site

Ketegangan geopolitik mengancam prospek ekonomi global

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Disrupted Times kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda tiga kali seminggu

Cerita terhangat hari ini

Untuk kemas kini berita terkini, lawati kami blog langsung


Selamat petang.

Ketegangan geopolitik dan peningkatan perlindungan sedang membentuk semula pelaburan global, mengancam untuk menekan pertumbuhan dan membawa kepada lebih banyak ketidakstabilan kewangan, menurut laporan yang bertiup-tiup menjelang mesyuarat musim bunga Bank Dunia dan IMF.

IMF berkata bahawa peningkatan “friendshoring” – pelaburan langsung asing mengalir lebih banyak antara negara yang bersekutu politik berbanding negara yang rapat secara geografi – berkemungkinan meningkatkan risiko kemelesetan ekonomi dan boleh mengurangkan pengeluaran global jangka panjang sebanyak 2 peratus .

“Anggaran kerugian keluaran jangka panjang yang besar dan meluas menunjukkan mengapa penting untuk memupuk integrasi global – terutamanya apabila ekonomi utama menyokong dasar yang berpandangan ke dalam,” kata pengarang laporan itu.

Mesej itu datang ketika kerajaan semakin mengambil retorik perlindungan, daripada gesaan setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen untuk mengutamakan rantaian bekalan “dengan negara yang boleh kita harapkan” kepada sekatan eksport Washington ke atas teknologi semikonduktor China.

Ekonomi sedang pesat membangun yang lebih bergantung kepada pelaburan masuk oleh syarikat asing berkemungkinan besar akan merasakan kesannya, kata IMF.

Dalam laporan berasingan, Pertubuhan Perdagangan Dunia memberi amaran bahawa kenaikan kadar faedah dan ketidakstabilan kewangan akan menambah masalah perlindungan dan menjejaskan pertumbuhan eksport.

Jumlah eksport meningkat lebih rendah daripada jangkaan 2.7 peratus pada 2022 berbanding 2021 apabila perang di Ukraine dan sekatan ke atas Rusia mengganggu rantaian bekalan yang sudah rapuh daripada wabak itu, kata WTO. Ia meramalkan bahawa pertumbuhan eksport akan perlahan tahun ini kepada 1.7 peratus, jauh di bawah pertumbuhan purata dekad lalu sebanyak 2.6 peratus. Laporan itu juga menekankan ketidakamanan makanan global yang berpunca daripada perang, dengan kebuluran masih ada kemungkinan.

Ketua pengulas ekonomi Martin Wolf dalam lajur terbarunya meneroka kesan peralihan dalam hubungan perdagangan ini, dan terutamanya pemisahan AS dan China, yang disifatkannya sebagai “titik perubahan yang ketara, dengan hasil yang tidak dapat diramalkan dan, dalam semua kemungkinan, merosakkan hasil” .

Ia berikutan amaran Bank Dunia awal minggu ini bahawa penyahgandingan teknologi dan sekatan perdagangan telah menjejaskan penjanaan pengetahuan dan inovasi dalam kedua-dua kuasa besar, yang menimbulkan ancaman jangka panjang kepada pertumbuhan di seluruh Asia.

Apa yang perlu dilakukan oleh seluruh dunia? Satu jawapan, Wolf mencadangkan, adalah untuk mewujudkan perjanjian perdagangan bebas mengenai prinsip WTO – tetapi kemudian melampauinya, membina Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP). “Tambahkan lautan Atlantik dan India. Tetapi juga meninggalkan kuasa besar di luar. Seluruh dunia masih boleh bekerjasama,” katanya mengakhiri.

Disrupted Times sedang berehat sebentar dan akan kembali dalam peti masuk anda pada hari Rabu 12 April.

Perlu tahu: ekonomi UK dan Eropah

Bank of England ketua ekonomi Huw Pill membayangkan satu lagi kenaikan kadar faedah pada bulan Mei supaya bank itu boleh “melihat kerja melalui” dalam usahanya menentang inflasi. Sterling minggu ini mencecah paras tertinggi berbanding dolar AS dalam tempoh 10 bulan apabila kebimbangan kemelesetan berkurangan. Pound adalah mata wang G10 berprestasi terbaik tahun ini.

pesanan kilang Jerman adalah jauh lebih tinggi daripada jangkaan pada bulan Februari, menambah petunjuk positif pada eksport dan keyakinan perniagaan. Ahli ekonomi juga membalikkan ramalan ekonomi 2023 mereka daripada penurunan dalam KDNK sebanyak 0.4 peratus kepada pengembangan 0.3 peratus, menunjukkan krisis tenaga yang kurang teruk daripada yang digeruni.

Harga rumah EU sebaliknya mengalami kejatuhan suku tahunan pertama sejak 2015 dalam tiga bulan terakhir 2022, kerana peningkatan kos pinjaman menamatkan ledakan hampir sedekad dalam harta kediaman.

