site

Ketegangan teknologi AS-China semakin meningkat | Masa kewangan

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Disrupted Times kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda tiga kali seminggu

Cerita terhangat hari ini

Untuk kemas kini berita terkini, lawati kami blog langsung


Selamat petang.

Sama ada belon pengintip, kawalan eksport AS atau kebimbangan keselamatan terhadap aplikasi video, ketegangan teknologi antara AS dan China tidak menunjukkan tanda untuk berhenti.

Kami melaporkan hari ini bahawa China telah membebaskan pelabur cip terkemuka daripada tahanan untuk membantunya menavigasi jalannya melalui pertempuran semikonduktor dengan AS. Chen Datong, ketua Pengurusan Pelaburan Yuanhe Puhua (Suzhou), juga dikenali sebagai Hua Capital, telah ditahan pada Ogos lalu sebagai sebahagian daripada tindakan keras terhadap industri cip negara, yang walaupun membelanjakan berbilion-bilion dolar, gagal menghasilkan apa-apa yang besar. kejayaan untuk menamatkan pergantungannya kepada semikonduktor asing.

Sekatan AS terhadap eksport berkaitan cip, yang pertama kali diumumkan Oktober lalu, adalah sebahagian daripada usaha yang lebih luas untuk membina kapasiti domestiknya dan menghalang China daripada membangunkan teknologi dengan kegunaan ketenteraan. Ketetapan terbaru mengatakan pembuat cip AS yang beroperasi di China perlu menghentikan operasi mereka selama sekurang-kurangnya satu dekad jika mereka mahu akses kepada dana persekutuan yang diperuntukkan dalam Akta Cip dan Sains $280bn.

Langkah itu telah mendorong pemikiran semula strategi semikonduktor di China, dengan pembuat cip diberikan akses yang lebih mudah kepada subsidi dan lebih kawalan ke atas penyelidikan yang disokong kerajaan.

Sementara itu, beberapa kumpulan AI China mengatasi sekatan dengan mengakses cip AS mewah melalui pengantara, manakala syarikat seperti ASML Belanda, pembuat alat cip yang merupakan syarikat teknologi terbesar di Eropah, telah menyatakan kebimbangan mengenai potensi kecurian harta intelek .

Ketegangan juga semakin memuncak berhubung TikTok, aplikasi video tular yang menjadi titik permulaan dalam hubungan antara AS dan China apabila ahli politik menyatakan kebimbangan bahawa ia boleh digunakan untuk mencuri data sensitif.

Sebuah jawatankuasa kongres AS semalam memukul ketua eksekutif Shou Zi Chew, mengancam untuk mengharamkan aplikasi itu, memanggilnya sebagai “kanser” dan alat pengawasan, manakala parlimen UK menjadi organisasi awam terbaharu yang mengharamkannya daripada peranti dan rangkaiannya. Ia telah pun diharamkan daripada peranti kerajaan UK, berikutan langkah serupa di EU, AS dan Kanada.

Chew berikrar untuk memastikan aplikasi itu “bebas daripada manipulasi kerajaan” tetapi agak terjejas oleh China yang mengecam permintaan Washington bahawa ia harus dijual oleh pemiliknya ByteDance untuk memutuskan hubungan dengan negara asalnya.

Kesemuanya mungkin menjelaskan mengapa perniagaan AS agak malu tentang kehadiran mereka di Forum Pembangunan China — “China’s Davos” — yang dibuka esok.

Acara tahun ini, yang disifatkan sebagai parti pembukaan selepas tiga tahun sekatan pandemik, boleh menawarkan beberapa petunjuk sama ada kebimbangan politik masih dikalahkan oleh tarikan apa yang Deloitte panggil “pasaran pertumbuhan paling menarik di dunia”.

Perlu tahu: ekonomi UK dan Eropah

UK menikmati beberapa berita ekonomi positif untuk mengakhiri minggu dengan tinjauan PMI S&P Global menunjukkan aktiviti perniagaan berkembang semula pada Mac untuk mencapai skor 52.2, di mana 50 menandakan perbezaan antara pengembangan dan pengecutan. Data rasmi yang berasingan menunjukkan jualan runcit UK melonjak sebanyak 1.2 peratus lebih daripada jangkaan pada bulan Februari, manakala tinjauan menunjukkan keyakinan pengguna bertambah baik pada bulan Mac (walaupun masih dalam wilayah negatif).

Data hari ini mengikuti keputusan semalam oleh pihak Bank of England untuk menaikkan kadar faedah utamanya untuk bulan ke-11 berturut-turut, kali ini sebanyak satu perempat mata peratusan kepada 4.25 peratus. Ia membiarkan pilihan masa depan terbuka tetapi menaikkan ramalan KDNKnya untuk suku kedua kepada pertumbuhan sedikit, berbanding anggaran sebelumnya penurunan 0.4 peratus.

The zon euro juga mempunyai keputusan PMI yang baik, mencecah paras tertinggi 10 bulan yang lebih baik daripada jangkaan pada 54.1, didorong oleh pertumbuhan dalam sektor perkhidmatan. Keputusan individu untuk Jerman, ekonomi terbesar blok itu, walaupun secara keseluruhannya positif, menunjukkan penurunan dalam aktiviti pembuatan.

Pengawal selia tenaga Jerman berkata negara itu berisiko kehabisan gas pada musim sejuk akan datang. Big Read baharu menyelidiki percubaan Eropah untuk meningkatkan kuasa solarsektor yang bergantung kepada China untuk bahan mentah dan teknologi.

