site

Laporan Art Basel/UBS mendapati pertumbuhan yang perlahan walaupun terdapat kejayaan besar

Pasaran seni global menjana anggaran jualan $67.8bn pada 2022, paras tertinggi sejak 2014 tetapi tidak sekuat yang dijangkakan ramai, mendapati laporan Art Basel/UBS Art Market terkini, dikeluarkan hari ini.

“Walaupun tahun ini pastinya ditandai dengan jualan dan acara yang luar biasa, keputusan keseluruhan adalah lebih bercampur-campur . . . mengakibatkan pertumbuhan yang lebih diredam daripada yang dijangkakan,” tulis Clare McAndrew, pengasas Ekonomi Seni perundingan dan pengarang laporan tahunan. Jualan awam yang berprofil tinggi dan berpusing wang, terutamanya hasil $1.6bn Christie daripada koleksi mendiang pengasas bersama Microsoft Paul Allen, telah memberikan gambaran yang cemerlang pada tahun 2022.

Secara keseluruhannya, dia melukis gambaran pasaran yang paling berat, berpecah-belah, berlari keras untuk berdiam diri dalam persekitaran makroekonomi yang mencabar. Jualan tahunan meningkat 3 peratus, kelembapan mendadak daripada kenaikan 31 peratus tahun sebelumnya, walaupun 2021 sangat berpuas hati dengan kesan kebanyakan wilayah yang keluar daripada sekatan wabak. Jualan NFT berkaitan seni jatuh separuh, kepada $1.5bn.

China membuktikan mangsa geografi terbesar tahun lalu: jualan keseluruhan jatuh 14 peratus pada 2022 kepada $11.2 bilion apabila dasar sifar-Covid negara itu mengambil kesan dan kekayaan penduduk bilionairnya menurun sebanyak 27 peratus.

Kerugian China adalah keuntungan UK, kembali di tempat kedua dalam ranking global dan dengan jualan yang lebih tinggi (naik 5 peratus) dan bahagian pasaran yang lebih baik (18 peratus, naik satu mata peratusan pada 2021), dirangsang oleh komuniti peniaganya. Di sebalik tekanan dan kerumitan Brexit, laporan itu mendapati UK adalah pasaran paling antarabangsa, dengan 60 peratus jualan peniaga dibuat kepada pembeli luar negara. Pada hujung skala yang lain, peniaga di tanah besar China membuat hanya 13 peratus daripada jualan di peringkat antarabangsa.

Rombakan tahunan antara China dan UK untuk tempat kedua tidak berubah jika dibandingkan dengan penguasaan pasaran AS yang semakin meningkat, yang dikeluarkan dari New York dan menyumbang 45 peratus daripada nilai pasaran global pada 2022 (43 peratus pada 2021), dengan jualan meningkat 8 peratus. Ibu pejabat kebanyakan peniaga wajaran berat dunia berada di New York dan di sinilah jualan lelongan paling mahal berlaku. Pada 2022, 41 daripada 50 lot teratas telah dijual di New York, termasuk buku terlaris tahun lepas, Andy Warhol “Shot Sage Blue Marilyn” (1964) dengan harga $195 juta, termasuk yuran.

Jurulelong Jussi Pylkkänen menjual ‘Shot Sage Blue Marilyn’ Warhol (1964) © Emilio Madrid

McAndrew membahagikan pasaran seni kepada dua bahagian yang luas — lelongan (kebanyakannya awam tetapi termasuk jualan persendirian yang dibuat oleh rumah lelong) dan peniaga. Yang terakhir ini beroperasi secara persendirian, jadi McAndrew mendapat nombor mereka melalui tinjauan yang telah dijalankannya selama lebih daripada 15 tahun; ia mempunyai hanya lebih 1,300 responden kali ini.

Beliau mendapati bahawa segmen peniaga, yang terdiri daripada hampir 300,000 perniagaan, menyumbang 55 peratus bahagian pasaran pada 2022 dan meningkatkan jualan sebanyak 7 peratus. Sektor lelongan jatuh sebanyak 2 peratus, sesuatu yang diakui oleh McAndrew sebagai satu kejutan dalam apa yang kelihatannya menjadi tahun yang memberangsangkan. “Jika anda melihat di luar siaran akhbar, ia adalah cerita yang berbeza,” katanya. Dia menyatakan bahawa Christie’s, Sotheby’s dan Phillips semuanya melaporkan tahun rekod, dengan gabungan perolehan meningkat 11 peratus, tetapi dia mengenal pasti lebih daripada 500 rumah lelong peringkat pertengahan, di bawah segelintir di bahagian atas, di mana gambar itu lebih bercampur. Tinjauan berasingan terhadap kira-kira 100 pelelong peringkat pertengahan mendapati bahawa keuntungan pada 40 peratus jatuh pada 2022.

Masalah polarisasi berterusan di seluruh pasaran. Pada lelongan, segmen kerja bernilai $10 juta ditambah adalah satu-satunya kawasan yang meningkat dalam nilai (meningkat 12 peratus) dan menyumbang 32 peratus daripada nilai tetapi hanya separuh peratus daripada volum tahun lepas. Peniaga mencerminkan dinamik yang serupa — pertumbuhan dan keuntungan terbesar dilaporkan oleh mereka yang mempunyai perolehan lebih daripada $10 juta. Peniaga ini juga melaporkan bahagian jualan tertinggi di pameran seni dan purata bilangan pameran tertinggi setiap tahun (13), menyuburkan kegilaan peringkat atasan. Di galeri dengan perolehan di bawah $250,000, jualan jatuh sebanyak 3 peratus, ditambah lagi dengan krisis kos sara hidup yang menjejaskan kedua-dua operasi mereka sendiri dan kuasa perbelanjaan pelanggan mereka.

Kos perniagaan seni menghadkan pertumbuhan tahun lepas: laporan itu menyatakan bahawa perkapalan khususnya telah “meningkat”, dengan beberapa peniaga meletakkan ini pada 40 peratus daripada perbelanjaan, meningkat daripada 20 peratus pada 2021.

Jualan dalam talian telah menurun dengan ketara sejak kemuncak wabak (daripada 25 peratus daripada perolehan pada 2020 kepada 16 peratus pada 2022). Ini masih di atas tahap pra-pandemik mereka dan, laporan itu mendapati, di sini untuk kekal — terutamanya untuk membawa masuk pembeli baharu yang penting.

Memandang ke hadapan, McAndrew mendapati bahawa perniagaan seni berada dalam mod ujian tekanan, mencari cara terbaik untuk mengemudi persekitaran ekonomi yang mencabar dan aktiviti mereka sendiri di dalamnya. Dia memberitahu Financial Times: “Orang ramai tidak duduk dan tidak melakukan apa-apa. Beberapa tahun kebelakangan ini telah mengajar kami bahawa ia bukan semua pelayaran biasa tetapi berita baiknya ialah sesetengah orang sedang belajar bagaimana untuk mengambil alih.”

theartmarket.artbasel.com

Ketahui tentang cerita terbaharu kami dahulu — ikuti @ftweekend di Twitter

singapore totobet net

pengeluar sidney

keluaran sydney togel

hongkong malam ini keluar

singapura totobet