site

Kumpulan Barat yang meninggalkan Rusia menghadapi derma wajib kepada Moscow

Setiap syarikat barat yang ingin meninggalkan Rusia dan menjual asetnya di negara itu kini akan diwajibkan untuk membuat derma terus kepada negara Rusia, kata suruhanjaya mengenai pelaburan asing di negara itu.

Keputusan itu, yang diterbitkan pada hari Isnin, menimbulkan tekanan kepada kumpulan barat yang masih belum keluar sepenuhnya dari Rusia sejak pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine bermula 13 bulan lalu.

Di bawah peraturan yang disemak, sebarang keputusan untuk berhenti akan menyebabkan syarikat berdepan kritikan bahawa mereka membiayai usaha perang Rusia dengan membuat pembayaran terus kepada belanjawan negara.

Nataliia Shapoval, pengerusi pusat analisis Kyiv School of Economics, Institut KSE, berkata langkah itu telah “berkembang” sejak musim panas. Syarikat asing yang ingin menjual perniagaan Rusia mereka telah menghadapi sekatan yang semakin meningkat.

“Ia hanya menyerlahkan bahawa syarikat harus membuat keputusan lebih cepat, kerana ia tidak akan menjadi lebih mudah pada masa hadapan,” kata Shapoval.

Sebelum ini, syarikat yang meninggalkan Rusia boleh memilih antara membuat “sumbangan sukarela” kepada belanjawan negara Rusia — ditetapkan pada 10 peratus daripada nilai jualan — atau akur dengan pembayaran daripada jualan itu ditangguhkan beberapa tahun.

“Banyak syarikat tidak sabar-sabar untuk keluar dari Rusia secepat mungkin, jadi mereka memilih cukai dan tunai 10 peratus ini serta-merta, dan bukannya ketidakpastian pembayaran tertunda,” kata seseorang yang terlibat dalam transaksi keluar baru-baru ini.

Rejim yang lebih ketat akan menyebabkan eksekutif berusaha untuk keluar tanpa pilihan selain membuat sumbangan langsung kepada belanjawan Rusia. “Perbezaan utama antara peraturan baharu dan yang terdahulu ialah syarikat tidak mempunyai pilihan lagi,” kata Ilya Rachkov, rakan kongsi di Nektorov, Saveliev & Partners. “Ia adalah rampasan harta tanah.”

Keputusan suruhanjaya itu memberi kesan kepada ratusan syarikat barat yang telah menunjukkan rancangan untuk menarik diri dari Rusia tetapi masih belum selesai keluar.

Institut KSE memantau sekitar 1,400 syarikat asing yang mempunyai entiti sah di Rusia dan pendapatan sekurang-kurangnya $5 juta setahun. Daripada jumlah ini, hanya 206 telah menjual sepenuhnya bahagian Rusia mereka.

Ada yang hanya memilih untuk tinggal. Ramai yang lain, bagaimanapun, telah cuba untuk menarik diri tetapi telah terperangkap dalam proses yang panjang dan berbelit, kerana setiap transaksi mesti dirundingkan dengan suruhanjaya kerajaan Rusia mengenai pelaburan asing.

Seseorang yang terlibat dalam salah satu rundingan keluar yang sedang dijalankan berkata bahawa kira-kira 2,000 permohonan sedang menunggu kelulusan.

“Suruhanjaya bermesyuarat tiga kali sebulan dan mempertimbangkan tidak lebih daripada tujuh permohonan setiap mesyuarat – supaya anda boleh membuat pengiraan,” kata orang itu. Kementerian kewangan tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Perjanjian keluar pertama yang melibatkan “derma sukarela” yang akan didedahkan secara terbuka adalah oleh Wenaas Norway selepas penjualan hotelnya di Rusia kepada Sistema, konglomerat Rusia yang dikawal oleh oligarki Vladimir Yevtushenkov, yang berada di bawah sekatan UK. Sistema berkata pada Februari perjanjian itu berharga “sehingga €203 juta, termasuk sumbangan 10 peratus kepada bajet Persekutuan Rusia”.

Kriteria keluar lain yang diterbitkan oleh suruhanjaya negeri mengenai pelaburan asing pada Disember termasuk menerima diskaun besar pada nilai perniagaan yang dinilai oleh syarikat penilaian bebas.

“Kami akan memanggilnya kriteria untuk penolakan, bukan untuk kelulusan. Kerajaan tidak perlu mengeluarkan kelulusan jika perniagaan memenuhi semua syarat,” kata Alan Kartashkin, rakan kongsi di firma guaman Debevoise & Plimpton.

result result sgp

togel.sidney

hasil angka hk

keluaran sgp hari ini