site

Krisis identiti Switzerland yang sangat

“Tiada seorang pun menjadi pembunuh lebih mudah daripada tanah air,” tulis Friedrich Dürrenmatt, penulis drama kebangsaan Switzerland.

Hujung minggu lalu, negara itu membunuh salah satu negaranya. Pada sidang akhbar yang diadakan secara tergesa-gesa di ibu negara Bern pada petang Ahad, kerajaan dan pengawal selia mengumumkan tempoh 167 tahun Credit Suisse sebagai salah satu tonggak masyarakat Switzerland telah berakhir. Bank besar itu, lokomotif keajaiban perindustrian Switzerland, yang dilemahkan oleh skandal bertahun-tahun, akan dilipat menjadi saingan yang lebih besar UBS.

Perbincangan itu adalah untuk mengelakkan kejatuhan kewangan yang tidak dapat difikirkan. Terdapat sedikit masa untuk sentimen. Kerajaan “menyesal Credit Suisse tidak dapat mengatasi kesulitannya sendiri,” kata Karin Keller-Sutter, menteri kewangan Switzerland.

Di rumah si mati, sebatang lilin berkelip-kelip dalam angin subuh pada pagi Isnin dengan sekuntum bunga kecil di sebelahnya — tanda berkabung diletakkan di sebelah pintu masuk ke Lichthof, ibu pejabat besar Credit Suisse di Paradeplatz di Zurich.

Sepanjang 72 jam sebelumnya, teknokrat, jurubank dan pengawal selia di ibu negara telah berulang-alik masuk dan keluar dari Bernerhof – pejabat kementerian kewangan, tinggi di lereng di atas sungai Aare – untuk menyelesaikan penyelesaian. Tetapi mereka bekerja dalam ringkasan yang ketat: kerajaan tidak akan menggunakan wang pembayar cukai untuk mengekalkan kebebasan bank. Perjanjian itu mengejutkan ramai orang di seluruh dunia dan menimbulkan persoalan tentang kestabilan sistem Swiss menjual dirinya.

Biasanya pada masa tekanan ekonomi antarabangsa, Switzerland adalah syurga: bagaimanapun, apabila emas dan yen Jepun meningkat berbanding aset lain minggu ini, peniaga mata wang membuang franc pada kadar terpantas dalam dua tahun.

Pengerusi UBS Colm Kelleher dan menteri kewangan Switzerland Karin Keller-Sutter pada sidang akhbar Ahad di mana ia diumumkan Credit Suisse akan dilipat menjadi saingan yang lebih besar © Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Tetapi masalah semasa negara bukan semata-mata kewangan. “Switzerland berada dalam krisis paling serius sejak perang dunia kedua,” kata duta AS ke Bern Scott Miller pada awal bulan ini: Pencerobohan kejam Rusia ke atas Ukraine, katanya dalam temu bual dengan akhbar NZZ, telah meletakkan bayaran kepada mitos berkecuali Switzerland.

Selama berbulan-bulan ini, jiran Switzerland dan rakan ekonomi terdekat telah meningkatkan tekanan ke atas Bern kerana keengganannya untuk menjadi sebahagian daripada sebarang bantuan ketenteraan untuk Kyiv. Tindakan melobi semakin membosankan.

“Neutraliti telah membantu Switzerland selama berabad-abad di benua yang dilanda perang ini. Tetapi ia tidak berfungsi lagi,” kata Thomas Borer, bekas diplomat Switzerland yang menulis dasar berkecuali semasa negara itu. Switzerland kini dikelilingi oleh rakan-rakan, katanya, dan sangat terikat dengan mereka dari segi ekonomi.

“Jika anda berkecuali, ia seperti pergi ke pengebumian, semua orang menangis dan anda berdiri di sekeliling berkata apa masalahnya? Tiada seorang pun yang menyukai anda.”

Dengan dua aspek utama identiti Switzerland — peranannya sebagai jurubank dunia, diperkukuh oleh kesaksamaan geopolitiknya — dalam persoalan, “Kami berada dalam ribut yang sempurna,” kata Borer. “Kami mempunyai banyak pencarian jiwa untuk dilakukan.”

Pusat perbankan

Walaupun krisis di Paradeplatz berkumandang, setakat ini terdapat sedikit bukti yang menunjukkan bahawa bank-bank peringkat teratas Switzerland yang lain – yang memenuhi keperluan golongan kaya di dunia – akan menderita.

Sebaliknya: ramai yang kini tidak sabar-sabar mengambil alih tulang saingan mereka, mencari untuk mengupah pekerja berbakat dan memburu pelanggan yang menguntungkan. Julius Baer, ​​yang dahulunya bank ketiga terbesar Switzerland berdasarkan aset, dan kini yang kedua, menyaksikan harga sahamnya meningkat 13 peratus minggu ini.

