site

Laporan rasmi UK untuk meminta subsidi bahan api penerbangan hijau

Kerajaan UK pada Khamis akan menerbitkan laporan mengesyorkan subsidi negara untuk pengeluaran bahan api kapal terbang rendah karbon yang diperbuat daripada sisa isi rumah.

Jabatan Pengangkutan akan mengeluarkan laporan itu sebagai sebahagian daripada pakej dasar yang lebih luas tetapi menteri masih tawar-menawar dengan Perbendaharaan mengenai skala subsidi, menurut orang yang rapat dengan perkara itu.

Rishi Sunak, perdana menteri, pada hari Khamis akan menyelia apa yang dipanggil “hari keselamatan tenaga” kerajaan, dengan berpuluh-puluh pengumuman dasar dan perundingan berjalan hingga kira-kira 1,000 muka surat.

Menteri-menteri telah merangka rancangan untuk membiayai badan nuklear baharu yang dipanggil Great British Nuclear; memudahkan pembangunan angin darat; dan mengubah cukai durian runtuh ke atas syarikat minyak dan gas, menurut pegawai.

Grant Shapps, setiausaha tenaga, telah menyatakan hasratnya untuk menghapuskan levi hijau daripada bil elektrik pelanggan dan memasukkannya ke dalam cukai am, dan untuk mengubah cara harga elektrik ditetapkan.

Industri kereta mengharapkan kejelasan mengenai mandat penjualan kenderaan elektrik yang kontroversi yang akan bermula tahun depan.

Eksekutif sektor auto telah memberi amaran bahawa untuk memberi masa kepada pengeluar untuk merancang lebih awal, mereka memerlukan kepastian secepat mungkin mengenai peraturan baharu yang menetapkan bahagian tertentu jualan mestilah kenderaan elektrik,

Pegawai juga telah memuktamadkan “strategi kewangan hijau” yang dikemas kini untuk menggalakkan pengambilan produk seperti “gilt hijau” – bon yang membiayai projek yang menyumbang kepada pengurangan pelepasan karbon.

Bagaimanapun, beberapa dasar ini telah ditangguhkan sehingga akhir tahun ini, menurut pegawai.

Menteri-menteri berada di bawah tekanan untuk merangka pelan “sifar bersih” baharu selepas versi terdahulu mereka ditolak oleh hakim Mahkamah Tinggi pada musim panas lalu kerana tidak cukup terperinci.

Ed Miliband, setiausaha tenaga bayangan, berkata dalam ucapan pada hari Selasa bahawa kerajaan tidak melakukan secukupnya untuk bersaing dengan “Akta Pengurangan Inflasi” AS baru-baru ini yang akan menyalurkan ratusan bilion dolar ke dalam industri hijau Amerika.

Oktober lalu, DfT menugaskan Philip New, bekas ketua BP Biofuels, untuk mengetuai penilaian bebas tentang cara membina industri “bahan api penerbangan mampan” (SAF) di UK.

Baharu dijangka menyokong hujah industri penerbangan bahawa subsidi kewangan diperlukan untuk menghasilkan SAF kerana bahan api yang lebih bersih pada masa ini adalah kira-kira tiga kali ganda harga bahan api jet biasa.

Tetapi sementara DfT dijangka menyokong penemuan umum laporan itu, ia masih belum mendapat kebenaran daripada Perbendaharaan untuk subsidi tambahan, menurut orang yang biasa dengan situasi itu.

Penerbangan menyumbang kira-kira 8 peratus daripada pelepasan gas rumah hijau UK, dan sasaran sifar bersih industri sangat bergantung pada penggunaan bahan api penerbangan yang mampan untuk menyahkarbon penerbangan.

Syarikat penerbangan percaya beberapa bentuk mekanisme kestabilan harga, yang akan bersetuju menetapkan harga bahan api yang ditaja jamin oleh kerajaan, adalah penting untuk merangsang lebih banyak pelaburan.

UK telah mengumumkan geran £165 juta dan mandat yang memerlukan sekurang-kurangnya 10 peratus bahan api jet di UK – dianggarkan 1.5 bilion liter – dibuat daripada “sumber mampan” menjelang 2030.

Tetapi eksekutif industri telah menyatakan kebimbangan bahawa EU dan pentadbiran Biden di AS telah pergi lebih jauh dengan insentif sekitar bahan api mampan.

Shai Weiss, ketua eksekutif syarikat penerbangan Virgin Atlantic, memberitahu FT pada bulan Disember bahawa sokongan kerajaan UK adalah “penurunan dalam lautan” berbanding dengan wang yang dibelanjakan di AS.

result data singapore

minta pengeluaran sdy

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

info hk hari ini

keluaran sgp unitogel