site

Keretakan pasport antara UK dan Sepanyol menyebabkan Gibraltar dalam keterbatasan

Gibraltar terperangkap dalam limbo pasca-Brexit dengan UK dan Sepanyol bertelagah mengenai siapa yang harus memeriksa pasport orang yang tiba di lapangan terbang wilayah British itu.

Selepas lebih setahun perbincangan meletihkan mengenai status Gibraltar, ketegangan semakin memuncak berhubung isu yang mempunyai implikasi besar kepada ekonomi Rock.

UK dan Sepanyol, yang bersekutu dengan EU dalam rundingan itu, sedang berusaha untuk menentukan hubungan wilayah itu dengan blok itu dan membolehkan orang ramai menyeberangi sempadan darat antara Gibraltar dan Sepanyol dengan sedikit atau tiada kawalan.

Madrid menegaskan bahawa harga mestilah pemeriksaan pasport oleh polis Sepanyol di lapangan terbang dan pelabuhannya, tetapi UK tegas menentang “kasut but di atas tanah” Sepanyol, menurut orang yang terlibat dalam rundingan itu.

Jika mereka tidak dapat mencapai kesepakatan, sempadan darat boleh disekat dengan pemeriksaan penuh terhadap 30,000 orang yang melintasinya setiap hari, menjejaskan ekonomi Gibraltar dengan menghalang pekerja Sepanyol yang mengisi kira-kira separuh daripada pekerjaannya.

“Untuk mempunyai kelancaran pergerakan antara Gibraltar dan Sepanyol perlu ada kawalan Schengen di lapangan terbang,” kata seorang pegawai Sepanyol yang terlibat dalam rundingan itu, merujuk kepada kemasukan ke zon perjalanan bebas Schengen EU.

“Tiada keraguan. Ia adalah satu-satunya cara. Pemeriksaan pasport perlu dilakukan oleh Policía Nacional,” kata pegawai itu, menamakan penguatkuasa undang-undang Sepanyol.

Di bawah perjanjian sementara yang dicapai oleh UK dan Sepanyol pada penghujung tahun 2020, kebanyakan orang yang sedang menyeberang masuk atau keluar dari Gibraltar dilambai oleh pegawai sempadan yang telah menunjukkan pasport atau kad pengenalan mereka.

Diplomat British berkata mereka menerima membenarkan EU menyemak pasport di lapangan terbang berikutan Brexit tetapi ia harus dilakukan oleh Frontex, agensi sempadan EU, dan bukannya ejen Sepanyol.

Penentangan UK sebahagiannya mencerminkan keengganan kepada pejabat Sepanyol di kalangan ramai orang Gibraltarian, yang dikaitkan oleh diplomat British dengan layanan keras Sepanyol yang dianggap kasar terhadap pos Mediterranean pada masa lalu.

London tidak sabar-sabar untuk menyelesaikan Gibraltar sebagai satu lagi isu pasca-Brexit setelah memeterai perjanjian perdagangan untuk Ireland Utara dengan EU bulan lepas. Keadaan mendesak untuk membuat perjanjian semakin meningkat. Jika parti Rakyat konservatif Sepanyol memenangi pilihan raya umum pada akhir tahun ini, ia boleh menjadi lebih sukar untuk mencapai persetujuan.

Selepas mesyuarat minggu ini, setiausaha luar UK James Cleverly dan Fabian Picardo, menteri pertama Gibraltar, berkata bahawa “rancangan kukuh” perlu disediakan untuk semua kemungkinan termasuk keputusan “tidak dirundingkan”.

Cleverly dan Picardo “mengingat keperluan untuk menghormati keseimbangan yang dicapai” oleh perjanjian sementara UK-Sepanyol pada 2020. Seorang pegawai UK berkata terdapat sedikit kekecewaan di London kerana Sepanyol nampaknya mengubah sifat tuntutannya.

Sepanyol menegaskan ia tidak membuat sebarang permintaan khas tetapi hanya mengikut norma zon Schengen. “Kami tidak meminta apa-apa. Ia adalah UK yang mengundi untuk Brexit, yang merupakan keputusan yang sah,” kata pegawai itu.

Sebagai alternatif kepada pemeriksaan Sepanyol di lapangan terbang Gibraltar, diplomat British telah mencadangkan pengawal sempadan Sepanyol boleh memproses pelancong yang terbang ke enklaf di lapangan terbang UK tempat mereka berlepas, seperti yang dilakukan oleh Perancis di London untuk kereta api Eurostar ke Paris dan Brussels. Pemeriksaan lapangan terbang kini dilakukan oleh agensi sempadan Gibraltar sendiri.

Satu lagi isu yang tidak dapat diselesaikan ialah status lapangan terbang itu sendiri, yang terletak di pangkalan Tentera Udara Diraja. Sepanyol ingin menggunakannya tetapi Gibraltar menentang idea itu, bimbang pencerobohan kedaulatan British.

Gibraltar kekal berbekas dengan ingatan tentang bagaimana sempadan darat ditutup oleh diktator Sepanyol Francisco Franco pada 1969 dan tidak dibuka semula sepenuhnya sehingga 1985.

Pada 2013, pertengkaran meletus selepas Gibraltar mula mengusahakan terumbu tiruan di perairan yang didakwa Sepanyol sebagai miliknya dan Sepanyol kemudian mengetatkan kawalan sempadan, menyebabkan masa menunggu selama beberapa jam yang menimbulkan kemarahan penduduk tempatan di kedua-dua pihak.

Selain pekerja Sepanyol yang menyeberangi sempadan, orang Gibraltari pergi ke Sepanyol untuk membeli-belah dan menghabiskan masa lapang di pantai dan padang golf negara itu.

Jika rundingan kekal buntu, UK bimbang Sepanyol boleh memperkenalkan pemeriksaan yang lebih ketat lagi.

Kedua-dua pihak mencapai perjanjian sementara pada 2020 selepas Gibraltar diketepikan daripada perjanjian perdagangan EU-UK selepas Brexit awal tahun itu. Mereka kini berusaha untuk bersetuju dengan perjanjian EU tetapi José Manuel Albares, menteri luar Sepanyol, berkata pada Disember lalu bahawa negaranya tidak boleh berunding “selama-lamanya” dengan UK.

Negara-negara itu tidak membahaskan pandangan mereka yang bertentangan secara langsung mengenai kedaulatan Gibraltar, yang diserahkan Sepanyol kepada mahkota British pada 1713. London berkata ia mesti kekal sebagai British dan Madrid enggan mengiktiraf tuntutan UK.

hasil result sgp

pengeluaran sidney sidney

pengeluaran sidney

hk malam ini keluar berapa

result hk