“Ini adalah keadaan yang sangat malang, tidak ada keraguan mengenainya. Tetapi dari perspektif saya, ia tidak begitu pesimis,” kata Hubert Keller, rakan kongsi pengurusan kanan Lombard Odier, salah seorang pemberi pinjaman tertua di Switzerland.

“Kekuatan Switzerland sebagai tempat kewangan di dunia telah dibina selama beberapa dekad dan abad. Kami masih menjadi pusat nombor satu untuk pengurusan kekayaan rentas sempadan.”

Keller menunjukkan keraguan ramai tentang masa depan Switzerland apabila kerahsiaan perbankannya dicabar selepas kejatuhan kewangan pada 2008. (Bank Switzerland kini berkongsi maklumat rangka mengenai aset pelanggan asing dengan pengawal selia asing, untuk mengelakkan penipuan cukai). “Pesaing di luar negara menyangka perbankan Switzerland tidak akan bertahan selepas itu, tetapi mereka terbukti salah.”

Bagi Keller, dan ramai lagi di Switzerland, masalah Credit Suisse akhirnya berpunca daripada ia menjadi kurang “Swiss” — dorongannya ke luar negara dan gagal menerima budaya perbankan asing, meniru saingan di Wall Street dengan mengejar risiko yang lebih tinggi dan pulangan yang lebih tinggi.

“Credit Suisse mendapati dirinya bermain dalam liga yang berbeza dan kadangkala mereka bermain sangat teruk,” kata Mark Pieth, seorang sarjana undang-undang dan pengasas Institut Basel mengenai Tadbir Urus. “Dalam perbankan pelaburan mereka amatur.”

Tetapi kebimbangan di luar negara mungkin bukan satu-satunya kebimbangan bagi sektor perbankan. Credit Suisse ialah sebahagian daripada kisah identiti negara moden Switzerland. Dan dengan pilihan raya umum pada bulan Oktober, industri perbankan telah menjadi kebimbangan politik.

Bagi Parti Rakyat Switzerland (SVP) populis sayap kanan — yang terbesar dalam perhimpunan persekutuan negara — kemerosotan bank itu, dan penyelamatan skandal kepada mereka yang meruntuhkannya ke dalam UBS, adalah gejala tunduk kepada kepentingan asing.

Penunjuk perasaan muda memegang poster di luar bank
Ahli-ahli sayap pemuda Parti Demokratik Sosial memprotes di hadapan ibu pejabat Credit Suisse minggu ini © Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Tetapi bagi Parti Demokratik Sosial (SP) yang berhaluan kiri, yang kedua terbesar, ia adalah kisah tentang peraturan dan ketamakan yang tidak mencukupi. “Kami telah cuba untuk mempunyai peraturan yang jelas dan lebih ketat selama bertahun-tahun, tetapi majoriti liberal sayap kanan di parlimen sentiasa menolaknya,” kata Cédric Wermuth, presiden bersama parti itu. “Secara amnya kita perlu menyedari bahawa tesis liberal pasaran kewangan rasional telah sekali lagi terbukti sebagai sampah.”

Keruntuhan Credit Suisse boleh menjadi titik perubahan, dia mencadangkan. “Kami menyaksikan detik di mana sektor kewangan yang telah memberi manfaat besar kepada Switzerland telah menjadi liabiliti yang besar. Pada masa lalu, krisis global telah membantu Switzerland mengukuhkan modelnya — kami adalah tempat yang selamat. Peperangan atau krisis, apa sahaja yang berlaku, anda boleh membawa wang anda ke sini. Itu tidak berubah pada tahun 2008, tetapi mungkin ia telah mengubahnya [week] pada tahap yang sangat asas.”

Persoalan berkecuali

Perbankan bukan satu-satunya kawasan di mana nilai Swiss yang telah lama wujud secara tiba-tiba menjadi persoalan.

Doktrin berkecuali Switzerland telah menjadi asas dasar luarnya selama berabad-abad, dan ia tidak menyertai peperangan sejak 1815. Tetapi kedudukan itu menjadi lebih sukar untuk dikekalkan dalam era penyatuan Eropah dan saling bergantungan ekonomi.

“Persoalan mengenai maksud berkecuali sentiasa ada, di latar belakang,” kata Michael Ambühl, bekas setiausaha negara hal ehwal luar negeri. “Tetapi ia telah menonjol ke hadapan kerana perang di Ukraine ini — dan jelas sekali kepada kelas politik dan masyarakat bahawa kita perlu menjelaskannya.”

Pada penghujung isu yang tajam ialah persoalan mengenai penghantaran senjata: senjata buatan Switzerland yang dieksport ke jiran beberapa tahun lalu kini memerlukan kebenaran daripada Bern untuk dieksport semula.

