site

Masa untuk bank pelaburan hijau UK yang baharu?

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Moral Money kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda.

Lawati hab Moral Money kami untuk semua berita, pendapat dan analisis ESG terkini dari seluruh FT

Begitu banyak untuk Hari Hijau. Kesibukan pengumuman kerajaan UK mengenai dasar tenaga semalam tidak mengandungi bazooka besar ikrar subsidi hijau untuk mengatasi pakej insentif besar yang dikeluarkan oleh Washington dan kemudian Brussels. Itu akan menambah kebimbangan mengenai pelaburan hijau yang hanyut di luar negara, walaupun canselor Jeremy Hunt berjanji bahawa kerajaan akan “mengurangkan risiko tersebut” dalam beberapa bulan akan datang.

Semalam bukanlah burger apa-apa. Keputusan untuk mengkaji semula tugas fidusiari pemegang amanah dana pencen berhubung dengan risiko peralihan iklim dan tenaga adalah penting. Begitu juga dengan pengumuman perundingan untuk membuat semua syarikat besar — ​​bukan sahaja tersenarai — menerbitkan rancangan untuk menguruskan peralihan tenaga.

Tetapi kerajaan Rishi Sunak kekal di bawah tekanan sebenar untuk langkah yang lebih besar. Di bawah ini kami menyerlahkan seruan untuk satu langkah sedemikian daripada Adair Turner, sebelum ini pengawal selia kewangan tertinggi UK dan pengerusi Jawatankuasa Perubahan Iklimnya. Hari ini juga, saya melihat dana pelaburan yang mengatakan mereka boleh membantu dunia menangani cabaran air yang semakin teruk. Selamat berhujung minggu. — Simon Mundy

Adair Turner: Kerajaan UK ‘terperangkap di lampu depan’ pada dasar pemanasan

Dalam tempoh 15 tahun sejak Adair Turner menjadi pengerusi pertama Jawatankuasa Perubahan Iklim (CCC), sebuah badan penasihat kepada kerajaan UK, negara itu telah mencapai kemajuan yang tidak menentu dalam dasar hijau.

Minggu ini CCC memberi amaran bahawa kerajaan “sangat tidak bersedia” untuk melindungi sektor utama seperti pertanian daripada kesan iklim. Pejabat Audit Negara pula menulis bulan ini bahawa kerajaan tidak mempunyai pelan penyampaian yang jelas untuk matlamatnya untuk menyahkarbonkan sektor tenaga menjelang 2035.

Turner, kini pengerusi badan pemikir Suruhanjaya Peralihan Tenaga (ETC), menganggap kebimbangan terbesar pada masa ini bukanlah elektrik, tetapi haba.

“Saya tidak fikir kami pernah mempunyai strategi yang jelas untuk apa yang akan kami lakukan mengenainya,” katanya kepada saya. Kerajaan berturut-turut, kata Turner, telah meragui sama ada akan memberi tumpuan kepada menyokong pelancaran pam haba elektrik, atau membangunkan sistem saluran paip hidrogen untuk memanaskan rumah. “Mereka seperti tersepit di lampu depan,” katanya.

Turner menggesa kerajaan untuk membuang beratnya di belakang pam haba, dengan alasan ini akan terbukti lebih cekap daripada sistem berasaskan hidrogen. Itu masih membuka persoalan bagaimana isi rumah boleh diberi insentif untuk beralih daripada dandang gas.

Kerajaan pada masa ini mempunyai skim yang menawarkan geran £5,000 kepada pengguna awal pam haba, yang biasanya menelan kos sekitar £10,000 untuk membeli dan memasang. Tetapi ia hanya akan berjalan sehingga 2025, dan Perbendaharaan telah memperuntukkan hanya £450 juta untuk inisiatif itu. Semalam kerajaan mengumumkan tambahan £30 juta “Pemecut Pelaburan Pam Haba”, yang diharapkan akan merangsang hampir 10 kali lebih banyak pelaburan swasta ke dalam pengeluaran dan bekalan pam haba.

