site

Ketua TikTok menghadapi pendengaran penting di Kongres di tengah-tengah tindakan keras AS

Ketua eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan menghadapi serangan di pelbagai pihak apabila beliau memberi keterangan di hadapan Kongres pada hari Khamis, dalam penampilan yang akan membantu menentukan masa depan apl media sosial di AS.

Gesaan dua parti untuk mengharamkan platform itu telah berkembang kerana kebimbangan ia boleh digunakan oleh parti Komunis China untuk tujuan pengintipan atau propaganda. Bagaimanapun, Chew akan memberitahu jawatankuasa tenaga dan perdagangan Dewan Rakyat bahawa syarikat induk TikTok, ByteDance, yang berpangkalan di Beijing, adalah “bukan ejen China”, menurut kenyataan disediakan sebelum perbicaraan.

ByteDance juga telah diminta oleh Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat (Cfius), panel antara agensi yang menilai pelaburan asing, untuk menjual kepentingannya dalam TikTok di AS untuk menjauhkannya dari Beijing. Ini berlaku walaupun selepas membelanjakan kira-kira $2bn untuk perkongsian dengan Oracle yang direka untuk melindungi data dan kandungan daripada pengaruh China.

“Syarikat induk TikTok, ByteDance, diasaskan oleh usahawan China, tetapi telah berkembang menjadi perusahaan global sejak penubuhannya,” Chew akan berkata, sambil menambah bahawa TikTok tidak berkongsi dan tidak akan berkongsi data mengenai 150 juta pengguna AS dengan China.

Sama ada tuntutan ini datang ke kepala akan bergantung sebahagiannya pada bagaimana Chew, bekas pegawai bank Goldman Sachs dari Singapura, menangani soal jawab daripada penggubal undang-undang mengenai hubungan syarikat itu ke Beijing. Mereka juga akan menyuarakan kebimbangan lain tentang apl itu, termasuk sama ada ia selamat untuk kanak-kanak bawah umur dan mempunyai proses penyederhanaan yang mencukupi.

Kemunculan Shou Zi Chew sebelum perbicaraan kongres pada hari Khamis boleh membantu menentukan masa depan TikTok di AS © Bryan van der Beek/Bloomberg

Menjelang perbicaraan, TikTok telah membuat desakan perhubungan awam yang panik. Ini termasuk menjemput pencipta tertentu ke Washington, yang kebanyakannya mengiklankan mata pencarian bagi pihak jenama kepada pengikut mereka yang ramai di platform, untuk membantu melobi ahli politik menentang larangan, menurut laporan oleh The Information yang disahkan oleh TikTok.

Pada hari Rabu, lebih 20 pencipta mengadakan sidang akhbar di kawasan Capitol bersama Jamaal Bowman, ahli Dewan Demokrat, untuk membantah sebarang larangan. Wakil New York telah muncul sebagai salah satu daripada beberapa sekutu platform di Capitol Hill.

Dikelilingi oleh pengaruh yang memegang papan tanda dengan slogan seperti “Keep TikTok” dan “Perniagaan kecil saya berkembang maju di TikTok”, Bowman berkata Republikan telah mencipta “Ketakutan Merah di sekitar China”. Dia berkata “ia menimbulkan ancaman yang sama yang ditimbulkan oleh syarikat seperti Facebook dan Instagram, serta YouTube dan Twitter.”

Jamaal Bowman bercakap di perhimpunan pro-TikTok

Jamaal Bowman mengetuai perhimpunan untuk mempertahankan TikTok di Capitol AS pada hari Rabu © AP

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini ahli pasukan akhbar UK syarikat itu juga telah diterbangkan ke Washington untuk persiapan menjelang penampilan Kongres. Seorang yang biasa dengan persiapan berkata syarikat itu melemparkan segala-galanya pada prestasi peribadi Chew. “Mereka sangat prihatin tentang pengharaman TikTok, dan fikir ia boleh berlaku sama ada,” kata orang itu.

Namun begitu, pengkritik TikTok tetap ragu-ragu sebelum perbicaraan.

“Walaupun saya menghargai kesediaan Encik Chew untuk menjawab soalan di hadapan Kongres, kekurangan ketelusan TikTok, kekeliruan berulang dan salah nyata fakta telah menjejaskan kredibiliti mana-mana kenyataan oleh pekerja TikTok, termasuk Encik Chew,” kata Mark Warner, seorang Demokrat yang mempengerusikan jawatankuasa pemilihan Senat mengenai perisikan.

Warner ialah salah seorang penaja utama rang undang-undang baharu yang disokong Rumah Putih yang akan memberi pentadbiran kuasa baharu untuk mengharamkan aplikasi China yang menimbulkan ancaman keselamatan, termasuk TikTok.

totobet singapure

peng sidny

togel hari ini

data pengeluaran hk malam ini

totobet.com sgp