site

Mengapa pergaduhan di kalangan negara EU menjejaskan pertahanan siber Eropah

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat Pagi. Finland berada di NATO, parti Rakyat Eropah menghadapi masalah dengan polis, dan ahli perniagaan buruan yang melarikan diri dari tahanan rumah di Itali berada di: (kejutan, kejutan) Rusia.

Hari ini, wartawan teknologi kami mendedahkan pergaduhan antara Brussels dan negara anggota EU yang menjejaskan rancangan baharu untuk menggagalkan serangan siber terhadap Eropah, dan ketua biro Paris kami memprofilkan pemimpin kesatuan wanita muda yang menyokong pembaharuan pencen Emmanuel Macron.

Peperangan siber

Apakah yang berlaku apabila Eropah dilanda serangan siber rentas sempadan besar-besaran dan menghapuskan infrastruktur penting, seperti jalur lebar satelit berkelajuan tinggi?

Pada masa ini: tiada siapa yang tahu. Negara anggota EU dan Suruhanjaya Eropah masih bertelagah tentang siapa yang menekan butang krisis dan cara menggunakan sumber sekiranya berlaku serangan, menulis javier espinoza.

Konteks: Ancaman serangan besar-besaran yang diselaraskan ke atas infrastruktur EU yang diketuai oleh penggodam Rusia telah meningkat sejak pencerobohan Moscow ke atas Ukraine, menurut pegawai EU yang prihatin, mendorong Brussels untuk merangka rancangan bagaimana untuk bertindak balas.

Ini bukan kebimbangan akademik. Pegawai menunjukkan contoh terkini yang menyerlahkan kelemahan Eropah, termasuk serangan siber terhadap syarikat komunikasi AS Viasat, yang memusnahkan beribu-ribu turbin angin di Jerman dan perkhidmatan kecemasan penting di Perancis.

Pegawai EU kini sedang mengusahakan Akta Solidariti Siber, satu perundangan yang ingin mempromosikan usaha kolektif oleh negara anggota untuk menentang serangan.

Ideanya ialah jika Eropah menjadi mangsa serangan siber terancang yang menjejaskan berbilang negara sekaligus, negara anggota akan mempunyai rizab penyedia bertauliah untuk membantu menangani krisis, menurut orang yang biasa dengan cadangan yang ditetapkan untuk diterbitkan pada 18 April.

Walaupun negara mengiktiraf ancaman itu, terdapat isyarat cadangan itu akan mendorong pertempuran sengit antara Brussels dan ibu negara mengenai siapa yang menguruskan tindak balas.

Dokumen yang dihantar kepada pegawai yang mendraf akta itu, yang ditandatangani oleh 24 negara termasuk Perancis dan Jerman dan dilihat oleh FT, memberi amaran kepada Brussels untuk perlahan. Ia berkata: “Kami menganggap inisiatif ini perlu dikendalikan dengan teliti dan berkesan, dan bersama-sama dengan inisiatif, struktur dan mekanisme sedia ada.”

Salah satu kebimbangan utama mereka? Kehilangan kawalan dan kuasa kepada kapal induk EU. Negara-negara ini berkata mereka mahu mengekalkan kuasa untuk memantau dan menilai ancaman siber tempatan mereka dan kebolehan mereka untuk bertindak balas terhadapnya.

“Keputusan mengenai keperluan negara untuk syarikat swasta terlibat . . . serta syarat dan keputusan mengenai penempatan mereka, hendaklah . . . kekal di bawah kawalan eksklusif negara anggota,” tambah dokumen itu.

Carta hari ini: Batu bata dan mortar

Purata harga rumah di EU mengalami kejatuhan suku tahunan pertama sejak 2015 pada penghujung tahun lalu, menurun di 15 daripada 27 negara blok itu apabila kos pinjaman yang meningkat menamatkan ledakan selama hampir sedekad.

Generasi seterusnya

Akan ada muka baharu di meja hari ini apabila perdana menteri Perancis, Élisabeth Borne bertemu dengan pemimpin kesatuan sekerja untuk cuba meyakinkan mereka untuk menamatkan protes berbulan-bulan menentang rancangan tidak popular kerajaan untuk menaikkan umur persaraan, menulis Leila Abboud.

Dia ialah Sophie Binet, seorang aktivis buruh berusia 41 tahun yang tanpa diduga memenangi pilihan raya dalaman yang dipertikaikan hangat untuk menjadi bos baharu kesatuan tegar Konfederasi Buruh (CGT).

Kesatuan tertua Perancis, yang secara sejarah dikaitkan dengan parti Komunis, telah memilih Binet sebagai pemimpin wanita pertamanya adalah petanda bagaimana ia mencari pembaharuan untuk membalikkan kemerosotan keahlian dan perbalahan selama bertahun-tahun.

Dia daripada generasi yang berbeza dan mempunyai gaya yang lebih suka sama suka berbanding pendahulunya, Philippe Martinez, bos kesatuan yang berwarna-warni berusia 61 tahun yang terkenal dengan kerenah dan misai epiknya.

Binet berjaya menewaskan pengganti pilihan Martinez dan calon lain yang berasal dari barisan paling sukar secara dalaman — kedua-duanya juga wanita.

Latar belakang beliau sebagai ketua cawangan CGT yang mewakili jurutera, pengurus dan pekerja kolar putih juga merupakan satu perubahan. Benteng kesatuan telah lama berada dalam syarikat perindustrian, pembuat kereta, dan tenaga.

Tetapi jika Borne berharap perubahan dalam kepimpinan CGT mungkin membantunya membuat kejayaan dengan kesatuan dalam pertemuan pertama mereka sejak protes bermula pada Januari, Binet segera melenyapkan harapan itu.

Ditanya apa yang dia harapkan daripada pertemuan itu, dia memberitahu radio France Inter: “Penarik balik reformasi pencen. Ia mudah.”

Apabila wartawan itu menegaskan bahawa Borne tidak akan berbuat demikian, Binet berkata: “Ia boleh menjadi pertemuan yang sangat singkat.”

CGT klasik — dengan wajah baharu.

Apa yang perlu ditonton hari ini

  1. Presiden Perancis Emmanuel Macron dan presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen pergi ke China, menjelang mesyuarat esok.

  2. Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy melawat Poland, mengadakan perbincangan dengan presiden Andrzej Duda.

  3. Hari terakhir mesyuarat menteri luar NATO, ketibaan dari 7 pagi.

Sekarang baca ini

  • Evan Gershkovich: Penahanan Rusia terhadap wartawan AS atas tuduhan mengintip palsu adalah tindakan pengecut yang bertujuan untuk menyekat media, tulis FT. Dia mesti dibebaskan.

  • Tragedi Yunani: Hutang, rasuah dan salah urus — Eleni Varvitsioti tentang sebab nahas kereta api Greece baru-baru ini “menunggu untuk berlaku”.

  • Dilema tenaga: Perang Rusia di Ukraine telah menjadikan gas Norway kritikal kepada Eropah. Tetapi itu menahan dorongan tenaga hijaunya, tulis Richard Milne.

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti perkembangan terkini cerita Eropah @FT Eropah

totobetsgp

pengeluaran togel sidney

result sdy

totobet hk hari ini

data hk 4d