site

Lebihan bijirin Ukraine melanda perniagaan tani di negara jiran

Akses bebas tarif Ukraine ke EU telah menyebabkan lebihan bijirin di negara jiran, menjejaskan sektor pertanian serantau dan membawa kepada aduan bahawa Brussels membayar pampasan terlalu sedikit kepada petani.

Selepas Rusia menyerang Ukraine tahun lalu, EU membatalkan duti kastam dan kuota ke atas import bijirin Ukraine dan mengubah laluan beberapa penghantaran yang disekat Rusia di pelabuhan Laut Hitam melalui jalan raya dan rangkaian kereta api Poland dan Romania. Tetapi bijirin Ukraine murah tiba-tiba terdapat di pasaran tersebut telah menjejaskan pengeluar tempatan.

“Petani di Romania adalah yang paling terjejas oleh transit bijirin yang datang dari Ukraine,” kata Alexandru Baciu, yang mengusahakan kira-kira 2,200 hektar bijirin di tenggara Romania. “Mereka mempunyai simpanan gandum yang tidak terjual daripada tuaian tahun lalu . . . Kami mempunyai baki tiga bulan lagi dan kami tidak berjaya menjual hasil tuaian tahun lepas kerana isu transit ini.”

Pada mesyuarat Majlis Eropah di Brussels minggu lalu, Suruhanjaya Eropah mencadangkan agar petani EU yang terjejas menerima sejumlah €56.3 juta untuk mengurangkan kejatuhan yang disebabkan oleh “bekalan berlebihan” import bijirin Ukraine. Romania akan menerima jumlah terkecil pada €10 juta, manakala Poland diperuntukkan €29.5 juta dan Bulgaria €16.7 juta.

Pada akhir Januari, Romania, Bulgaria, Republik Czech, Hungary, Poland dan Slovakia menulis surat bersama kepada EU, menyeru “tindak balas segera” untuk mengekang kesan “peningkatan ketara” ke atas bijirin Ukraine di pasaran tempatan.

Presiden Romania Klaus Iohannis telah menuduh suruhanjaya itu mengabaikan “pengorbanan besar” yang dilakukan negaranya dalam memudahkan eksport bijirin Kyiv ke pasaran dunia dan meminta Brussels untuk meningkatkan €10 juta yang ditawarkan sebagai pampasan.

Baciu berkata tawaran wang EU adalah “kecil, jika tidak boleh dikatakan mengejek isu yang kita hadapi”.

Kumpulan perdagangan Romania menyuarakan sentimen ini, dengan Forum Peladang dan Pemproses Profesional mengancam protes di seluruh negara bulan depan atas apa yang dipanggil pampasan “menghina”.

Semasa lawatan ke Bucharest pada hari Isnin, presiden Majlis Eropah Charles Michel mengakui peranan yang dimainkan Romania dalam menubuhkan laluan eksport alternatif untuk Ukraine, sambil menambah bahawa negara itu telah membawa hasil penting kepada jirannya yang dilanda perang.

“Tetapi saya tahu ini telah memberi kesan buruk kepada petani Romania,” katanya. “Kita harus melihat untuk meningkatkan jumlah ini.”

Perdana Menteri Poland Mateusz Morawiecki juga telah meminta jumlah yang lebih tinggi, menyifatkan tawaran dari Brussels sebagai “tidak mencukupi”. “Suruhanjaya Eropah mesti membantu kami lebih dalam hal ini,” katanya pada hari Selasa semasa dalam perjalanan ke Bucharest.

Anggota EU bersedia untuk mengundi pakej bantuan petani pada hari Khamis.

Di Poland, import bijirin murah Ukraine telah menjejaskan kestabilan pasaran tempatan, dengan kawasan yang paling terjejas terletak di tenggara, yang paling hampir dengan Ukraine.

“Kerajaan Poland mahupun Kesatuan Eropah tidak menyedari betapa seriusnya keadaan ini,” kata Michał Kołodziejczak, seorang petani dan ketua pergerakan pertanian Agrounia. Beliau berkata pihak berkuasa hanya perlu membenarkan bijirin Ukraine yang sedang transit ke destinasi terakhir di luar Poland.

Import dari Ukraine juga telah menurunkan harga bijirin tempatan, tambahnya. “Walaupun harga bijirin tahun lepas adalah sekitar PLN 1,500 setan, harga hari ini jauh di bawah PLN 1,000, malah mencecah sehingga PLN 750.”

Gabenor wilayah Lublin, yang berada di sempadan dengan Ukraine, baru-baru ini mengetengahkan isu Poland yang gagal mengeksport semula sebahagian besar bijirin Ukraine. Lech Sprawka memberitahu radio TOK FM minggu lalu bahawa kira-kira 800,000 tan bijirin memasuki Poland tahun ini, tetapi hanya kira-kira 4,000 tan metrik dieksport semula ke luar EU, termasuk ke negara-negara Afrika.

Petani yang marah baru-baru ini membaling telur kepada menteri pertanian Poland, Henryk Kowalczyk, menggelarnya sebagai pengkhianat dan menuduhnya memusnahkan mata pencarian mereka. Ahli parlimen pembangkang telah menahan kemarahan dan menggesa beliau meletak jawatan. Kementerian pada hari Rabu dijadualkan mengadakan perbincangan dengan petani, termasuk mengenai rancangan kerajaan untuk memberi subsidi penghantaran jagung dan gandum ke pelabuhan dalam usaha untuk memberi insentif kepada pengeksportan semula import Ukraine.

Logistik juga menimbulkan isu di Romania, di mana pelabuhan tertumpu terutamanya pada bijirin Ukraine dan kini “penuh dengan barangan” yang tidak dapat mereka kendalikan, kata Cezar Gheorghe, penasihat kepada kementerian pertanian Romania.

Selain pampasan, EU perlu melabur dalam infrastruktur, seperti jalan raya dan kereta api, meningkatkan kapasiti trak, tongkang dan kakitangan sempadan, dan mengasingkan aliran bijirin Ukraine, tambahnya.

Rakaman dron, dilihat oleh Financial Times, yang dirakam berhampiran bandar Laut Hitam Constanța di Romania menunjukkan barisan lori besar bersandar di sekitar pelabuhan, yang merupakan sebahagian daripada Laluan Solidariti EU yang menawarkan laluan eksport alternatif ke Ukraine.

“Dalam 20 tahun kerjaya dalam perniagaan tani, saya tidak nampak [queues] seperti itu,” kata Gheorghe.

keluaran singapura

angka pengeluaran sydney

pengeluaran sidney hari ini

hongkong malam ini keluar

totobet sgp