site

Macron berhadapan dengan Perancis yang tidak percaya

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat kembali. Ketika protes jalanan melanda Perancis, presiden yang diperangi Emmanuel Macron berpegang pada reformasi pencennya yang memecahbelahkan dan tidak popular, mengisytiharkannya sebagai “satu keperluan untuk negara”. Pandangan konvensional adalah bahawa ini, pada umumnya, lubang yang dia gali untuk dirinya sendiri – tetapi nampaknya kepada saya kekecohan yang menyelubungi reformasi itu adalah gejala masalah yang lebih mendalam di Republik Kelima. saya di tony.barber@ft.com.

Awal bulan ini, Macron memaksa melalui pembaharuan pencennya dengan mengeluarkan undi parlimen dan sebaliknya menggunakan peruntukan khas perlembagaan yang dikenali sebagai Perkara 49.3. Atas dua sebab, ini adalah langkah yang boleh dipersoalkan.

Pertama, ia mencadangkan beliau mengenepikan pembangkang dalam badan perundangan dan pendapat umum dengan cara yang tidak sesuai dengan politik demokrasi dan suasana masyarakat. Kedua, ia menghancurkan khayalan bahawa kehilangan majoriti parlimen partinya dalam pilihan raya tahun lepas bukanlah masalah besar, dan bahawa beliau boleh terus memajukan agenda reformasinya sehingga penghujung penggal kedua pada 2027 dengan menggabungkan gabungan sokongan ad hoc. dalam badan perundangan.

Dalam temu bual televisyen minggu ini, Macron berikrar untuk meneruskan tanpa mengira keputusannya untuk meneruskan kenaikan umur pencen. Dia tidak akan memanggil pilihan raya mengejut, dan dia tidak akan memecat Elisabeth Borne, perdana menterinya – walaupun amalan biasa, apabila berlaku sesuatu yang tidak kena di dalam negara di Perancis, adalah untuk presiden melemparkan perdana menteri kepada serigala.

Namun begitu, jawatan presiden Macron jelas dalam kesukaran — dan masalahnya lebih mendalam daripada pembaharuan pencen, atau sememangnya daripada gaya pemerintahan presiden yang kadangkala tinggi. Kita boleh memecahkan masalah ini kepada tiga bidang: ekonomi dan kewangan awam; perpecahan sosial di seluruh Perancis; dan krisis institusi Republik Kelima, bermula dengan jawatan presiden dan parti politik kebangsaan.

Kewangan awam goyah

Pertahanan utama Macron terhadap pembaharuan pencen ialah ia akan menyokong kewangan awam Perancis dan membantu ekonomi menjana kekayaan yang diperlukan untuk membayar negara yang merupakan salah satu negara kebajikan yang paling murah hati di dunia.

Seperti yang ditunjukkan oleh carta Eurostat di bawah, Perancis membelanjakan lebih banyak untuk pencen, sebagai sebahagian daripada keluaran dalam negara kasar, daripada semua 26 negeri EU yang lain kecuali Greece dan Itali.

Ia juga agak luar biasa bahawa negara Perancis telah mengalami defisit belanjawan tahunan setiap tahun sejak 1970-an. Hutang awam telah meningkat secara berterusan daripada 20.8 peratus pada 1980 kepada lebih 110 peratus daripada KDNK hari ini, menurut data sejarah IMF.

Pembaharuan pencen Macron mungkin sedikit membantu untuk mengekalkan kemampanan fiskal jangka sederhana, tetapi sebenarnya tekanan terbesar terhadap kewangan awam datang dari tempat lain.

