site

Melonjak dalam inflasi UK dan kekecohan perbankan merumitkan keputusan kadar BoE

Lonjakan yang tidak dijangka dalam inflasi UK pada Februari, ditambah pula dengan kegawatan dalam sektor perbankan global, menyebabkan penetapan kadar Bank of England menghadapi keputusan yang lebih sukar daripada biasa pada hari Khamis.

Data terkini, menunjukkan inflasi pada 10.4 peratus, telah mengukuhkan kebimbangan bahawa kenaikan harga semakin didorong oleh tekanan domestik dalam sektor perkhidmatan, dan bukannya kejutan luaran harga tenaga yang tinggi.

Oleh kerana tekanan ini cenderung lebih berterusan, data telah mengukuhkan jangkaan pasaran bahawa BoE akan menaikkan semula kadar faedah.

Tetapi dalam dua minggu terakhir, kebimbangan terhadap kesihatan sektor perbankan global telah menjadi lebih kuat. Walaupun tiada bukti setakat ini mengenai sebarang isu khusus UK, dan bank pusat mengekalkan bahawa kestabilan kewangan tidak akan menghalang mandat memerangi inflasi mereka, ketegangan dalam pasaran kewangan berkemungkinan menyebabkan banyak bank lebih berhati-hati terhadap pemberian pinjaman. Perkara lain yang sama, ini akan mengurangkan keperluan untuk kenaikan kadar faedah.

“Kenaikan inflasi yang mengejut pada bulan lepas akan merumitkan lagi keputusan yang dihadapi ahli jawatankuasa dasar monetari mengenai perkara yang perlu dilakukan terhadap kadar faedah, ketika mereka bergelut dengan kegawatan dalam sektor perbankan,” kata James Smith, pengarah penyelidikan di badan pemikir Yayasan Resolusi.

Beberapa kenaikan mendadak dalam data inflasi Februari adalah disebabkan oleh satu daripada faktor seperti kekurangan salad dan timun berkaitan cuaca yang menyebabkan rak kosong di pasar raya UK dan membantu menaikkan harga makanan dan minuman tanpa alkohol pada kadar terpantas mereka. selama 45 tahun.

Tetapi kenaikan harga adalah secara meluas, termasuk dalam sektor seperti hospitaliti, di mana kos buruh memainkan peranan yang besar. Inflasi perkhidmatan tahunan, yang dianggap sebagai ukuran tekanan harga domestik yang lebih baik, meningkat kepada 6.6 peratus. Dalam sektor hospitaliti, ia meningkat kepada kadar tertinggi dalam rekod.

Inflasi teras UK, yang mengetepikan harga makanan, tenaga, alkohol dan tembakau yang tidak menentu, meningkat dengan mendadak kepada 6.2 peratus dan ia kini 0.7 mata peratusan lebih tinggi daripada AS selepas mencerminkannya secara meluas bagi kebanyakan tahun lepas.

Tahap inflasi yang tinggi yang berterusan membezakan UK daripada ekonomi utama lain. Kadar itu hanya sedikit perlahan daripada puncak 41 tahun sebanyak 11.1 peratus pada Oktober lalu, dan jurang antara Britain dan AS dan zon euro telah melebar.

Pecutan inflasi teras dan perkhidmatan menunjukkan bahawa “mungkin terdapat lebih banyak tekanan inflasi yang dijana dalam negara daripada yang dinilai oleh Bank setakat ini”, kata Krishna Guha, ahli ekonomi di syarikat penasihat bank pelaburan Evercore.

Kallum Pickering, ahli ekonomi di bank pelaburan Berenberg, berkata keputusan BoE pada Khamis “akan bergantung pada sama ada penggubal dasar percaya kejutan inflasi yang berpandangan ke belakang berkemungkinan menjadi permulaan arah aliran atau sama ada ia sekali sahaja dikaitkan dengan turun naik bulanan biasa. ”.

Beliau menyatakan bahawa data hari Rabu datang selepas inflasi lebih perlahan daripada jangkaan pada bulan Januari dan menambah bahawa “berhati-hati masih memihak kepada penahanan” oleh BoE kerana menaikkan kadar sebelum kesan penuh pengetatan dasar monetari global telah mendedahkan “risiko yang menambah masalah yang akan mengatasi masalah tersebut. dikaitkan dengan lebihan inflasi dalam jangka masa sederhana”.

Dengan pasaran perumahan UK sudah bergelora daripada kesan kenaikan kadar gadai janji, “risikonya ialah kenaikan sekarang boleh menyebabkan inflasi lebih rendah di bawah sasaran”, kata Susannah Streeter, ketua wang dan pasaran di Hargreaves Lansdown, seorang syarikat perkhidmatan kewangan

Kebimbangan adalah bahawa “ketakutan perbankan akan akhirnya menjadi kuasa disinflasi dengan membawa kepada kesan ke atas pinjaman yang boleh menjejaskan perbelanjaan syarikat dan pengguna jika pinjaman agak sukar diperoleh”, kata Streeter.

BoE telah lebih hampir untuk menghentikan kenaikan kadar berbanding mana-mana bank pusat utama lain sebelum kegawatan perbankan baru-baru ini, tetapi pasaran kini menjangkakan kenaikan 25 mata asas pada hari Khamis.

Ini merupakan kenaikan kadar ke-11 berturut-turut sejak November 2021, dengan bank pusat meningkatkan kadar daripada 0.1 peratus hampir 400 mata asas kepada 4 peratus dalam usaha menurunkan inflasi kepada sasaran 2 peratusnya.

Harga tenaga UK, yang merupakan pemacu utama inflasi bagi kebanyakan tahun lalu, kini jatuh tetapi tidak mencukupi untuk mengimbangi kenaikan dalam barangan lain. Harga bahan api turun 1.3 peratus antara Januari dan Februari dan kadar tahunan merosot mendadak kepada 5.1 peratus bulan lepas, daripada puncak 45.8 peratus pada Julai 2022.

Walaupun berlaku kelembapan, inflasi tenaga UK kekal lebih tinggi berbanding di AS dan zon euro, mencerminkan tahap sokongan kerajaan yang berbeza dan pendedahan negara kepada pasaran tenaga antarabangsa.

result singapore hari ini

pengeluaransdy

pengeluaran sidney hari ini

togel hongkongkong keluar

totober sgp