site

Lonjakan kos pinjaman kereta memberi tekanan kepada pengeluar untuk mengembalikan semula diskaun

Peningkatan kos pinjaman yang diburukkan lagi oleh kegawatan dalam sektor perbankan baru-baru ini telah mengetepikan beberapa pembeli dalam pasaran kereta baharu AS, memberi tekanan kepada pengeluar untuk mendiskaun kenderaan.

Kereta menjadi semakin tidak mampu dimiliki selepas kekurangan sejak dua tahun lalu memaksa pengguna membayar pada harga pelekat atau lebih tinggi. Usaha Rizab Persekutuan untuk mengekang inflasi kini telah memacu purata kadar faedah pinjaman kereta atau trak baharu kepada 8.95 peratus, meningkat daripada 5.66 peratus setahun lalu, menurut Cox Automotive, yang menyediakan perkhidmatan kepada pengedar kereta.

Kegagalan Silicon Valley Bank dan bank AS yang lain pada bulan ini juga telah mendorong pemberi pinjaman lain untuk mengetatkan akses kepada kredit dalam pasaran kereta baharu di mana lebih lapan daripada 10 pembeli membiayai pembelian mereka.

Kegawatan itu telah membuatkan bank “amat menyedari risiko yang mereka mungkin hadapi dan pada asasnya cuba memastikan bahawa mereka mendapat pulangan terlaras risiko”, kata Jonathan Smoke, ketua ekonomi di Cox Automotive.

Tekanan kewangan ke atas pengguna membawa diskaun kembali ke lot peniaga. Diskaun, yang boleh dalam bentuk tawaran pajakan, kadar pembiayaan khas atau rebat tunai, purata kira-kira $1,474 setiap kenderaan pada bulan Februari atau 3 peratus daripada harga purata transaksi. Walaupun jauh di bawah paras sejarah iaitu 10 peratus, ia adalah paras tertinggi dalam setahun.

“Domino pertama yang jatuh adalah benar-benar kenaikan harga peniaga yang kami lihat sejak dua tahun lalu,” kata penganalisis Fitch Ratings Stephen Brown. “Kami sudah melihat banyak perkara itu mula hilang.”

Harga untuk kereta dan trak baharu kekal tinggi dari segi sejarah. Pada bulan Februari purata harga urus niaga — berapa banyak pembeli bayar, termasuk sebarang diskaun — naik 5 peratus berbanding setahun sebelumnya, kepada $48,763. Tetapi harga telah merosot 1 peratus dari Januari, menurut Cox Automotive.

Harga kereta yang dinaikkan telah digabungkan dengan kadar faedah yang lebih tinggi untuk menaikkan kos pinjaman. Untuk pinjaman enam tahun untuk kenderaan $45,000, penganalisis Barclays Dan Levy mengira purata bayaran bulanan kereta telah meningkat daripada $702 kepada $748 antara suku keempat 2021 dan 2022.

Kos telah mendorong beberapa peminjam subprima berisiko keluar daripada pasaran. Mereka mewakili hanya 5 peratus daripada pasaran untuk kereta dan trak baharu tahun ini, menurut data Cox Automotive, turun daripada 14 peratus pada 2019.

Kristy Elliott telah melihat kesan peningkatan kos pinjaman di Sunshine Chevrolet, sebuah pengedar yang dikendalikannya di Asheville, North Carolina. Pelanggan lebih “kecewa” tentang pembayaran yang lebih besar, termasuk yang tidak mengambil berat tahun lepas “kerana kadarnya terus meningkat pada klip yang agak cepat”.

“Bukannya mereka tidak mampu membeli kereta, tetapi tiada siapa yang suka membayar faedah,” kata Elliott.

Pada Februari, dua pemberi pinjaman yang memberi perkhidmatan kepada pelanggan Sunshine Chevrolet secara tiba-tiba berhenti menawarkan pinjaman tanpa memberi alasan, kata Elliott, memaksa pengedar itu berebut untuk terus menawarkan terma yang menguntungkan. Ia telah bergantung pada GM Financial, cabang tawanan pembuat kereta itu, untuk menyediakan pelanggan dengan kadar seperti 4.99 peratus pada kenderaan terpakai.

“Mereka sebenarnya meningkatkan dan menawarkan beberapa kadar yang sangat kompetitif,” katanya. “Mereka menghantar e-mel kepada kami beberapa minggu lalu tepat apabila SVB gagal, hanya menyatakan bahawa mereka sangat sihat dari segi kewangan, . . . bahawa kita tidak perlu risau tentang kehilangan mereka sebagai pasangan.”

Namun ramai pembeli yang membiayai kereta dan trak baharu akan membayar lebih banyak. Ally Financial, peneraju pasaran dalam kewangan automotif, menganggarkan pinjaman kereta bermula pada suku keempat 2023 akan menghasilkan 9.6 peratus, berbanding 7.4 peratus setahun sebelumnya. Bank itu menjangkakan hutang lapuk meningkat kepada 2.2 peratus daripada purata pinjaman terkumpul menjelang suku keempat, berbanding norma sejarah 1.6 peratus.

Penganalisis berkata bahawa pembuat kereta perlu mengeluarkan lebih banyak model murah mereka untuk mengekalkan jualan yang kukuh. Apabila kekurangan alat ganti menghadkan bilangan kenderaan yang boleh mereka hasilkan, pembuat kereta menumpukan pada pembuatan versi paling mahal bagi kereta dan trak termahal mereka dan tidak mempunyai sebab untuk mendiskaun produk mereka.

General Motors berkata syarikat itu terus melihat permintaan kukuh untuk produknya dan telah “mampu mengembangkan bahagian pasaran AS kami dengan harga yang kukuh”. Ford telah meramalkan bahawa purata harga transaksi akan menurun sebanyak 5 peratus menjelang akhir tahun ini. John Lawler, ketua pegawai kewangan Ford, memberitahu persidangan bulan lalu bahawa “ada ruang untuk bergerak pada margin peniaga”, dan dia melihat diskaun meningkat pada separuh kedua tahun ini.

Walaupun pembuat kereta kini sedang berusaha untuk menjual seberapa banyak kenderaan yang mungkin pada harga tinggi, persekitaran harga dijangka bertambah buruk bagi mereka, kata Tyson Jominy, naib presiden data dan analitik JD Power.

“Graviti akan menang,” katanya. “Akhirnya harga akan turun. Hakikat bahawa mereka akan menyebelahi pada suku pertama, ia hanya bermakna ia akan berlaku kemudian, dan berpotensi kejatuhan yang lebih besar.

result agp

pengeluar sdy

keluaran sidney

togel hongkongkong keluar

data pengeluaran sgp