Defisit pencen terkumpul diramalkan menjadi €60bn-€80bn menjelang 2030, menurut Scope Ratings, agensi penarafan kredit. Tetapi penganalisisnya membuat perkara penting ini:

Bayaran faedah, meningkat disebabkan oleh dasar monetari ECB yang lebih ketat, berkemungkinan berkisar antara €60 bilion hingga €90 bilion pada 2027. Defisit pencen juga kecil berbanding dengan kos langkah yang diperkenalkan sebagai tindak balas kepada pandemik (€165 bilion) dan kejutan tenaga ( sekitar €100bn), serta komitmen Presiden Macron untuk melabur lebih banyak dalam tenaga nuklear (€50bn) dan pertahanan (€100bn menjelang 2030).

Dalam erti kata lain, seperti di Perancis abad ke-18, terdapat krisis kewangan awam yang perlahan-lahan membakar — dan sama seperti kepentingan dan penentangan sosial menghalang usaha monarki dalam reformasi fiskal, maka satu demi satu kerajaan di Perancis moden gagal dapat mengatasi masalah tersebut.

Ketegangan sosial di profonde la France

Demonstrasi awam yang kadang-kadang ganas menentang pembaharuan pencen mengingatkan semula jaket kuning (jaket kuning) pergerakan 2018-2019, kemarahan wilayah yang pada mulanya ditujukan kepada cadangan kenaikan cukai bahan api. Macron yang berfikiran sejarah menyamakan protes itu dengan Jacqueries, atau pemberontakan petani, yang membentuk sebahagian besar tradisi politik Perancis.

Kenapa Perancis dalam — wilayah, komuniti luar bandar di luar bandar makmur — sangat marah? Dalam artikel untuk Eropah Sosial ini, Guillaume Duval menulis:

Selama 40 tahun, kerajaan berturut-turut telah meminta rakyat Perancis untuk menerima ‘pembaharuan’ mengurangkan hak sosial. Ini telah merendahkan perkhidmatan awam dalam kesihatan, pendidikan, pengangkutan dan sebagainya, sambil menghakis kuasa beli dan memburukkan keadaan kerja . . . Orang Perancis sudah muak.

Bagi anda yang membaca bahasa Perancis, lihat ulasan ini oleh Marie Astier untuk laman web Reporterre. Dia memetik Willy Pelletier, seorang ahli sosiologi di Universiti Picardy, sebagai berkata bahawa orang Perancis di kawasan luar bandar dan bandar kecil berasa ditinggalkan dan dihina.

“Tiada lagi doktor, kerja stabil, bas, kereta api,” kata Pelletier. Ruang sosial “yang memberikan harga diri juga dalam proses pembubaran – masyarakat memburu, persatuan untuk ibu bapa murid sekolah”.

Kemerosotan perkhidmatan awam di luar bandar-bandar besar Perancis menimbulkan masalah politik serta sosial. Dalam kajian 2016 (di sini dalam bahasa Perancis), Ifop, penyelidik pendapat umum, mendapati korelasi antara kehilangan perkhidmatan seperti pejabat pos di kawasan luar bandar dan peningkatan sokongan pengundi untuk sayap kanan.

Keruntuhan politik Republik Kelima

Dalam setiap kitaran pilihan raya, akibat perpecahan geografi dan sosial Perancis semakin jelas. Seperti yang kita lihat dalam peta di bawah, menunjukkan keputusan pusingan kedua pilihan raya presiden Perancis 2022, sokongan untuk Marine Le Pen berhaluan kanan tersebar di seluruh Perancis dalammanakala Macron menang di bandar-bandar besar dan kaya — terutamanya kawasan Paris yang lebih besar, di mana beliau mengambil sehingga 80 peratus undian.

Ini mungkin menimbulkan masalah untuk masa depan.

Di satu pihak, seperti yang dijelaskan oleh Philippe Marlière dari University College London, pencapaian Macron sebagai ahli politik telah melenyapkan jurang arus perdana kiri-kanan yang menentukan politik Perancis dalam 60 tahun pertama Republik Kelima:

Sebaliknya, tiga blok yang mempunyai kekuatan pilihan raya yang serupa telah muncul: satu blok liberal-konservatif dengan Macron, satu blok paling kanan dengan Le Pen dan satu blok kiri dengan [Jean-Luc] Mélenchon. Pengundi dalam setiap blok kelihatan tidak menentu dan terpolarisasi.

