site

Korea Utara akan memulakan semula aktiviti diplomatik selepas 3 tahun pengasingan Covid

Korea Utara sedang bersiap sedia untuk meneruskan aktiviti diplomatik asing ketika Kim Jong Un secara beransur-ansur membuka semula negara terpencil yang telah ditutup selama tiga tahun semasa wabak koronavirus.

Pyongyang dijangka menggilirkan utusan asingnya dalam beberapa bulan akan datang berikutan penggantungan hampir semua perjalanan diplomatik yang dikenakan pada permulaan wabak pada 2020, menurut dua orang yang mengetahui perkara itu.

Diplomat dan penganalisis berkata kehadiran baharu pegawai Korea Utara di luar negara akan meningkatkan penglibatan dengan Pyongyang dan membolehkan pandangan yang lebih mendalam tentang rejim terpencil itu, yang mempunyai hubungan terhad dengan dunia luar semasa wabak itu dan melihat perbincangan dengan AS mengenai penggulungan program nuklearnya. terbantut.

Pegawai Korea Utara baru-baru ini meneruskan perjalanan ke jiran Vladivostok, di Timur Jauh Rusia, dan Beijing, meletakkan asas untuk penglibatan yang lebih baik dengan sekutu asas rejim, kata orang ramai.

Wang Yajun, duta baharu China ke Korea Utara, mengembara ke Pyongyang minggu ini. Pendahulunya, Li Jinjun, meninggalkan ibu kota Korea Utara pada akhir 2021.

Diplomat dan penganalisis di Asia berkata pembukaan semula itu akan membuka jalan kepada komunikasi yang lebih baik dengan pegawai Kim pada masa kebimbangan yang semakin meningkat terhadap program senjata nuklear Korea Utara selepas beberapa siri ujian peluru berpandu dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Media negara Korea Utara melaporkan pada hari Selasa bahawa Kim telah mengarahkan pengembangan bahan gred senjata negara untuk membuat “senjata nuklear yang berkuasa”.

Rundingan nuklear antara Pyongyang dan Washington telah dibekukan sejak akhir 2019. Hubungan belakang saluran dengan Pyongyang adalah sangat penting, kata diplomat dan penganalisis, selepas Presiden Joe Biden mengetepikan isu nuklear Korea Utara untuk memberi tumpuan kepada persaingan dengan pencerobohan China dan Vladimir Putin ke atas Ukraine .

“Terdapat mitos bahawa Korea Utara tidak mahu bercakap,” kata Glyn Ford, bekas ahli parlimen Eropah yang mempunyai hubungan rapat dengan pegawai tinggi Korea Utara, sambil menambah bahawa sebarang pembukaan semula mungkin “lambat”.

Korea Utara mempunyai kedutaan di lebih 45 negara, manakala sebelum wabak Covid-19, lebih 20 negara mempunyai diplomat ditempatkan di Pyongyang, termasuk UK, Jerman dan Sweden. Kebanyakannya melarikan diri pada bulan-bulan awal 2020, bagaimanapun, ketika negara itu menutup sempadannya dalam usaha untuk menghalang virus daripada masuk.

Perdagangan komoditi antara Korea Utara dan China, rakan dagang terbesarnya, meningkat tahun lepas, menyediakan talian hayat kepada salah satu negara termiskin dan terpencil di dunia. Korea Utara mengalami kekurangan makanan selepas kehilangan aktiviti komersial akibat penutupan sempadan, yang ditambah lagi dengan hasil tuaian yang lemah dan bencana alam.

Langkah tentatif Kim ke arah pembukaan semula mencadangkan kebanyakan 26 juta penduduk Korea Utara akhirnya akan terdedah kepada Covid-19 tanpa diberi vaksin. Walaupun terdapat tawaran penghantaran vaksin daripada masyarakat antarabangsa, tidak ada bukti kempen vaksinasi besar-besaran di negara itu, yang mengakui wabak varian Omicron tahun lepas.

Kim sebelum ini mengisytiharkan kemenangan ke atas virus itu dan memuji angka kematian rasmi Covid Korea Utara iaitu hanya 74 orang daripada 4.8 juta kes, angka yang telah menimbulkan keraguan di luar negara.

Laporan tambahan oleh Leo Lewis di Tokyo

resul agp

pengeluaran sydney

toto bet sdy

pengeluaran hongkong

totobet.sgp