Perlu tahu: Ekonomi global

presiden Taiwan Tsai Ing-wen sedang bertemu Speaker Dewan Rakyat AS Kevin McCarthy di California hari ini, manakala pendahulunya telah berada di China ketika dua parti utama negara itu berdebat mengenai kuasa besar mana yang akan berpihak. Inilah Bacaan Besar kami tentang jurang politik Taiwan yang semakin mendalam.

Keperluan dunia untuk tembaga sedang memacu lonjakan minat dalam perlombongan, yang diserlahkan oleh tawaran Glencore untuk Teck Resources. Pergerakan terbaharu lain termasuk bidaan BHP untuk Oz Minerals, pengambilalihan Rio Tinto ke atas Turquoise Hill dan tawaran Newmont untuk Newcrest.

Pembukaan untuk yang baru pekerjaan AS jatuh di bawah 10 juta pada Februari buat kali pertama sejak Mei 2021 sebagai tanda bahawa pasaran buruh semakin sejuk, satu trend yang disahkan dalam data pengambilan pekerja sektor swasta. Laporan pekerjaan bulanan yang diperhatikan dengan teliti (aka senarai gaji bukan ladang) diterbitkan pada hari Jumaat. Tiada DT pada hari itu tetapi FT.com akan mempunyai semua butiran.

Negara yang sedang merundingkan perjanjian penting mengenai wabak di Pertubuhan Kesihatan Sedunia sedang bergelut untuk bersetuju dengan perkara utama – termasuk definisi asas istilah itu.

Perlu tahu: perniagaan

Johnson & Johnson mencadangkan penyelesaian $8.9bn untuk menyelesaikan puluhan ribu tuntutan undang-undang yang mendakwa bedak talkumnya menyebabkan kanser, dalam usaha untuk menyelesaikan pertempuran undang-undang selama sedekad. Jika diluluskan, ia akan menjadi penyelesaian liabiliti produk terbesar dalam sejarah kebankrapan.

ketua JPMorgan Jamie Dimon mengecam pengawal selia yang katanya telah mencetuskan kegawatan sektor baru-baru ini dengan menggalakkan bank-bank untuk memuatkan sekuriti kerajaan dan mengenakan ujian tekanan yang cacat.

kredit Switzerland pengerusi Axel Lehmann memohon maaf kepada pelabur atas kejatuhan bank Switzerland berusia 167 tahun itu pada mesyuarat pemegang saham terakhirnya sebagai perniagaan bebas. Pemegang saham di pemilik baharunya, UBS, telah menyuarakan kebimbangan mereka tentang pengambilalihan yang direka oleh kerajaan.

jutawan Cina Robin Zeng, aka “raja bateri”, berada dalam barisan silang pengawal selia di Washington dan juga Beijing berhubung penguasaan pasaran syarikatnya dalam pasaran bateri kenderaan elektrik yang sangat strategik dan berkembang pesat. Walaupun 70 peratus daripada bateri kereta elektrik dunia kini dibuat di China, Tesla di AS mempunyai rancangan untuk menaikkan industri.

Syarikat dalam Jepun sedang bersiap sedia untuk lonjakan permintaan perisian tebusan selepas serangan penggodaman tahun lalu di Fujitsu, syarikat IT terbesar di negara itu. Serangan siber telah meningkat secara mendadak dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan kos global kepada syarikat diletakkan pada $4.5 juta, menurut IBM – tidak termasuk pembayaran wang tebusan itu sendiri.

Dunia Pekerjaan

Bagaimanakah ketua syarikat harus merancang untuk krisis dan menangani risiko? Dengar yang baru Working It podcast.

“Pelanggan kami berkata kepada kami, ‘bagaimana kami boleh menggalakkan lebih ramai orang untuk kembali ke pejabat?'” Syarikat sedang memburu kemudahan yang lebih baik untuk mematuhi peraturan hijau dan menarik pekerja kembali, dengan sibuk. ruang pejabat di London masih di bawah paras pra-Covid.

Baru analisis FT menunjukkan 80 peratus majikan UK membayar lelaki lebih daripada wanita. Jurang itu telah melebar sejak permulaan pelaporan jurang gaji jantina mandatori enam tahun lalu.

Beberapa berita baik

Penyelidikan baru dalam The Lancet mengesahkan manfaat untuk kesihatan kardiometabolik dan mental daripada “preskripsi alam semula jadi”, di mana pesakit disyorkan untuk menghabiskan masa yang tetap seminggu dalam persekitaran semula jadi, seperti taman.

© REUTERS

Mengusahakannya — Temui idea besar membentuk tempat kerja hari ini dengan surat berita mingguan daripada editor kerja & kerjaya Isabel Berwick. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca Disrupted Times. Jika surat berita ini telah dimajukan kepada anda, sila daftar di sini untuk menerima keluaran masa hadapan. Dan sila kongsi maklum balas anda dengan kami di disruptedtimes@ft.com. Terima kasih dan jumpa lagi pada hari Rabu 12 April.

rwsult sgp

hasil pengeluaran sdy hari ini

signi togel hari ini

pengeluaran hk hari ini

sgp138