site

Kertas pinjaman bailout Cina yang besar itu sepenuhnya

Percikan semasa di laman utama FT adalah tepat pada kertas baharu yang menarik tentang “China sebagai pemberi pinjaman antarabangsa pilihan terakhir”, yang memperincikan masalah hutang Inisiatif Belt dan Jalan Beijing.

Kertas itu — ditulis oleh Sebastian Horn dari Bank Dunia; Brad Parks, seorang profesor penyelidikan di William & Mary, Carmen Reinhart dari Harvard dan Christoph Trebesch, pengarah di Institut Kiel — meneroka kedua-dua pinjaman langsung melalui bank yang dikawal kerajaan atau milik kerajaan dan melalui talian swap dengan bank pusat China.

Mereka menemui 128 pinjaman bailout bernilai $240bn kepada 20 negara antara 2000 dan 2021. Sebahagian besar ($185bn) telah dilanjutkan dalam tempoh lima tahun kajian yang lalu, dan hampir separuh berlaku pada 2019-2021. Selain itu, talian swap People’s Bank of China jauh lebih bermakna daripada pinjaman langsung.

Kertas itu (anda boleh menemui perkara penuh di sini, dan set data di sini) berpendapat bahawa China dalam praktiknya “melancarkan sistem global baharu untuk pinjaman menyelamat rentas sempadan kepada negara yang mengalami masalah hutang”, yang telah menjadikan sistem kewangan global lebih legap dan patah.

Kami membina set data baharu yang merangkumi tentang penyelamatan luar negara China antara 2000 dan 2021 dan mengenal pasti beberapa cerapan baharu. Yang penting, kami mendapati bahawa rangkaian talian swap global Bank Rakyat China (PBOC) baru-baru ini telah digunakan sebagai mekanisme penyelamat kewangan, dengan lebih daripada USD 170 bilion sokongan mudah tunai kecemasan kepada negara-negara krisis. Selain itu, kami mendokumenkan bahawa bank dan perusahaan milik kerajaan China telah memberikan tambahan pinjaman penyelamat sebanyak USD 70 bilion untuk sokongan imbangan pembayaran. Secara keseluruhan, bailout luar negara China sepadan dengan lebih daripada 20% daripada jumlah pinjaman IMF sepanjang dekad yang lalu dan jumlah bailout berkembang pesat. Walau bagaimanapun, pinjaman penyelamat China berbeza daripada pinjaman antarabangsa yang ditetapkan sebagai pilihan terakhir kerana ia (i) legap, (ii) membawa kadar faedah yang agak tinggi, dan (iii) hampir secara eksklusif disasarkan kepada penghutang Inisiatif Jalur dan Jalan China. Keputusan kami mempunyai implikasi kepada sistem kewangan dan monetari antarabangsa, yang menjadi lebih berbilang kutub, kurang diinstitusikan dan kurang telus.

Pada hakikatnya, pinjaman penyelamat sebenarnya adalah penyelamatan untuk bank-bank China, yang telah menyokong sebahagian besar daripada pinjaman Inisiatif Belt and Road yang dianggarkan bernilai $838 bilion dan telah menerima kesan yang menyakitkan akibatnya. Ini mungkin sebahagiannya membantu menjelaskan mengapa China telah terbukti sukar untuk ditangani dalam banyak situasi penstrukturan semula hutang, seperti Zambia dan Sri Lanka.

Swap mungkin merupakan aspek yang paling menarik dalam kertas itu. Sejak 2008 PBOC telah menyediakan talian swap dengan hampir 40 bank pusat luar negara. Secara rasmi tujuan mereka adalah untuk mempromosikan penggunaan renminbi untuk tujuan perdagangan dan pelaburan, dan mereka telah lama tidak aktif.

