site

Keuntungan Vitol melonjak untuk mencatat $15bn berikutan krisis tenaga

Vitol, peniaga komoditi bebas terbesar di dunia, telah muncul sebagai salah satu pemenang terbesar krisis tenaga, melaporkan rekod keuntungan yang jauh melebihi pesaingnya.

Kumpulan milik persendirian itu, yang kebanyakan eksekutif tertingginya berpangkalan di London, memperoleh hampir $15 bilion keuntungan bersih pada 2022, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Keuntungan bumper sepadan dengan pendapatan gabungan rumah dagangan itu untuk enam tahun sebelumnya dan lebih besar daripada beberapa pengeluar minyak terbesar dunia, termasuk Eni Itali, menggambarkan bagaimana peniaga telah mendapat manfaat daripada ketidaktentuan melampau dalam pasaran tenaga yang dicetuskan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Tahun blockbuster akan bermakna pembayaran yang memberangsangkan untuk pemegang saham Vitol — kira-kira 450 rakan kongsi kanan tersebar di seluruh hab perdagangan di London, Geneva, Singapura dan Houston.

Rumah komoditi pesaing Vitol, termasuk Trafigura, Glencore dan Mercuria, juga telah melaporkan hasil rekod apabila industri itu mendapat keuntungan daripada lonjakan harga liar dan kehelan yang dicetuskan oleh perang. Tetapi skala pulangan Vitol telah jauh mengatasi pesaingnya.

Lonjakan dalam keuntungan Vitol disokong oleh kejatuhan dalam pasaran tenaga, penjanaan kuasa, penapisan dan perdagangan gas asli cecair. Perolehan syarikat hampir dua kali ganda tahun lepas kepada $505bn, katanya minggu lepas.

Di UK, Vitol memiliki dan mengendalikan lima loji kuasa melalui anak syarikat milik sebahagiannya VPI, menjadikannya penjana kuasa yang lebih besar daripada Centrica. VPI juga mempunyai tiga lagi kemudahan kuasa yang sedang dalam pembinaan di rantau ini — dua di UK dan satu di Ireland.

Keuntungan yang diperoleh oleh syarikat tenaga telah menarik kemarahan ahli politik di beberapa negara, termasuk UK, yang meningkatkan levi keuntungan tenaganya tahun ini. Walaupun rumah perdagangan komoditi telah terlepas daripada layanan yang sama, ramai penganalisis percaya mereka boleh berada di barisan seterusnya.

Vitol ialah syarikat berdaftar Belanda, dengan pejabat besar di Geneva, London, Houston dan Singapura.

Kumpulan itu adalah peniaga minyak bebas terbesar di dunia, walaupun ia berdagang kurang sedikit minyak mentah tahun lalu berbanding pada 2021 selepas mengekang jumlah minyak Rusia yang dikendalikannya. Vitol berhenti berdagang minyak mentah Rusia pada bulan Jun.

Ketua eksekutif Russell Hardy memberitahu Sidang Kemuncak Global FT Commodities minggu lalu bahawa banyak keuntungan sedang dilaburkan semula dalam projek capex untuk mengukuhkan bekalan tenaga, seperti menaik taraf kecekapan stesen janakuasanya.

Tahun hadapan akan menjadi “sangat berbeza” dengan tahun lepas, dari segi keuntungan dan margin, kata Hardy, sambil menambah bahawa “ia adalah pasaran yang lebih konservatif pada masa hadapan, jadi strategi dan pendekatan kami harus mencerminkannya”.

Ketua pegawai kewangan Jeff Dellapina memberitahu sidang kemuncak itu bahawa 2022 adalah “kitaran tinggi” dari segi keuntungan.

“Tahun lepas, prestasi adalah kukuh,” katanya. “Kebanyakan perkara berfungsi dengan baik dari segi pelaburan bersepadu kami merentasi penapisan, pengeluaran, penjanaan kuasa, jadi ini adalah tahun yang agak positif.”

Pada masa lalu, Vitol biasanya memulangkan sebahagian besar keuntungannya kepada pemegang sahamnya melalui pembelian balik dari semasa ke semasa, walaupun tiada formula untuk berbuat demikian.

Operasi perdagangan LNG Vitol juga mengalami peningkatan besar dalam hasil, kerana syarikat itu menghantar LNG ke Eropah untuk membantu menggantikan gas Rusia yang hilang. Nilai kargo LNG melonjak tahun lepas, dan jumlah penghantaran LNG Vitol meningkat sedikit kepada 17.6 juta tan setara minyak.

Vitol enggan mengulas.

resutsgp

peng sidney

togel sdy 2023

data pengeluaran hk hari ini

angka keluar sgp tercepat hari ini