site

Kumpulan Jepun akan membeli pemilik Franco Manca dalam perjanjian tunai £100 juta

Kumpulan restoran Jepun Toridoll akan membeli pemilik Franco Manca Fulham Shore dengan harga £93.4 juta dan merancang untuk mengembangkan rangkaian itu ke peringkat antarabangsa.

Tawaran semua tunai itu menilai kumpulan makan kasual UK pada bahagian 14.15pa, premium 34.8 peratus pada harga penutup hari Selasa, dan menerima kelulusan sebulat suara daripada lembaga pengarah.

Firma ekuiti persendirian Capdesia, yang memberi tumpuan kepada perkhidmatan makanan dan memiliki pegangan minoriti dalam rangkaian sushi Wasabi, akan bekerjasama dengan Toridoll untuk mengembangkan Fulham Shore ke peringkat antarabangsa. Firma itu mempunyai pilihan untuk membeli 49 peratus anak syarikat Toridoll yang membeli kumpulan UK.

Pemegang saham akan diminta mengundi pada perjanjian itu, yang memerlukan ambang kelulusan 75 peratus untuk diteruskan.

Fulham Shore yang disenaraikan di Aim, yang juga memiliki rangkaian Real Greek, mengendalikan 93 restoran di UK.

“Kami mempunyai peluang untuk memanfaatkan gabungan kepakaran dan sumber penting kami untuk mempercepatkan pertumbuhan mereka dengan lebih jauh lagi,” kata Takaya Awata, presiden dan ketua eksekutif Toridoll.

David Page, pengerusi eksekutif Fulham Shore, berkata pengambilalihan itu akan membantu syarikat itu, yang diasaskan pada 2012, “memenuhi potensi jangka panjangnya”.

Fulham Shore membeli Franco Manca, yang menjejaki asal-usulnya kembali ke satu tempat piza masam di pasar Brixton selatan London, pada 2014, dan mengembangkan restoran daripada 10 cawangan di ibu negara UK kepada 71 di seluruh negara.

Toridoll yang tersenarai di Tokyo menjana jualan sekitar £1 bilion tahun lepas dan menjalankan jenama seperti Marugame Udon, Shoryu dan Wok to Walk. Ia sebelum ini telah mengumumkan rancangan untuk mengembangkan perniagaan kepada 5,500 kedai di seluruh dunia.

resulit sgp

sidney pengeluaran

keluaran sydney

toto hongkong pengeluaran hari ini

pengeluaran singapura