site

Majoriti warga Switzerland mahukan bank mega UBS-Credit Suisse baharu dipecahkan

Lebih tiga perempat daripada pengundi Switzerland mahu gabungan bank mega yang diwujudkan oleh pengambilalihan kecemasan UBS terhadap saingan Credit Suisse dipecahkan mengikut undang-undang baharu.

Tinjauan yang diterbitkan pada petang Jumaat oleh peninjau terbesar negara, GfsBern, menambah momentum kepada panggilan di Switzerland untuk semakan perjanjian itu, kemungkinan pembalikannya, dan juga undang-undang untuk menanggalkan bonus secara kekal daripada pekerja Credit Suisse untuk manfaat pembayar cukai.

Tiga parti politik terbesar di negara itu minggu ini menyuarakan keraguan yang mendalam mengenai penyelamatan itu — yang diuruskan pada hujung minggu lalu oleh Majlis Persekutuan Switzerland, eksekutif tujuh orang negara itu.

Parlimen Switzerland – yang hanya bersidang setiap beberapa bulan – dijangka bersidang untuk sesi tergempar pada April. Majlis Persekutuan mungkin akan menghadapi ribut politik apabila ia berlaku.

Parti politik terbesar negara itu, SVP populis sayap kanan, yang menguasai satu perempat daripada kerusi di parlimen, berkata ia akan memveto melanjutkan sokongan mudah tunai untuk UBS dan Credit Suisse daripada Swiss National Bank jika kerajaan tidak komited untuk berpecah. entiti dan langkah-langkah untuk menarik balik bonus daripada jurubank Credit Suisse.

Parti kedua terbesar, Demokrat Sosial sayap kiri, telah berkata ia akan menuntut undang-undang perbankan baharu. “Langkah-langkah tegas akan dibincangkan,” parti itu berjanji kepada penyokongnya. “Undang-undang mesti dibuat untuk menamatkan budaya tidak bertanggungjawab.”

Malah FDP konservatif pro-perniagaan, pihak ketiga terbesar, telah meminta tindakan keras. Pihak itu berkata bank domestik Credit Suisse harus dipisahkan daripada UBS sebaik sahaja penggabungan itu diselesaikan dan pasaran telah tenang.

“UBS dengan jumlah kunci kira-kira SFr1.5tn terlalu besar untuk Switzerland,” kata parti itu.

Pendiriannya amat janggal kerana menteri kewangan Switzerland, Karin Keller-Sutter — tokoh penting yang membuat penggabungan itu berlaku — ialah ahli FDP.

Tinjauan mendapati 83 peratus pengundi “sangat” bersetuju bahawa pengurusan Credit Suisse harus “bertanggungjawab”, dengan 71 peratus sangat bersetuju bahawa keuntungan tidak harus disimpan secara peribadi sementara wang pembayar cukai terlibat.

Empat puluh tujuh peratus responden sangat bersetuju dengan kenyataan: “UBS kini terlalu besar. Ia sepatutnya berpecah kerana risikonya,” manakala 32 peratus berkata mereka bersetuju.

Sebilangan yang sama berkata perbankan pelaburan harus dipisahkan secara kekal daripada aktiviti pengambilan deposit: 47 peratus sangat bersetuju dengan mengemukakan undang-undang baharu untuk berbuat demikian, dengan 31 peratus mengatakan mereka bersetuju.

Majoriti responden juga merasakan bahawa kerajaan Switzerland telah melampaui batas dalam menggunakan kuasa kecemasan untuk menghapuskan beberapa pemegang bon, satu langkah yang telah menimbulkan kemarahan di kalangan pelabur luar negara, dan mengetepikan pemegang saham.

Lebih separuh daripada mereka yang ditinjau — 52 peratus — berkata mereka akan menyokong referendum nasional mengenai dekri darurat kerajaan.

Di bawah model demokrasi langsung Switzerland, hanya 100,000 tandatangan diperlukan untuk mencetuskan referendum kebangsaan, yang hasilnya akan mengikat perlembagaan.

sgp result tercepat

pengeluaran sydney hari ini

togel keluaran sydney

result hk lengkap

toto bet singapura