site

Kosovo dan Serbia bersetuju dengan rancangan EU untuk menormalkan hubungan

Serbia dan Kosovo telah bersetuju untuk melaksanakan rancangan EU untuk menyelesaikan pertikaian selama beberapa dekad yang telah memuncak sejak pengisytiharan kemerdekaan Kosovo pada 2008 susulan perang Balkan.

Perjanjian itu diumumkan lewat Sabtu oleh ketua dasar luar EU Josep Borrell, selepas 12 jam perbincangan antara presiden Serbia dan perdana menteri Kosovo mengenai menormalkan hubungan antara negara mereka.

“Akhirnya,” kata Borrell, bercakap dari pusat peranginan Macedonia Utara di Ohrid di mana Aleksandar Vučić dari Serbia dan Albin Kurti dari Kosovo bertemu, “kami mempunyai perjanjian, kami mempunyai perjanjian tentang cara untuk melakukannya.”

Serbia telah lama enggan mengiktiraf bekas wilayahnya sebagai merdeka — pandangan yang dikongsi oleh kebanyakan komuniti etnik Serb yang tinggal di utara Kosovo, beribu-ribu daripada mereka masih menggunakan kad pengenalan Serbia dan memandu kereta dengan plat lesen Serbia.

Tetapi dengan kedua-dua Serbia dan Kosovo berusaha untuk menyertai EU, usaha untuk mencapai penyelesaian telah dipertingkatkan.

Perdana Menteri Kosovo Albin Kurti bercakap kepada media selepas bertemu presiden Serbia Aleksandar Vucic © Boris Grdanoski/AP

Tekanan Barat untuk kedua-dua pihak untuk menyelesaikan perselisihan mereka semakin kuat apabila perang di Ukraine memasuki tahun kedua dan kebimbangan potensi ketidakstabilan di wilayah Balkan semakin meningkat.

“Ini bukan hanya mengenai Kosovo dan Serbia,” kata Borrell. “Dialog ini mesti dilihat dalam konteks geopolitik yang lebih luas semasa, sebagai alat penting untuk mengekalkan keamanan dan kestabilan di wilayah Balkan barat yang lebih luas.”

Perjanjian antara Belgrade dan Pristina pada mulanya dicapai bulan lalu tetapi tanpa rancangan yang boleh diterima bersama untuk melaksanakannya. Dokumen kedua itu telah dibelasah pada hari Sabtu, walaupun sekali lagi ia tidak ditandatangani.

Borrell berkata perjanjian itu telah dikurangkan daripada versi yang lebih bercita-cita tinggi yang tidak akan diterima oleh Kosovo. Serbia juga enggan menandatangani perjanjian itu, walaupun ia bersedia untuk melaksanakannya.

Kosovo telah bersetuju untuk “segera” menubuhkan persatuan majlis perbandaran majoriti Serbia, satu langkah yang telah lama dituntut oleh Serbia di Kosovo.

Sementara itu, Serbia berkata ia “tidak akan membantah keahlian Kosovo dalam mana-mana organisasi antarabangsa”. Walaupun perjanjian Sabtu tidak menyatakan secara jelas, ini bermakna Kosovo mungkin menjadi ahli PBB, cita-cita bersejarahnya.

Vučić memberi amaran tentang laluan sukar di hadapan. “Ia bukan D-Day, tetapi ia adalah hari yang OK,” kata presiden Serbia itu. “Kami membuat langkah yang baik dalam suasana yang membina. Kami sudah mula bertindak.”

Kurti menyebutnya sebagai “perjanjian awam”, sambil menambah bahawa “terserah kepada EU untuk mencari mekanisme untuk menjadikan status perjanjian ini mengikat secara sah dan antarabangsa”.

EU akan menjadikan pelaksanaan perjanjian Kosovo-Serbia sebagai syarat untuk penyertaan kedua-dua negara akhirnya. Borrell berkata “akan ada akibat” jika pihak-pihak gagal melaksanakan komitmen mereka.

EU akan mengadakan persidangan penderma akhir tahun ini untuk manfaat Kosovo dan Serbia, menahan sebarang dana sehingga perjanjian itu selesai dan dilaksanakan sepenuhnya.

resutsgp

pengeluaran sidney sidney

totobagus sdy

keluar hk togel hari ini

totobet hari ini