Satu demonstrasi bulan ini menentang pencerobohan Rusia ke atas Ukraine di luar Dewan Parlimen di Bern. Peperangan telah mempersoalkan sikap berkecuali Switzerland © Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Selama berbulan-bulan, Bern enggan membenarkan negara-negara seperti Jerman menghantar simpanan peluru Swissnya ke Kyiv. Kekecewaan Berlin telah meningkat, dan ahli NATO yang lain telah meningkatkan tekanan. Mesej daripada duta AS Miller awal bulan ini adalah isyarat paling kuat kepada Switzerland.

Tinjauan menunjukkan majoriti Switzerland – 55 peratus – menyokong eksport semula senjata. Tetapi ahli politik berpecah secara mendadak. Dan mengikut reka bentuk perlembagaan, tiada apa di Switzerland berubah tanpa konsensus. SVP berkempen bersungguh-sungguh dalam isu ini sebagai perkara yang menjadi intipati makna menjadi warga Switzerland.

Walau bagaimanapun, perkara yang membuat perkara pelik ialah Bern setakat ini telah menyamai semua sekatan ekonomi EU terhadap Rusia. Malah, Switzerland adalah salah satu negara pertama Moscow meletakkan senarai rasmi negara “tidak mesra” tahun lepas.

Sementara itu, jurubank memberi amaran bahawa pelanggan dari negara tertentu – China yang paling terkemuka di kalangan mereka – semakin gementar untuk meninggalkan aset mereka di Switzerland. Itu meninggalkan negara dengan semua keburukan berkecuali dan semakin sedikit peningkatan, kata seorang.

“Neutraliti ada dalam buku kita dan dalam gen kita, tetapi itu tidak bermakna kita tidak boleh menyesuaikan diri,” kata Borer. “Kita terpaksa.”

Sesuaikan atau tolak

Mereka yang bimbang tentang kemerosotan watak negara tidak kekurangan metafora untuk ditunjukkan.

Awal bulan ini, Switzerland kalah dalam rayuan di mahkamah AS untuk memberikan keju Gruyère ikoniknya — dari lembah dengan nama yang sama di canton Fribourg — status geografi yang dilindungi.

Bar coklat Toblerone tidak akan lagi memaparkan Matterhorn pada pembungkusannya selepas Mondelez, syarikat makanan global, mengumumkan ia akan memindahkan pembuatannya dari Switzerland ke Slovakia.

Malah sukan negara yang dihargai itu menderita. Musim sejuk ini, Swiss Alps mencatatkan beberapa salji paling nipis dalam rekod, dengan beberapa cerunnya dilitupi lumpur dan rumput mati pada pertengahan Januari.

Seperti Credit Suisse, dan seperti berkecuali, perkara biasa mungkin salah satu cara “Swiss” sama ada menampung dunia yang berubah dengan pantas, atau kehilangan pembeliannya.

Switzerland bulan ini kalah dalam pertarungan undang-undang untuk memberikan keju Gruyère status geografi yang dilindungi — satu lagi tamparan kepada identiti kebangsaan negara itu © Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Credit Suisse adalah satu titik patah tulang, tetapi mungkin ada yang lain, kata Pieth. Dia menunjuk kepada sejumlah besar peniaga komoditi rahsia yang berpangkalan di Switzerland yang seolah-olah beroperasi sebagai undang-undang kepada diri mereka sendiri. “Switzerland tidak boleh terus beroperasi di bawah radar,” dia percaya.

Namun selama bertahun-tahun kemerdekaan yang sengit, negara dan modelnya tidak membuktikan apa-apa jika tidak berdaya tahan.

“Media dan [its] orang sezaman cenderung melebih-lebihkan berita itu,” kata ahli sejarah Switzerland Thomas Maissen. “Pada musim luruh tahun 2001, kami mengalami 9/11, amuk di Zug dengan 14 ahli politik terbunuh, bencana kebakaran di terowong kereta Gotthard, nahas pesawat Crossair dan Swissair terhenti.”

Kebankrapan syarikat penerbangan itu pada Oktober “ditafsirkan sebagai simbolik berakhirnya era – Switzerland yang aman dan berjaya”.

Ciri-ciri sesak nafas merenungkan kehancuran atau kemerosotan perlahan negara. Sebaliknya terbukti benar. Kebebasan dan keselamatan Switzerland bertahan, dan kekayaannya bertambah: ekonomi Switzerland, dengan KDNK lebih $800bn setiap tahun, kini lebih dua kali lebih besar berbanding dahulu.

Tetapi jika terdapat pengajaran dalam perdebatan yang mengelilingi perang Ukraine, kata Ambühl, ia adalah berpaut kepada kepastian lama sementara dunia mengubah risiko meninggalkan Switzerland. “Kami perlu menyesuaikan diri dengan realiti baharu.”

Bank bergolak

Sistem perbankan global telah digegarkan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank dan penyelamatan saat akhir Credit Suisse oleh UBS. Semak analisis dan ulasan terkini di sini

prise sgp

pengeluaran sdy

keluaran sydney togel

data pengeluaran hk hari ini

pengeluaran hk