Walau bagaimanapun, ia nampaknya berubah, dengan Argentina, Mongolia, Nama Keluarga, Sri Lanka menarik mereka ke bawah sejurus sebelum atau selepas kemungkiran hutang kerajaan; dan Pakistan, Mesir dan Turki berbuat demikian untuk meredakan krisis imbangan pembayaran. Penekanan FTAV di bawah:

Penemuan kami mencadangkan, walau bagaimanapun, bahawa talian swap semakin digunakan dalam situasi kesusahan kewangan dan makroekonomi, kerana ia boleh membantu untuk meningkatkan pegangan rizab kasar dan menangani keperluan mudah tunai jangka pendek. Daripada 17 negara yang telah membuat lukisan garisan pertukaran PBOC setakat ini, hanya empat yang melakukannya pada waktu biasa, tanpa tanda-tanda kecemasan yang jelas. Oleh itu, pandangan utama ialah rangkaian talian swap China telah menjadi alat yang semakin penting dalam pengurusan krisis luar negara. Secara keseluruhan, 170 bilion USD telah diperluaskan oleh PBOC kepada bank pusat negara yang mengalami masalah kewangan atau makroekonomi. Jumlah ini melibatkan sejumlah besar peralihan, kerana pinjaman swap PBOC jangka pendek sering dilanjutkan berulang kali, menyebabkan kematangan de facto lebih daripada tiga tahun, secara purata.

Anda boleh melihat peningkatan kepentingan dan penggunaan garis swap dalam carta FT ini yang dicipta semula daripada data kertas:

Kebergunaan talian swap kepada negara yang mengalami masalah hutang adalah rumit oleh sama ada China akan membenarkan mereka ditarik dan ditukar untuk dolar, yang merupakan perkara yang kebanyakan negara perlukan untuk membayar hutang antarabangsa mereka.

Dalam kes Argentina ini diketahui telah diberikan, nota kertas itu, tetapi tanpa kebenaran pertukaran itu mungkin “penggunaan terhad” dalam imbangan pembayaran klasik atau krisis hutang — dengan satu kaveat penting.

Renminbi yang dikeluarkan boleh digunakan untuk menyanjung rizab pertukaran asing kasar negara, tetapi kerana ia adalah jangka pendek dalam teori, ia biasanya tidak dilaporkan sebagai hutang. Oleh itu, talian swap boleh digunakan sebagai “perhiasan tingkap” untuk menjadikan sesebuah negara kelihatan lebih sihat dari segi kewangan daripada yang sebenarnya.

Kesimpulan kertas itu tidak menarik sama ada:

Kami menunjukkan bahawa peranan China sebagai pengurus krisis antarabangsa telah berkembang dengan pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini berikutan ledakan panjang dalam pinjaman luar negara. Kedudukannya masih jauh daripada menyaingi Amerika Syarikat atau IMF, yang berada di tengah-tengah sistem kewangan dan monetari antarabangsa hari ini. Walau bagaimanapun, kita melihat persamaan sejarah dengan era apabila AS memulakan kebangkitannya sebagai kuasa kewangan global, terutamanya pada tahun 1930-an dan selepas WW2, apabila ia menggunakan Bank Ex-Im AS, Dana Penstabilan Pertukaran AS dan Fed untuk menyediakan penyelamatan. dana kepada negara yang mempunyai liabiliti yang besar kepada bank dan pengeksport AS. Dari masa ke masa, aktiviti ad hoc oleh AS ini berkembang menjadi sistem pengurusan krisis global yang teruji, satu laluan yang mungkin ditempuh oleh China juga.

Penemuan kami mempunyai implikasi besar untuk evolusi sistem kewangan antarabangsa, kerana operasi menyelamat rentas sempadan menjadi kurang diinstitusikan, kurang telus dan lebih sedikit demi sedikit. China telah menunjukkan bahawa negara pemiutang utama (walaupun status semasanya sebagai pasaran baru muncul) boleh mewujudkan sistem pinjaman penyelamatan rentas sempadan yang besar kepada hampir dua dozen negara penerima, sementara pada masa yang sama mengekalkan operasi penyelamatannya sebahagian besarnya daripada pandangan umum . Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengukur kesan pinjaman penyelamat China, khususnya talian swap besar yang ditadbir oleh PBOC untuk mengukur tahap penuh tekanan hutang dalam EMDE dan menentukur semula apa yang kita faham sebagai seni bina kewangan global.

Banyak yang perlu difikirkan di sini. FTAV akan berkongsi pendapatnya sendiri tidak lama lagi, tetapi pendapat anda pergi dalam ulasan di bawah.

no togel hari ini

pengeluaran sidney sidney

info keluaran sydney

angka hk keluar hari ini

penguaran sgp