Perlu tahu: Ekonomi global

The Keputusan PMI AS juga menunjukkan pengembangan yang baik dalam aktiviti perniagaan, mencecah skor 53.3, meningkat daripada 50.1 pada bulan Februari. Pelabur AS mempertaruhkan bahawa kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan minggu ini akan menjadi yang terakhir buat sementara waktu kerana kegagalan bank membantu memerangi inflasi dengan memutarkan skru kepada peminjam. Pegawai Fed hari ini mempertahankan keputusan mereka.

Rusia dan Iran, kedua-dua sasaran sekatan barat, telah meningkatkan hubungan ekonomi. Moscow telah menjadi sumber terbesar pelaburan langsung luar negara republik Islam itu.

Harga tembaga akan mencapai rekod tertinggi tahun ini kerana permintaan daripada China berisiko kehabisan stok simpanan yang rendah, menurut Trafigura, peniaga logam persendirian terbesar di dunia.

Carta garisan $ setiap tan menunjukkan Tembaga telah menjadi logam industri berprestasi terbaik tahun ini

China Pembasmian Covid-19 dan keruntuhan harta benda adalah berita buruk bagi golongan kaya raya di negara itu, dengan jumlah kekayaan negara jatuh 15 peratus, menurut Senarai Kaya Global M3M Hurun. Ia masih kekal sebagai “No. 1 mutlak” dunia untuk jutawan.

Perlu tahu: perniagaan

Analisis FT menunjukkan gaji eksekutif di Bank Lembah Silikon melonjak selepas ia memulakan strategi baharu untuk membeli aset berisiko. Editor perniagaan AS Andrew Edgecliffe-Johnson berkata sudah tiba masanya untuk bertanya kepada pengarah di bank yang gagal apa yang mereka lakukan.

Pinjaman harta komersil adalah kebimbangan risiko terkini bagi pelabur bank. Tekanan telah meningkat seiring dengan peningkatan kos pinjaman dan penganalisis bimbang sebarang pengurangan selanjutnya dalam pinjaman boleh memburukkan keadaan.

Rantai kopi Starbucks bersiap sedia untuk perang harga di China kerana ia merancang pembukaan pembukaan untuk mencecah 9,000 lokasi menjelang 2025 serta kilang panggang bernilai $130 juta di Kunshan, yang pertama di Asia.

Ford berkata ia menjangkakan kerugian $3bn membuat kenderaan elektrik tahun ini. Kolumnis Simon Kuper berkata sudah tiba masanya SUV — sama ada dijana oleh petrol atau elektrik — dikawal selia tanpa wujud.

Sertai kami di sidang kemuncak Masa Depan Kereta pada 9-11 Mei untuk analisis cabaran paling sukar dalam industri. Daftar hari ini di sini.

Pengumpulan sains

Kata saintis terkemuka dunia pemanasan global “lebih mungkin daripada tidak” mengakibatkan kenaikan suhu 1.5C dalam kemas kini daripada Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim. Berikut ialah rangkuman buku terbaru kami tentang iklim dan alam sekitar.

Laporan dari UK “juara hidrogen” kata menteri harus meneruskan pengadunan hidrogen ke dalam rangkaian gas UK selagi ia terbukti selamat.

Perbahasan tentang asal usul COVID-19 bergemuruh. Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata data dari China menunjukkan haiwan di pasar basah Wuhan sebagai sumber virus sepatutnya dikongsi dengan dunia tiga tahun lalu dan bahawa penemuan itu “tidak memberikan jawapan yang pasti”.

WHO menggesa pihak berkuasa kesihatan Afrika untuk meningkatkan pemantauan selepas Tanzania melaporkan wabak pertamanya virus Marburg. Marburg merebak kepada manusia daripada kelawar buah dan disebarkan melalui sentuhan langsung dengan cecair badan pesakit yang dijangkiti.

Penghapusan percubaan dadah utama daripada Novartis telah menjejaskan cita-cita kerajaan UK untuk sektor sains hayatnya. Kerjasama dengan NHS mengenai Inclisiran, ubat suntikan dua kali setahun untuk menurunkan kolesterol, sebelum ini telah diumumkan dengan hebat.

Podcast Tech Tonic terbaru kami membincangkan sains pelik di tengah-tengah pengkomputeran kuantum.

Satu lagi Bacaan Besar mengkaji bagaimana teknologi baharu meningkatkan keupayaan tanah untuk menyimpan karbon dan membantu mengurangkan kesan alam sekitar pertanian perindustrian.

Beberapa berita baik

Berpegang pada tema alam sekitar, penyelidik di Massachusetts Institute of Technology telah menghasilkan versi sumber terbuka a pengesan pencemaran mudah alih yang boleh dibuat dengan percetakan 3D, membolehkan penjejakan kualiti udara yang lebih mudah dan lebih murah.

© Ihsan penyelidik. Disunting oleh MIT News

Sesuatu untuk hujung minggu

Silang kata interaktif Hujung Minggu FT akan diterbitkan di sini pada hari Sabtu, tetapi sementara itu, mengapa tidak mencuba silang kata samar hari ini?

Silang kata interaktif pada apl FT

Pelanggan kini boleh menyelesaikan silang kata Daily Cryptic, Polymath dan FT Weekend FT pada apl iOS dan Android

Mengusahakannya — Temui idea besar membentuk tempat kerja hari ini dengan surat berita mingguan daripada editor kerja & kerjaya Isabel Berwick. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca Disrupted Times. Jika surat berita ini telah dimajukan kepada anda, sila daftar di sini untuk menerima keluaran masa hadapan. Dan sila kongsi maklum balas anda dengan kami di disruptedtimes@ft.com. Terima kasih

result+sgp

angka keluar sidney

toto sdy

pengeluaran togeĺ hongkong hari ini 2023

totobet.net sgp