site

Krisis politik Israel boleh mengurangkan 2.8% setahun daripada KDNK, bank pusat memberi amaran

Kesan daripada rancangan kontroversi kerajaan Israel untuk merombak badan kehakiman boleh menjejaskan purata 2.8 peratus setahun daripada keluaran ekonomi dalam tempoh tiga tahun akan datang, bank pusat negara itu memberi amaran.

Pertempuran mengenai rancangan yang dirangka oleh kerajaan baharu Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu — yang akan melemahkan kuasa badan kehakiman dengan ketara — telah mencetuskan gelombang protes terbesar dalam sedekad, dan menjerumuskan Israel ke dalam krisis politik terdalamnya selama bertahun-tahun.

Selepas tiga bulan tunjuk perasaan dan mogok umum ringkas minggu lalu yang menutup bank, kedai, pelabuhan dan lapangan terbang antarabangsa Ben Gurion Israel, Netanyahu bersetuju untuk menangguhkan pembaharuan bagi memberi masa untuk dialog.

Bagaimanapun, beberapa pegawai kerajaan telah berkata dalam beberapa hari kebelakangan ini bahawa jika tiada persetujuan dicapai pada masa parlimen bersidang semula pada akhir bulan, mereka akan meneruskan, meningkatkan prospek protes dan gangguan selanjutnya.

Dalam ramalan yang dikeluarkan dengan keputusannya untuk menaikkan kadar penanda arasnya daripada 4.25 peratus kepada 4.5 peratus pada hari Isnin, Bank of Israel berkata ia telah memodelkan dua senario “memandangkan ketidakpastian yang amat besar disebabkan oleh proses perundangan mengenai sistem kehakiman dan implikasi ekonomi mereka”.

Pada yang pertama, di mana pertikaian mengenai baik pulih itu diselesaikan dengan lancar, bank pusat meramalkan pertumbuhan 2.5 peratus tahun ini dan 3.5 peratus pada 2024.

Tetapi dalam senario kedua, di mana perubahan kehakiman menjejaskan premium risiko, eksport, penggunaan dan pelaburan Israel, kesan kepada KDNK adalah antara 0.8 peratus dan 2.8 peratus setahun secara purata dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Bank pusat menambah bahawa senario kedua “disertai oleh tahap ketidakpastian yang lebih tinggi daripada ramalan standard, mengenai intensiti dan kegigihan kejutan”, dan itulah sebabnya ia telah memutuskan untuk membentangkan ramalan untuk tiga tahun tunggal. blok.

Pegawai kerajaan berkata perubahan itu – yang akan memberikan gabungan pemerintah kawalan yang lebih besar ke atas pelantikan hakim dan sangat mengehadkan keupayaan mahkamah atasan untuk membatalkan undang-undang – diperlukan untuk mengekang badan kehakiman yang terlalu aktivis.

Tetapi pengkritik – termasuk bekas dan pegawai keselamatan yang sedang berkhidmat, bekas ketua bank pusat, eksekutif sektor teknologi dan pembangkang politik – melihat rancangan itu sebagai rampasan kuasa bermotifkan politik yang akan menjejaskan semak dan imbangan, membuka jalan kepada penghapusan hak minoriti, memupuk rasuah dan merosakkan ekonomi.

Badan pemikir Institut Dasar Negara Permulaan Israel berkata pada hari Ahad bahawa pelaburan modal teroka dalam syarikat permulaan negara itu telah menurun kepada $1.7 bilion dalam tiga bulan pertama tahun ini, angka suku tahunan terendah sejak 2018 dan turun daripada rekod suku pertama. sebanyak $6.7bn setahun sebelumnya.

Prestasi sektor itu telah dibentuk oleh keadaan ekonomi global yang memburuk dan pertempuran terhadap rombakan kehakiman Israel, katanya. “Walaupun adalah mustahil untuk memisahkan dua kesan – kemelesetan global yang berterusan dan pergolakan domestik – gabungan itu amat menjejaskan masa depan sektor teknologi tinggi Israel.”

resud sgp

result sdy

sdy togel

data hongkong malam ini

singapore totobet net