site

Ketua ekonomi Bank of England membayangkan kenaikan kadar faedah Mei

Ketua ekonomi Bank of England membayangkan kenaikan kadar faedah selanjutnya pada bulan Mei apabila beliau berkata bank pusat itu perlu “melihat kerja” dalam perjuangannya untuk membasmi inflasi yang tinggi.

Huw Pill, bagaimanapun, menegaskan bahawa Jawatankuasa Dasar Monetari berdepan keputusan ketat sama ada untuk menaikkan semula kadar faedah daripada 4.25 peratus, terutamanya pada masa pasaran kewangan yang rapuh.

“Secara seimbang, tanggungjawab kekal pada memastikan pengetatan monetari yang mencukupi diberikan untuk melihat tugas itu selesai dan mengembalikan inflasi secara mampan kepada [the 2 per cent] sasaran,” katanya dalam ucapan kepada Institut Siswazah di Geneva.

“Walau bagaimanapun, kami di MPC perlu terus berwaspada terhadap tanda-tanda keadaan kewangan yang mengetatkan dan bersedia untuk bertindak balas terhadap implikasi makro sebarang kehelan kepada pasaran kredit sehingga tahap yang mempengaruhi prospek inflasi.”

Sejak menyertai bank pusat pada September 2021, Pill sentiasa mengundi dengan majoriti dalam jawatankuasa yang menetapkan kos pinjaman. Kenyataan bernuansa beliau mengenai kadar faedah turut dikongsi oleh pasaran kewangan, yang menjangkakan kadar faedah memuncak pada 4.5 peratus, tetapi dibahagikan hampir 50:50 sama ada kenaikan kadar itu akan berlaku pada mesyuarat seterusnya pada awal Mei.

Pill menegaskan bahawa dia sedang meneliti dengan teliti bahaya inflasi yang tinggi menjadi berterusan di UK dengan syarikat menaikkan harga dan pekerja menuntut kenaikan gaji yang lebih tinggi untuk mengelakkan kehilangan pendapatan.

Tiada tanda-tanda dalam data UK sama ada lebihan pencatutan mendorong inflasi atau lebihan kenaikan gaji, katanya.

Slaid yang disertakan menunjukkan beliau menganggap risiko terbesar ialah pasaran buruh yang memberangsangkan digabungkan dengan kuasa penetapan harga korporat yang lebih besar yang menjana “tolak” inflasi serentak daripada gaji yang lebih tinggi bersama-sama dengan “dorongan” daripada syarikat yang menaikkan harga untuk mempertahankan margin keuntungan.

Untuk memerangi proses ini, kadar faedah yang lebih tinggi adalah alat yang “berkuasa” untuk mengekang perbelanjaan, tetapi juga “tumpul”, tambahnya.

Beliau berkata adalah sukar untuk mengetahui tahap yang betul untuk kadar faedah mula menyejukkan ekonomi – inflasi meningkat setiap bulan pada bulan Februari kepada 10.4 peratus selepas jatuh pada awal tahun – kerana terdapat persoalan mengenai berapa banyak BoE boleh “mempercayai” model ekonominya. Beliau mencadangkan ketepatan mereka terjejas oleh inflasi yang berjalan pada paras tertinggi dalam tempoh 30 tahun.

Pill menolak cadangan bahawa prospek yang lebih baik untuk ekonomi UK sejak awal tahun meningkatkan tekanan inflasi. Harga gas asli borong yang lebih rendah akan meningkatkan prospek prestasi ekonomi dan risiko inflasi yang lebih rendah, katanya.

Dalam ucapan berasingan, Silvana Tenreyro, ahli MPC bebas, tidak bersetuju dengan pandangan Pill bahawa kenaikan harga yang pesat kini merupakan ciri berterusan ekonomi UK.

Beliau meramalkan bahawa inflasi akan turun dengan cepat dengan sedikit kegigihan dan berkata dasar monetari terlalu ketat. “Saya menjangkakan bahawa paras semasa kadar bank yang tinggi akan memerlukan pembalikan yang lebih awal dan lebih cepat, untuk mengelakkan inflasi yang rendah.”

Setelah mengundi menentang setiap kenaikan kadar faedah sejak September, Tenreyro bukan pengundi swing dalam jawatankuasa itu dan meninggalkan MPC selepas mesyuarat pada bulan Jun.

results singapura hari ini

pengluaran sdy

sydney hari ini

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

sgp138