site

Ketua Gatwick berkata lapangan terbang bersedia untuk perjalanan puncak musim panas

Bos lapangan terbang Gatwick di London menjangkakan jumlah penumpang akan kembali hampir kepada paras pra-pandemi sepanjang musim puncak musim panas tetapi yakin penumpang tidak akan menghadapi pengulangan gangguan tahun lepas.

Stewart Wingate, ketua eksekutif lapangan terbang kedua tersibuk di Britain, berkata beliau menjangkakan jumlah penumpang pada suku ketiga 2023, termasuk tempoh puncak cuti sekolah musim panas, mencecah 94 peratus daripada paras yang dicatatkan dalam tempoh yang sama pada 2019.

“Kami menjangkakan pada 2023 Gatwick pasti akan menjadi lebih sibuk sepanjang tempoh musim panas dan mungkin sedikit lebih tinggi daripada sebelum wabak,” kata Wingate kepada Financial Times.

Permintaan yang meningkat semula untuk perjalanan jarak dekat telah menyebabkan pemulihan dalam bilangan penumpang. Wingate berkata beliau menjangkakan easyJet, syarikat penerbangan terbesar di lapangan terbang itu, mempunyai 80 pesawat yang berpangkalan di Gatwick pada kemuncak musim panas, berbanding 63 pada 2019.

Lapangan terbang itu terpaksa mengehadkan bilangan maksimum penerbangan hariannya pada Julai dan Ogos tahun lalu selepas gelombang pembatalan dan kelewatan saat akhir kerana kekurangan kakitangan di syarikat penerbangan dan pengendali pengendalian darat yang menyediakan perkhidmatan daripada daftar masuk hingga pengendalian bagasi.

Gatwick, kata Wingate, telah bekerja keras sepanjang tahun lalu untuk memastikan ia tidak perlu mengambil pendekatan yang sama.

“Kami akan menjadi lebih sibuk. Kami sedang bekerja keras untuk memastikan bahawa lapangan terbang itu bersedia dan bahawa syarikat penerbangan dan pengendali darat mereka bersedia. Kami tidak menjangkakan sebarang isu pada hujung minggu Paskah yang akan datang atau untuk musim kemuncak musim panas. Kami tidak menjangka mengehadkan sebarang pertumbuhan pada bulan Julai atau Ogos,” katanya.

Syarikat penerbangan itu, kata Wingate, “memastikan kami mempunyai kakitangan yang mencukupi”. “Semua petanda menggalakkan bahawa kami harus berada dalam kedudukan yang baik.”

Gatwick juga melantik semula NATS, perkhidmatan kawalan trafik udara UK, sebagai penyedia perkhidmatannya di lapangan terbang pada Oktober tahun lepas untuk menjadikan sistem itu lebih berdaya tahan.

Walaupun ramalan kenaikan harga untuk musim panas puncak, Gatwick tidak menjangkakan jumlah penumpang pulih sepenuhnya sehingga 2025.

Lapangan terbang itu meramalkan jumlah penumpang pada 40.5 juta sepanjang tahun 2023, bersamaan dengan 87 peratus tahap pra-pandemi. Tahun lepas, 32.8 juta orang menggunakan lapangan terbang itu, mengembalikan perniagaan kepada keuntungan pada 2022.

Syarikat itu berkata keuntungan selepas cukai bagi tahun itu ialah £196.5 juta berbanding kerugian £370.6 juta pada tahun sebelumnya. Pendapatan ialah £776.6juta, meningkat daripada £192.7juta pada 2021, didorong oleh pemulihan dalam bilangan penumpang sepanjang tahun.

singapore result hari ini

result sdy

sidney yang

result hk lengkap

sgphariini