site

Ketua L&G berkata UK meningkatkan ‘gagal’ dan kegawatan bank tidak akan membantu

Bos Undang-undang dan Am yang akan keluar berkata bahawa dasar pembangunan serantau utama kerajaan UK untuk menaikkan tahap adalah “gagal” dan bahawa kegawatan perbankan baru-baru ini akan memburukkan keadaan.

Dalam temu bual dengan Financial Times, Sir Nigel Wilson berkata: “Adakah kita membebaskan modal yang cukup untuk mendapatkannya [with levelling up]? Tidak. Adakah kita membina cukup rumah mampu milik, perumahan sosial, perumahan bina untuk disewa? Tidak.

“Adakah isu perbankan akan memberi kesan? Ya, kerana pemberian pinjaman akan menjadi lebih sukar, modal pengambilan risiko yang kurang dalam sistem perbankan. Bersama-sama dengan kadar yang lebih tinggi, ditambah dengan ketidakpastian umum tentang penilaian, itu akan menimbulkan masalah.”

Polisi harus diubah untuk menggalakkan penanggung insurans dan dana pencen melabur di luar ibu negara bagi mengurangkan ketidaksamaan serantau, tambahnya.

Krisis perbankan baru-baru ini, dengan kegagalan Silicon Valley Bank dan Credit Suisse, juga boleh menjejaskan pembaharuan yang bertujuan untuk meningkatkan daya saing perkhidmatan kewangan UK.

UK menyasarkan untuk menukar peraturan yang diwarisi daripada EU, termasuk keperluan modal Solvency II untuk penanggung insurans, dengan niat untuk membuka kunci modal untuk pelaburan dalam infrastruktur dan sains hayat, antara lain.

“Ia adalah kebimbangan,” kata Wilson. “Aset lama akan berkurangan nilainya. Anda memerlukan lebih banyak bangunan baharu moden yang relevan untuk industri masa kini.”

Wilson, yang mengumumkan pada Januari bahawa dia merancang untuk bersara selepas lebih sedekad mengendalikan kumpulan insurans FTSE 100, menambah bahawa dalam sektor hartanah, pejabat telah menjadi pelaburan yang lebih mencabar kerana pertumbuhan kerja rumah.

“Jalan-jalan tinggi telah benar-benar habis dan jika kita tidak berhati-hati itu akan berlaku dengan pejabat,” katanya. “Kami tidak melabur di pejabat London untuk sekian lama kerana kami sentiasa percaya ini adalah corak yang sama seperti runcit.”

L&G ialah pelabur besar dalam hartanah, termasuk untuk menyokong liabiliti pencennya. Sehingga akhir tahun 2022, ia mempunyai £9.4 bilion yang dilaburkan dalam sektor itu, termasuk £4 bilion di pejabat. Ia juga mempunyai £1bn dalam pinjaman gadai janji komersial.

Indeks Rebuilding Britain terbaru L&G mendapati bahawa percubaan untuk “meningkatkan” wilayah UK gagal atau terhenti dan, dalam banyak kes, ketidaksamaan telah melebar.

Laporan itu mendapati 95 peratus isi rumah yang bekerja telah mengalami pemotongan gaji jangka sebenar sepanjang tahun lalu apabila inflasi meningkat.

Ia berkata bahawa mewujudkan pekerjaan bergaji lebih baik dan melabur dalam bangunan cekap tenaga adalah antara idea dasar paling popular untuk 20,000 orang yang dikaji. Indeks itu menjejaki kemajuan sosial dan ekonomi dalam kesihatan, pendidikan, perumahan, pekerjaan dan langkah-langkah lain.

Wilson menambah: “Jika kita mahu menjadi kuasa besar sains, kita mahu membina infrastruktur kuasa besar sains. Jika kita ingin menjadi peneraju dunia dalam peralihan kepada sifar bersih, kita perlu meletakkan sejumlah besar modal ke dalam kawasan itu juga.

“Kami ingin melabur dalam perkara ini. Kami menganggapnya sebagai kepelbagaian dan ia relevan dari segi ekonomi. Meletakkan wang kita ke pusat membeli-belah lama bukanlah perkara yang kita mahu lakukan. Kami mahu melabur dalam perkara baharu untuk masa depan yang meningkatkan produktiviti dan memberikan pertumbuhan serta gaji sebenar.”

resultan sgp

result sdy

sydney totobet

info hk malam ini

totobet data singapura