site

Kos €2.6tn mungkin tetapi mungkin tidak menetapkan operasi bank

Carta di bawah ialah Penunjuk IAWL. Ia menunjukkan minat carian Google Trends dari UK di Ia adalah Kehidupan yang Hebat (1946):

Seperti yang ditunjukkan, faktor bermusim. Lebih menarik, mungkin, ialah prestasi carian tidak termasuk November hingga Januari, apabila hanya terdapat tahap asas minat antarabangsa dalam ruji keluarga Krismas All-American.

Perkara yang kami ambil berat dalam carta di atas ialah tanda yang lebih tinggi pada Mac 2023, di mana minat carian IAWL UK mencapai rekod tertinggi pelarasan bermusim. Mungkin ini disebabkan oleh pembaca berbahasa Inggeris yang mencemaskan artikel yang mencemaskan tentang sifat larian bank yang merujuk plot filem berusia 77 tahun yang tidak pernah mereka tonton.

Untuk kesempurnaan kita harus ambil perhatian, walau bagaimanapun, bahawa IAWL menanda aras terhadap The Muppet Christmas Carol (1992) menunjukkan minat terhadap kedua-dua filem yang melonjak kepada rekod tertinggi pelarasan bermusim. Pembacaan alternatif ialah Britain telah terlambat merayakan kebelakangan ini. Sama ada Penunjuk IAWL mengukur persepsi tekanan sistem perbankan atau sentimen pengguna yang lebih luas masih belum ditentukan.

Kesemuanya adalah cara umpan-dan-tukar yang tidak tahu malu untuk memperkenalkan satu lagi siaran tentang permodalan bank.

SG Securities mempunyai nota keluar hari ini yang meletakkan beberapa konteks sejarah pada penerbangan baru-baru ini dan bertanya apakah maksudnya untuk keperluan kecairan. Penganalisis James Invine berkata:

Kami menganggarkan faktor aliran keluar deposit yang menggandakan (andaian yang sukar) akan mengurangkan nisbah liputan kecairan (LCR) sektor daripada 142% kepada 82% dan akan memerlukan sektor itu untuk menaikkan €2.6tn pembiayaan untuk kembali kepada 110%. Kesan langsung adalah untuk mengurangkan pendapatan sektor sebanyak 5%, walaupun hasil LCR yang lebih ketat berkemungkinan akan memberi tekanan menaik pada beta deposit.

Banyak yang telah diperkatakan dan ditulis mengenai larian bank senyap pada 2023, bagaimana perbankan dalam talian bebas geseran telah digabungkan dengan media sosial yang histeria, dan bagaimana semuanya berbeza dengan baris gilir di luar cawangan semasa GFC. Northern Crock kekal sebagai keruntuhan yang harus dinilai oleh semua yang lain, tetapi kelajuan dan kedalaman larian baru-baru ini membayangkan penggabungan Crock digital bagi sektor yang lebih luas:

Risiko pelakon berniat jahat mengambil kesempatan daripada kelemahan ini — seperti dengan menggunakan senjata panik atau menipu CDS nama tunggal yang tidak cair — adalah kebimbangan yang diakui oleh pengawal selia. Hasil yang berkemungkinan adalah peneguhan nisbah perlindungan kecairan, yang mengukur jumlah aset cair berkualiti tinggi yang dipegang oleh bank berbanding anggaran aliran keluar bersih bertekanan dalam tempoh 30 hari. Bank mesti mengekalkan LCR melebihi 100 peratus. Lihat siaran Robin awal minggu ini untuk penerangan penuh.

Masalah dengan nisbah kecairan mandatori ialah pendeposit tidak peduli. Credit Suisse mempunyai LCR atau 192 peratus, namun dua perkataan yang dipilih dengan teruk masih menyebabkan sebahagian besar pangkalan depositnya hilang. Malangnya, alternatif mungkin lebih teruk.

Jaminan deposit negara bank yang lebih murah akan datang dengan bahaya moral dan potensi liabiliti yang tidak boleh diukur. Pembaharuan radikal, seperti membenarkan deposit langsung dengan Fed atau mengehadkan akses kepada dana pasaran wang, akan menjadi terlalu mengganggu kepada terlalu banyak mata pencarian. Begitu juga mata wang digital bank pusat. Jadi, LCR itu.

