site

Ketua Met berkata London sepatutnya melihat kemajuan ‘bulan demi bulan’ dalam kepolisan

Penduduk London sepatutnya melihat kemajuan dalam cara ibu negara UK dikawal “bulan demi bulan, suku demi suku”, kata ketua polis Metropolitan pada hari Selasa, ketika kritikan terhadap budaya pasukan itu meningkat berikutan laporan yang mencelakakan.

Menjawab ulasan oleh Baroness Louise Casey yang mendapati pasukan polis terbesar Britain bersifat perkauman, seksis dan homofobik secara institusi, Sir Mark Rowley mengakui bahawa dia mempunyai tugas yang besar tetapi menegaskan perubahan akan berlaku.

Rowley, yang dilantik sebagai pesuruhjaya Met tahun lepas, berkata penemuan laporan itu – yang ditugaskan selepas rogol dan pembunuhan Sarah Everard oleh pegawai Met yang sedang berkhidmat pada 2021 – akan dimasukkan ke dalam pembaharuan dan menyediakan asas untuk “permulaan baharu ”.

“Terdapat misi perubahan yang panjang di sini. Tetapi orang ramai harus melihat kemajuan bulan demi bulan, suku demi suku dan pastinya selepas beberapa tahun perlu ada skala besar perubahan yang orang mula kenali,” katanya kepada BBC.

Setiausaha Dalam Negeri Suella Braverman memberitahu Ahli Parlimen dia menyokong rancangan pusing ganti Rowley tetapi memberi amaran tentang “jalan panjang untuk pemulihan”. Pemimpin buruh Sir Keir Starmer memberi amaran bahawa model kepolisan UK dengan persetujuan adalah “dalam bahaya”.

Selain penemuan perkauman institusi, seksisme dan homofobia, laporan Casey mendedahkan kecacatan organisasi yang teruk dalam Met dan berkata pasukan itu gagal bukan sahaja untuk melindungi wanita dan kanak-kanak tetapi juga wanita dan etnik minoriti daripada penderaan oleh pegawai polis.

Semakan terakhirnya – yang menyusuli laporan interim pada Oktober tahun lalu – menjejaskan cara Met mengendalikan prosedur salah laku, dengan menyatakan bahawa kakitangan wanita dan etnik minoriti telah dibuli dan didera.

Rowley berkata beliau telah mengenal pasti “terlalu banyak kes pegawai bermasalah yang masih dalam organisasi” dan bahawa tunggakan itu sedang ditangani, dengan beberapa pegawai digantung kerja dan beratus-ratus disekat dalam tugas mereka sementara menunggu hasil siasatan.

Beliau juga berkata beliau telah meminta kuasa baharu daripada kerajaan untuk mempercepatkan proses disiplin dan meletakkan lebih banyak sumber semula ke dalam kepolisan kejiranan.

Tetapi Rowley menolak cadangan Casey bahawa Met dipecahkan dan dilucutkan fungsi kebangsaannya, termasuk pengawasan ke atas keganasan, jika ia tidak berubah, sambil menekankan bahawa ia perlu memberi tumpuan untuk memulihkan keyakinan orang ramai.

“Kita boleh mencipta huru-hara dan penampilan perniagaan dan tenaga dengan melakukan beberapa perkara struktur yang besar. . . sebenarnya ia hanya akan menghalang masuk ke bawah permukaan, menggali dalam-dalam, mengangkat batu dan mengetahui apa yang ada dan mengubah budaya,” katanya.

Baroness Doreen Lawrence, ibu kepada Stephen Lawrence, yang pembunuhannya pada 1993 mendorong siasatan Macpherson, yang enam tahun kemudian mengeluarkan penemuan penting bahawa Met adalah perkauman dari segi institusi, berkata semakan Casey menunjukkan kekuatan itu “busuk ke teras.”

Tetapi seperti Rowley, Braverman menolak pertimbangan Casey bahawa perkauman dan kebencian terhadap perempuan dalam Met adalah “institusi”.

“Ia bukan istilah yang berguna untuk digunakan. Ia adalah penggal yang samar-samar, dipertikaikan dan bermuatan politik serta berisiko menyukarkan pegawai untuk memenangi semula kepercayaan masyarakat,” katanya.

Sebagai tindak balas, Starmer berkata masalah dalam kepolisan meningkatkan kadar jenayah. Dia berikrar untuk menyeragamkan piawaian pemeriksaan merentasi pasukan di England dan Wales jika dipilih menjadi kerajaan, berkata ia adalah “luar biasa” bahawa tidak ada peraturan seragam yang menetapkan betapa teliti rekrut diperiksa.

Tidak seperti kebanyakan pasukan polis di seluruh dunia, Starmer menambah, polis UK adalah “penjaga bukan pengawal”, berakar umbi dalam “tradisi kepolisan yang berkuasa dengan persetujuan”.

“Tradisi penting itu berada dalam bahaya dan, tanpa rombakan terbesar dalam kepolisan sejak [Met] bermula, saya takut untuk masa depannya,” katanya.

info result sgp hari ini

pengeluaran sidney siang ini

keluaran sidney hari ini

angka keluar hk

keluaran hk malam ini