Penyelesaian yang lebih teguh dan mampan, Turner percaya, terletak pada bank pelaburan infrastruktur hijau milik awam baharu. UK melancarkan badan sedemikian pada 2012 – hanya untuk menjualnya kepada Macquarie Group Australia lima tahun kemudian. Tetapi laporan baru dari ETC berpendapat bahawa negara maju harus memikirkan dengan lebih teliti tentang peranan yang disasarkan yang boleh dimainkan oleh institusi sedemikian dalam ekonomi domestik mereka.

Bank yang dicadangkan tidak perlu terlibat dalam perkara seperti kuasa angin, Turner berkata – “ada modal yang mencukupi dalam sektor swasta, yang akan beratur untuk melakukan ladang angin luar pesisir”.

Tetapi mengenai persoalan “siapa yang akan membiayai pada kadar rendah 20 juta isi rumah berasingan” untuk membelanjakan beribu-ribu pound setiap satu untuk menghijaukan sistem pemanasan mereka, dia berkata, itu perkara lain. “Anda tidak boleh serahkan sahaja kepada sektor swasta. Ia memerlukan beberapa visi strategik.” (Simon Mundy)

Dana air: ‘Lambat atau lambat, orang akan mendapatnya’

Aktivis mengadakan protes di sebuah takungan kering di selatan Sepanyol semasa persidangan air dunia PBB minggu lalu © AFP melalui Getty Images

Persidangan air sedunia PBB minggu lalu di New York — acara pertama seumpama itu selama 46 tahun — merupakan satu langkah berharga ke arah menangani krisis kronik.

Menjelang sidang kemuncak itu, laporan PBB memberi amaran bahawa 933 juta orang sudah menghadapi kekurangan air di pekan dan bandar di dunia — angka yang dikatakan boleh meningkat dua kali ganda menjelang 2050.

Jadi Agenda Tindakan Air yang diumumkan pada persidangan itu, di mana beratus-ratus kerajaan dan perniagaan komited untuk pengawasan air yang lebih baik, merupakan isyarat penting tentang niat — tetapi terdapat kekecewaan di atas ketidakjelasan banyak ikrar, terutamanya mengenai hal wang.

Di sinilah terdapat peluang untuk pengurus wang sektor swasta memainkan peranan.

Incofin, firma pelaburan impak yang berpangkalan di Belgium, menawarkan satu contoh dengan dana ekuiti persendirian Water Access Acceleration, yang diumumkan minggu lalu, yang akan melabur dalam syarikat yang berusaha mempromosikan akses air minuman yang selamat.

Dina Pons, rakan kongsi pengurusan di Incofin, memberitahu saya dana itu akan melabur dalam tiga kategori utama syarikat: perniagaan yang menjual air selamat dalam botol atau tong kepada isi rumah berpendapatan rendah; perusahaan yang membina rangkaian paip air untuk memberi perkhidmatan kepada masyarakat miskin; dan lain-lain yang mengejar penyelesaian teknologi untuk cabaran air minuman.

Ia telah mengumpulkan €30 juta awal daripada pelabur, termasuk syarikat Perancis Danone dan BNP Paribas, dan institusi kewangan pembangunan Scandinavia Norfund dan IFU. Yang penting, Agensi Pembangunan Antarabangsa AS telah menyediakan sebahagian daripada modal yang akan menerima kesan pertama sekiranya berlaku kerugian. Pons berharap pendekatan “kewangan campuran” ini akan membantu menarik minat pelabur sektor swasta dengan mengurangkan risiko mereka.

Walaupun begitu, Pons mengakui, rayuan dana mungkin terhad oleh tumpuannya kepada komuniti berpendapatan rendah, yang katanya bermakna ia tidak boleh mengejar pulangan yang memberangsangkan.

“Anda perlu memastikan bahawa produk muktamad kekal mampu milik, dan sesuai dengan kuasa beli orang ‘terbawah piramid’,” katanya. “Itu memerlukan modal pesakit, pelabur yang teruja dengan jenis misi sosial ini dan OK dengan jenis pulangan satu digit tinggi yang ingin disasarkan oleh dana.”

Dana lain, dengan mandat untuk melabur dalam rangkaian yang lebih luas syarikat tertumpu air, menyasarkan keuntungan yang lebih besar. Burnt Island Ventures yang berpangkalan di AS, yang diasaskan pada 2021, menyasarkan purata pulangan tahunan lebih daripada 20 peratus dengan pelaburan dalam syarikat permulaan teknologi yang meningkatkan “pengurusan air, akses dan keselamatan di peringkat global”.