Tetapi apabila cuba memikirkan cara untuk menjadikan nisbah risiko jangka sedia ada berfungsi dengan lebih baik, pendedahan kunci kira-kira yang tidak konsisten menjadi masalah.

Menggunakan deposit runcit yang stabil sebagai proksi untuk dana yang dilindungi oleh jaminan negeri mungkin melebihkan risiko penerbangan daripada bank dengan francais deposit pembrokeran besar, seperti Morgan Stanley, dan daripada mereka yang mempunyai akaun runcit faedah tinggi tujuan tunggal, seperti Goldman Sachs dan Paragon:

Sebaliknya, Invine mencadangkan untuk merujuk faktor aliran keluar deposit purata wajaran setiap bank, yang merupakan metrik yang telah dibina dalam pengiraan LCR. Kerana dalam purata bulan pendeposit SEB mengeluarkan lebih banyak wang daripada pendeposit Paragon, pendeposit pertama perlu memegang lebih banyak kecairan daripada pendeposit kedua untuk mengekalkan nisbah 100 peratus:

Kes asasnya melibatkan penggandaan andaian aliran keluar deposit dan peningkatan ambang LCR kepada 110 peratus, meninggalkan lubang €2.6tn yang perlu diisi.

Kos langsung menoreh pasaran borong untuk wang diletakkan di bank pusat tempatan secara purata akan mengurangkan keuntungan bersih 2024 sebanyak kira-kira 5 peratus. Sebahagian daripada seretan itu boleh diimbangi dengan menjalankan kunci kira-kira yang lebih kecil dengan campuran deposit yang lebih bersih, paksaan yang merupakan justifikasi utama untuk menukar peraturan. Tetapi ia datang dengan tangkapan ketara pertumbuhan pinjaman yang sangat terhad dan kadar lulus dana makan yang lebih tinggi kepada pendeposit:

Bank-bank telah dapat membenarkan banyak faedah daripada kenaikan kadar untuk memberi masukan kepada margin faedah bersih kerana kedudukan pendanaan yang kukuh bermakna aliran keluar deposit yang sedikit bukanlah masalah yang ketara. Walau bagaimanapun, pada LCR 110%, bank akan berasa kurang mampu untuk menahan perkara ini dan oleh itu beta deposit mungkin akan meningkat.

Yang paling teruk terjejas dalam analisis SG ialah bank yang mempunyai pangkalan deposit korporat yang sangat besar dan/atau tidak diinsuranskan. Bagi Citigroup, HSBC dan Standard Chartered, keuntungan bersih konsensus 2024 akan dipotong antara 10 dan 14 peratus. Citi juga mempunyai salah satu jurang kecairan terluas untuk ditutup:

© SG Securities

Bagaimanapun, kembali kepada Penunjuk IAWL.

Kemuncak baru-baru ini untuk minat carian Google UK Ia adalah Kehidupan yang Hebat adalah pada 10 Mac, hari SVB gagal. Sejak itu, ia telah mendatar kepada purata pelarasan musim jangka panjangnya, kedua-duanya pada pandangan mutlak dan relatif kepada The Muppet Christmas Carol:

Perubahan kepada keperluan mudah tunai bank seperti yang digariskan di atas akan mengambil masa selama-lamanya untuk dipersetujui, dua kali lebih lama untuk dilaksanakan, dan berkemungkinan berkekalan untuk mempunyai sebarang kesan ke atas tingkah laku pendeposit. Keyakinan kolektif adalah satu-satunya halangan yang penting.

Oleh itu, apabila diambil bersama dengan kelembapan aliran masuk dana pasaran wang baru-baru ini dan langkah kemasukan mudah tunai bank AS, IAWL yang dinormalkan boleh dibaca sebagai positif. Tiada bank adalah kegagalan yang mempunyai kawan.

resultsf

pngluaran sdy hr ini

togel.sidney

info hk malam ini

totobet result sgp