Leopard 1 menjelang musim panas, kira-kira 80 pada akhir tahun, dan sekurang-kurangnya 100 lagi pada 2024.

Laporan tambahan oleh Roman Olearchyk di Kyiv

totobet.com sgp

togel sdy

sidney totobet

totobet data hongkong

pengeluaran hk