Sebaliknya, perpecahan tiga hala seperti itu amat tidak sesuai untuk kerajaan yang berkesan di bawah perlembagaan Republik Kelima. Direka oleh Charles de Gaulle pada tahun 1958 untuk mempersenjatai jawatan presiden dengan kuasa yang luas, ia bagaimanapun menyekat dasar domestik penyandang itu jika, seperti Macron, beliau tidak mempunyai majoriti perundangan.

Untuk ini, seseorang boleh menambah masalah kemerosotan berterusan dalam prestij presiden yang pernah hampir mistik.

Dahulu dikatakan bahawa orang Perancis mendambakan seorang pemimpin yang lebih besar daripada kehidupan, mungkin juga seorang “lelaki menunggang kuda” seperti Napoleon Bonaparte, Napoleon III, Georges Boulanger atau de Gaulle.

Pada zaman François Hollande, pendahulu Macron, yang menjadi presiden dari 2012 hingga 2017, Perancis tidak mempunyai seorang lelaki yang menunggang kuda seperti seorang lelaki di belakang skuter, dipandu oleh seorang pemandu yang mengiringi Hollande ke tugasannya dengan kekasihnya, pelakon Julie Gayet.

Apabila menjadi pada 2017, pada usia 39 tahun, pemimpin termuda Perancis sejak Napoleon Bonaparte, Macron berusaha keras untuk memulihkan aura segar kepada jawatan presiden.

Tetapi kempen pilihan raya 2022, dan pengurangan kuasanya sejak itu, telah menyerlahkan apa yang disebut oleh Blanche Leridon sebagai “sifat terpusat dan bersendirian kuasa presiden Perancis”. Dia menulis:

Dalam masyarakat yang semakin berpecah belah, penggunaan kuasa oleh seorang individu menyemai benih perpecahan yang lebih mendalam dan meningkatkan ketidakpercayaan terhadap demokrasi dan politik.

Leridon juga mengimbau kata-kata yang tidak dapat dilupakan Jacques Chirac, presiden dari 1995 hingga 2007, semasa kuasa di Republik Kelima tertumpu dengan begitu banyak di tangan seorang lelaki:

Tiada ruang untuk dua ekor buaya dalam kolam yang sama.

(Anda boleh menemui petikan Chirac dalam bahasa Perancis asal dalam artikel Le Monde dari 2006 ini.)

Secara keseluruhannya, nampaknya terdapat kes untuk pembaharuan politik dan sosial yang meluas di Perancis. Apa pendapat kamu? Bolehkah Macron meneruskan pembaharuannya, seperti yang dijanjikannya, atau adakah dia disekat? Undi di sini.

Lebih lanjut mengenai topik ini

Kehidupan di banlieues Perancis: gambaran keseluruhan dan rancangan pertempuran — ulasan oleh Iona Lefebvre untuk badan pemikir Institut Montaigne yang berpangkalan di Paris

Pilihan Tony minggu ini

  • Algoritma yang menggerakkan TikTok adalah di tengah-tengah tarikan geopolitik terhadap aplikasi video bentuk pendek antara kerajaan AS dan China, Hannah Murphy, Cristina Criddle dan Ryan McMorrow dari FT menjelaskan dalam analisis berita

  • Industri senjata Bulgaria, pengeluar utama persenjataan berkaliber Soviet, telah digegarkan sejak sedekad lalu oleh siri letupan misteri, laporan perkhidmatan Bulgaria RFE/RL dalam dokumentari

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Mengusahakannya — Temui idea besar membentuk tempat kerja hari ini dengan surat berita mingguan daripada editor kerja & kerjaya Isabel Berwick. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti perkembangan terkini cerita Eropah @FT Eropah

tobet sgp

penge sidney

totobet sydney

angka hk keluar

totobet sgp pengeluaran