Ia setakat ini menggunakan modal $21 juta ke dalam 18 syarikat yang menawarkan pemantauan masa nyata terhadap pencemaran air minuman, atau kebocoran paip air; mengurangkan pembaziran air oleh pancuran mandian hotel, atau oleh perenjis taman; menapis minyak berat daripada air, atau menukar air sisa kepada garam pepejal.

Dana usaha niaga tertumpu air lain termasuk Rakan Kongsi Air XPV Kanada dan PureTerra yang berpangkalan di Amsterdam. Tetapi rakan kongsi pengurusan Burnt Island Tom Ferguson berpendapat ruang ini masih diabaikan secara meluas oleh kebanyakan pelabur teroka. Walaupun pusat cabaran air terhadap begitu banyak aspek krisis iklim, beliau menegaskan, air menyumbang sebahagian kecil daripada peningkatan berbilion-bilion yang dipam ke dalam teknologi iklim.

Terdapat juga keraguan tentang kesan yang dibuat terhadap masalah air dunia oleh tanaman kecil dana air yang ditujukan kepada pelabur runcit. Seperti yang dinyatakan oleh Alice Ross FT pada bulan lepas, beberapa daripada ini melakukan lebih daripada “membeli utiliti dengan pulangan yang stabil”.

Tetapi selepas “20 tahun kurang pelaburan” dalam infrastruktur air di negara maju, bersama-sama dengan kekurangan akses yang teruk di negara membangun, air memerlukan semua perhatian pelabur yang boleh diperolehinya, kata Bertrand Lecourt, yang menguruskan Air Lestari Regnan JO Hambro dan Dana sisa, dilancarkan pada 2021.

Dana ini melabur dalam syarikat yang perkhidmatannya boleh membantu melindungi bekalan air selamat, seperti syarikat rawatan air sisa Evoqua, serta syarikat lain yang menumpukan pada pelupusan sisa pepejal (termasuk mayat manusia — satu pegangan ialah pengendali rumah pengebumian dan tanah perkuburan AS Service Corporation International).

Lecourt meramalkan bahawa syarikat infrastruktur air ditetapkan untuk jangka masa yang lama untuk meningkatkan permintaan untuk perkhidmatan mereka, kerana perubahan iklim mendorong tekanan air kronik di seluruh dunia. Satu lagi tarikan bagi pelabur ialah kepelbagaian risiko, katanya: sebuah syarikat pengurusan air di Shanghai menghadapi satu set potensi ancaman yang sangat berbeza daripada pengeluar paip di California.

Buat masa ini, dana dan strategi berfokuskan air kekal sebagai ciri kecil landskap pelaburan. Tetapi ia hanya menunggu masa sehingga industri kewangan yang lebih luas sedar tentang kepentingan ruang ini, kata Ferguson.

“Orang ramai akan mendapatkannya lebih awal, atau mereka akan mendapatkannya kemudian. Tetapi pada satu peringkat, mereka akan mendapatkannya.” (Simon Mundy)

Bijak membaca

  • Lajur Lex FT melihat prestasi kewangan penyedia indeks MSCI yang berkembang pesat, yang ditetapkan untuk membaik pulih perniagaan penarafan ESG yang telah menjadi pemacu pendapatan utama.

  • Tahun lepas, beberapa ekonomi utama menjanjikan $20bn sebagai sokongan untuk peralihan Indonesia daripada kuasa arang batu. Afrika Selatan telah bersetuju dengan “program peralihan tenaga yang adil”, bernilai $8.5bn. Tetapi pakej-pakej itu mengandungi gabungan bentuk pembiayaan yang begitu luas sehinggakan nombor tajuk tersebut mengelirukan, kata Ricardo Hausmann dari Harvard.

Pengurusan Aset FT — Kisah dalaman mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Sumber tenaga — Berita tenaga penting, analisis dan kecerdasan orang dalam. Daftar di sini

toto bet sgp

pengeluaran angka sdy

keluaran togel sdy

hongkong yang keluar malam ini

pengeluaran singapura