site

Kriteria subsidi kenderaan elektrik AS menawarkan kelegaan kepada rakan kongsi perdagangan

Pentadbiran Biden telah menawarkan pelepasan terhad kepada pembuat kereta yang bimbang akan dibekukan daripada kredit cukai AS baru yang murah untuk kenderaan elektrik, mencadangkan peraturan mengenai mineral bateri yang akan memperluaskan akses kepada subsidi.

Panduan yang telah lama ditunggu-tunggu dikeluarkan oleh jabatan Perbendaharaan pada hari Jumaat menyatakan butiran mengenai insentif EV yang ditubuhkan oleh Akta Pengurangan Inflasi, undang-undang iklim mercu tanda yang menampilkan $369bn untuk tenaga bersih.

Rang undang-undang yang ditandatangani tahun lepas menjadikan pembeli layak mendapat kredit cukai sehingga $7,500 untuk EV tertakluk kepada kriteria ketat termasuk asal-usul mineral bateri dan komponen bateri. Peruntukan itu, bertujuan untuk meningkatkan pembuatan dan pekerjaan domestik sambil memupuk tenaga bersih, dijangka mengurangkan bilangan model kenderaan yang layak dalam beberapa tahun akan datang. Mereka juga telah menyebabkan pertengkaran dengan sekutu AS yang pembuat keretanya mahukan akses kepada pasaran EV Amerika yang baru muncul.

Cadangan hari Jumaat akan meluaskan skop kelayakan kerana ia berkaitan dengan “mineral kritikal” yang masuk ke dalam bateri EV, menjadikannya lebih mudah bagi sesetengah orang untuk mendapatkan sumber di luar negara.

Di bawah undang-undang IRA, sekurang-kurangnya 40 peratus mineral kritikal dalam bateri EV mesti diekstrak atau diproses di AS atau di negara yang mempunyai perjanjian perdagangan bebas AS seperti Mexico dan Kanada untuk kenderaan menerima kredit cukai. Peratusan itu meningkat sehingga 80 peratus menjelang 2027.

Panduan baharu itu mengatakan bahawa “perjanjian mineral kritikal yang baru dirundingkan” – seperti yang dicapai oleh AS dengan Jepun minggu ini dan yang sedang dibincangkan dengan EU – akan dianggap setara dengan perjanjian perdagangan bebas dari segi kelayakan untuk subsidi. Penentuan itu akan disambut dengan kelegaan di Brussels dan Tokyo, yang tidak mempunyai perjanjian perdagangan bebas yang diluluskan secara kongres dengan AS.

Peraturan yang dicadangkan juga mentakrifkan bahan katod dan anod aktif, bahan kimia yang digunakan untuk menghasilkan dua bahagian utama bateri, “mineral kritikal” dan bukannya komponen bateri. Undang-undang iklim memerlukan peningkatan peratusan komponen bateri EV untuk dikilang dan dipasang di Amerika Utara untuk layak mendapat subsidi.

Langkah sedemikian disokong oleh pengeluar besar termasuk Volkswagen dan Panasonic kerana ia akan membolehkan bahan itu diperoleh dari negara di luar Amerika Utara. Mengelaskan bahan katod dan anod sebagai komponen bateri, yang mempunyai keperluan yang lebih ketat, akan membatalkan kelayakan negara tersebut.

Undang-undang IRA menghendaki bahawa menjelang 2024 tiada komponen yang layak untuk kredit boleh dihasilkan dalam “entiti asing yang membimbangkan” seperti China, Rusia, Iran dan Korea Utara, begitu juga komponen bateri tidak boleh memasukkan sebarang mineral kritikal dari negara tersebut menjelang 2025. Pegawai AS’ panduan mengelak daripada menjelaskan pendirian mereka tentang asal-usul komponen bateri.

Keperluan mengetatkan undang-undang telah dijangka mengurangkan bilangan kenderaan yang layak dalam beberapa tahun akan datang, walaupun terdapat panduan Perbendaharaan baharu. AS hampir tidak mempunyai kapasiti perlombongan atau pemprosesan untuk mineral seperti litium, nikel dan kobalt, menurut analisis Agensi Tenaga Antarabangsa. Negara ini juga menghasilkan kurang daripada 5 peratus daripada katod dan anod dunia.

Seorang pegawai kanan pentadbiran berkata peraturan baharu itu akan “mengurangkan bilangan kenderaan elektrik yang layak untuk kredit penuh pada masa ini dalam jangka pendek untuk mewujudkan insentif untuk membawa rantaian bekalan dan pembuatan ke Amerika Syarikat”. Tetapi pegawai itu menambah: “Kami percaya keperluan ini akan meningkatkan dengan ketara bilangan kenderaan yang dibuat dan dijual di AS sepanjang dekad akan datang apabila pelaburan baharu dan pengeluaran Amerika datang dalam talian”.

Alliance for Automotive Innovation, kumpulan perdagangan yang mewakili pengeluar kereta dan bateri terbesar, berkata ia menjangkakan beberapa model layak untuk kredit cukai penuh dan masih banyak persoalan mengenai keperluan penyumberan.

“Kami kini mengetahui medan bermain kredit cukai EV untuk tahun depan atau lebih. Mac 2023 adalah sebaik mungkin,” kata John Bozzella, ketua eksekutif Alliance for Automotive Innovation.

Dasar Perbendaharaan mengenai kredit cukai telah mengadu pengilang besar dengan kesatuan pekerja dan segelintir syarikat AS yang berpendapat pendekatan garis keras adalah penting untuk menyokong pekerjaan domestik dan memastikan subsidi memenuhi objektif untuk meningkatkan pembuatan AS.

Kesatuan United Steelworkers menggesa setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen dalam sepucuk surat awal bulan ini untuk tidak mentafsir secara meluas peruntukan perjanjian perdagangan bebas atau memperluaskan definisi mineral kritikal dalam kredit cukai, dengan alasan ia akan “merosakkan” keupayaan negara untuk mencipta beribu-ribu pekerjaan .

Menjelang panduan baharu itu, penggubal undang-undang tertinggi Demokrat termasuk Ron Wyden, senator Oregon, mengkritik keras pentadbiran kerana merundingkan perjanjian perdagangan sempit yang akan membantu memperluaskan kelayakan untuk kredit cukai.

Lebih daripada $56 bilion dalam kenderaan elektrik dan projek bateri telah diumumkan di AS sejak Akta Pengurangan Inflasi diluluskan, menurut analisis FT. Di sebalik komitmen ini, rantaian bekalan AS masih agak baru.

“The [IRA] sedang cuba melakukan banyak perkara, perkara besar, . . . dan matlamat kadangkala bercanggah,” kata Daniel Kiely, seorang peguam cukai di Mayer Brown. “Kongres meluluskan statut dengan banyak matlamat yang sangat jelas dalam fikiran tetapi meninggalkan tafsiran utama kepada Perbendaharaan, dan mereka terpaksa membuat beberapa keputusan yang agak sukar.”

totobet singapure

angka keluar sdy

keluaran sdy hari ini

togel hkg 2021 hari ini

sgp hari ini