site

Mengapa orang Amerika mati begitu muda?

Saya tidak pasti orang di sebelah saya di Atlantik menghargai sepenuhnya betapa lebih baik daripada rata-rata orang Amerika berbanding rata-rata Eropah. Seorang pengurus cuci kereta di Alabama kini boleh memperoleh $125,000, kira-kira 50 peratus lebih tinggi daripada ketua keselamatan siber di Perbendaharaan UK walaupun selepas mengambil kira kos sara hidup yang berbeza. Dan ini bukan sekadar satu lagi gambaran kemerosotan British — daripada pertengahan agihan pendapatan ke atas, isi rumah AS telah mendahului setiap negara di dunia maju sejak sedekad yang lalu.

Ledakan yang berterusan dalam kuasa perbelanjaan mungkin, anda akan bayangkan, disertai dengan penambahbaikan dalam penunjuk kemakmuran yang lain. Kehidupan yang lebih panjang dan sihat, contohnya. Tetapi kedua-dua arah aliran bergerak ke arah yang bertentangan.

Bahawa AS mempunyai rekod buruk mengenai jangka hayat bukanlah perkara baru. Untuk bahagian terbaik dalam satu dekad, kehidupan Amerika telah berkembang secara progresif lebih pendek berbanding negara sebaya. Tetapi di bawah permukaan, beberapa butiran yang menarik memerlukan perhatian kami dan usaha segera untuk membalikkan arah aliran.

Jangka hayat Amerika berbanding sangat tidak menguntungkan dengan UK. Bandar tepi laut Inggeris Blackpool telah sinonim dengan kemerosotan sosial yang berakar umbi untuk sebahagian besar dekad yang lalu. Ia mempunyai jangka hayat terendah di England, kadar pecahan perhubungan tertinggi dan beberapa kadar preskripsi antidepresan tertinggi. Tetapi pada 2019, jangka hayat pelarasan kesihatan sebanyak 65 (bilangan tahun seseorang boleh dijangka hidup tanpa hilang upaya) adalah sama dengan purata untuk seluruh AS.

Ini bermakna bahawa rata-rata rakyat Amerika mempunyai peluang yang sama untuk hidup yang panjang dan sihat seperti seseorang yang dilahirkan di bandar paling kurang berkemampuan di England. Jika anda kemudian meneroka bagaimana jangka hayat berbeza-beza merentasi pengagihan pendapatan di kedua-dua negara, hasilnya tidak cantik. Ini amat membimbangkan apabila anda menganggap bahawa UK adalah jauh dari kelas atas dalam hal jangka hayat di Eropah.

Walaupun rakyat Amerika dan Britain yang tinggal di kawasan kejiranan terkaya di negara masing-masing mempunyai jangka hayat yang sama dan tinggi, di bahagian bawah ia adalah cerita yang berbeza. Orang yang dilahirkan dalam poket termiskin di Blackpool dijangka hidup sepenuhnya lima tahun lebih daripada yang termiskin di AS.

Ini sudah cukup memberatkan, tetapi kami belum lagi mengambil kira fakta bahawa rakyat Amerika terkaya jauh lebih kaya daripada rakan sejawat mereka di Britain. Sebaik sahaja kita melakukannya, Britain menarik pada setiap peringkat pendapatan. Seseorang yang mempunyai pendapatan isi rumah bersih kira-kira £65,000 atau $100,000 akan hidup sehingga umur purata 85 tahun di England, tetapi hanya 80 tahun di AS.

Carta yang menunjukkan bahawa rakyat Amerika mati lebih awal daripada Inggeris merentasi pengagihan pendapatan, walaupun biasanya memperoleh lebih banyak pendapatan

Apakah yang menyebabkan jurang ini? Anehnya, masalah kematian di Amerika didorong terutamanya oleh kematian di kalangan golongan muda.

Satu statistik khususnya menonjol: satu daripada 25 kanak-kanak Amerika berusia lima tahun hari ini tidak akan mencapai hari lahir mereka yang ke-40. Tiada ibu bapa perlu mengebumikan anak mereka, tetapi di AS satu set ibu bapa dari setiap kelas tadika berkemungkinan besar akan melakukannya.

Dan ini adalah masalah yang sangat Amerika. Kematian muda ini banyak berpunca daripada punca luaran — dos berlebihan, keganasan senjata api, pemanduan berbahaya dan sebagainya — yang merupakan masalah sosial yang mendalam yang melibatkan kumpulan yang mempunyai kepentingan yang bertentangan. Jauh lebih rumit untuk ditangani daripada kebanyakan isu kesihatan di mana semua orang bergerak ke satu arah.

Hampir setiap negara di dunia mengalami kematian akibat pandemik. Negara-negara maju sebahagian besarnya bangkit semula, tetapi AS tidak. Sekiranya Covid-19 tidak pernah berlaku, jangka hayat di negara maju lain akan kekal rata atau meningkat, tetapi AS masih akan kehilangan setahun akibat lonjakan kematian ganas. Mengikut pengiraan saya, rakyat Amerika kehilangan 9.4 juta tahun nyawa kepada sebab luaran pada tahun 2021 sahaja, lebih daripada 9.1 juta yang hilang kepada Covid sepanjang tempoh wabak itu. Dan kematian ini terus meningkat.

Tiga tahun lalu telah meregangkan hubungan sosial dan menguji jaring keselamatan di mana-mana dan AS didapati lemah. Tetapi faktor asas mendedahkan kisah jangka panjang tentang kos tersembunyi dalam jangka hayat merentas kumpulan pendapatan. Dan harga tertinggi dibayar dalam kematian yang boleh dielakkan di kalangan golongan muda, miskin dan terdedah.

john.burn-murdoch@ft.com, @jburnmurdoch

Metodologi dan sumber data

Anggaran jangka hayat di kawasan kecil (74,001 saluran banci AS dan 7,201 MSOA di England) masing-masing diambil daripada Projek Anggaran Jangka Hayat Kawasan Kecil AS (USALEEP) dan Lancet. Ini kemudiannya digabungkan dengan data tentang pendapatan isi rumah bersih untuk kawasan yang sama, diambil daripada banci AS dan ONS, yang diselaraskan untuk inflasi dan pariti kuasa beli.

Untuk menangani fakta bahawa MSOA cenderung mempunyai populasi yang lebih besar daripada saluran banci dan oleh itu boleh memberikan gambaran tiruan tentang ketidaksamaan jangka hayat yang dikurangkan di England berbanding AS, MSOA dan saluran banci telah dikumpulkan ke dalam kelompok yang lebih besar setiap satu mengandungi kira-kira 100,000 orang.

Kadar kemandirian untuk kanak-kanak berusia lima tahun Amerika pada tahun 2021 dikira menggunakan jadual hayat yang dibina daripada pangkalan data kematian CDC Wonder AS. Tahun hayat yang hilang akibat punca luaran dan Covid-19 dikira menggunakan kematian mengikut umur satu tahun daripada CDC Wonder, menggunakan jangka hayat tempoh untuk 2019 sebagai titik rujukan.

Analisis berlawanan arah aliran jangka hayat semasa ketiadaan Covid telah dijalankan menggunakan jadual hayat yang dipadamkan sebab. Untuk tahun 2020, 2021 dan 2022, kematian dengan punca asas Covid-19 telah dikeluarkan, dan si mati sebaliknya diandaikan mengalami kadar kematian bukan Covid yang sama seperti penduduk lain. Jangka hayat kontrafaktual kemudiannya dikira menggunakan jadual hayat yang dipinda.

results singapura hari ini

lihat pengeluaran sidney

peng sdy

pembukaan hongkong

singapura totobet