site

Kesan daripada kegawatan perbankan

Sudah dua minggu yang membosankan. Kejatuhan Silicon Valley Bank pada 10 Mac mencetuskan kesan domino yang menggulingkan satu lagi pemberi pinjaman AS serantau, Signature Bank, menakutkan pasaran global, dan membawa kepada pengambilalihan kecemasan Credit Suisse oleh UBS. Saham bank jatuh semula pada hari Jumaat, diketuai oleh Deutsche Bank – mendorong canselor Olaf Scholz untuk menegaskan “tiada sebab untuk bimbang” tentang pemberi pinjaman Jerman itu. Pengawal selia dan bank pusat nampaknya telah membawa sedikit kestabilan minggu ini, tetapi masih tidak jelas sama ada lebih banyak domino akan jatuh. Pencetus pergolakan — kadar faedah yang tinggi — kekal sebagai ancaman; keyakinan goyah dan kelemahan dalam sektor perbankan boleh bermetastasis. Ia mungkin belum berakhir.

Sebagai permulaan, kesan daripada dua minggu lalu masih dibersihkan. First Republic, seorang lagi pemimpin serantau AS, masih goyah dan saham dalam bank serupa berada di bawah tekanan di tengah-tengah kebimbangan bahawa mereka, seperti SVB, memegang banyak aset sensitif kadar faedah. Pengambilalihan UBS Credit Suisse juga mempunyai kesan. Rekod perkahwinan bank senapang patah adalah berbeza-beza, dan entiti baharu gergasi itu akan mengambil kepentingan global yang lebih besar. Struktur perjanjian itu — dengan pemegang bon boleh tukar dihapuskan tetapi pemegang saham menerima pembayaran — telah membuatkan pelabur mempersoalkan hierarki tuntutan sekiranya berlaku kegagalan bank. Ekuiti biasanya lebih rendah daripada bon ini, walaupun pengawal selia Switzerland mengatakan cetakan kecil membenarkan ini untuk ditindih. Pertempuran undang-undang akan menyusul.

Pihak berkuasa telah bertindak untuk membendung penularan dalam sektor perbankan. Skim mudah tunai Rizab Persekutuan AS, tindakan bank pusat bersepadu dan jaminan telah membantu. Kenyataan oleh setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen, bagaimanapun, menimbulkan kekeliruan sama ada insurans deposit melebihi $250,000 yang dimandatkan — seperti SVB dan Signature Bank yang runtuh — akan disediakan jika yang lain gagal, mendorong penjualan saham bank-bank AS yang lebih kecil. Risiko kadar faedah juga menjangkaui bank: sektor terlampau leverage dan dana pelaburan dengan aset sensitif kadar kekal terdedah.

Risiko-risiko tersebut masih boleh bertambah kuat. Dengan perjuangan menentang inflasi belum dimenangi secara muktamad, bank pusat perlu menaikkan kadar lebih tinggi. Berikutan kenaikan 25 mata asas pada pertengahan minggu, Fed menunjukkan satu lagi kenaikan kadar dalam perancangan; Bank Pusat Eropah mempunyai lebih jauh lagi. Bank of England juga menaikkan kadar sebanyak 25bp. Peristiwa terkini adalah peringatan bahawa kenaikan kadar tidak berjalan lancar. Malah, pengerusi Fed Jay Powell menyiratkan peningkatan yang lebih sedikit kini mungkin diperlukan kerana kegawatan itu sendiri membantu mengetatkan keadaan kewangan.

Walaupun lebih banyak bank tidak digulingkan, terdapat risiko sebenar pemerasan kredit yang meluas. Kadar faedah yang lebih tinggi telah pun mengurangkan pinjaman kepada ekonomi sebenar, dan bank berkemungkinan akan meningkatkan lagi piawaian pinjaman mereka sebagai tindak balas kepada peristiwa baru-baru ini. Pemberian pinjaman hartanah kelihatan sangat terdedah. Jika kredit mengetatkan dengan ketara, kejatuhan harga dan kemungkiran mungkin berlaku. Di AS, sebahagian besar pinjaman hartanah komersial datang melalui pemberi pinjaman yang lebih kecil yang kini berada di bawah tekanan. Mereka yang perlu membiayai semula pinjaman mungkin menghadapi cabaran. Sekuriti bersandarkan gadai janji yang dipegang oleh bank sudah mula terjejas, mempertaruhkan kitaran pengukuhan diri.

Untuk semua ketakutan, krisis pada skala 2008 kekal tidak mungkin. Modal bank kini lebih kukuh, dan kegagalan sebahagian besarnya disebabkan oleh pendedahan yang unik dan pengurusan yang lemah. Pihak berkuasa telah meyakinkan dengan proaktif dalam menawarkan sokongan. Piawaian pinjaman juga lebih baik sekarang. Tetapi pengetatan kredit tidak dapat dielakkan; betapa teruknya tidak jelas. Dan dengan pergolakan baru-baru ini berakar umbi dalam sektor perbankan serantau AS yang kurang dikawal, masih ada kemungkinan bahawa kelemahan lain sedang mengintai di tempat lain. Daripada sekelip mata, episod ini boleh menjadi petanda perkara yang akan datang.

totobet+sgp

peng sydney

sydney.togel

data pengeluaran hk hari ini

sgp hari ini yang keluar