site

Mengapa Republikan sederhana masih tidak akan menghadapi kereta muzik Trump

Tahun lalu, David McCormick, bekas ketua dana lindung nilai Bridgewater, terbang menemui bekas presiden AS Donald Trump di pangkalannya di Florida. McCormick membida untuk menjadi calon Republikan untuk kerusi Senat yang kosong di Pennsylvania dan nampaknya Trump akan menyokongnya, apatah lagi kerana McCormick mendahului calon Republikan yang lain, doktor TV selebriti, Mehmet Oz.

Walau bagaimanapun, apabila dia tiba di Mar-a-Lago, Trump nampaknya memainkan temu bual TV yang diberikan McCormick mengenai pemberontakan 6 Januari 2021 di Washington. Dalam klip itu, McCormick telah mengelak dengan berhati-hati mempertahankan apa yang telah dilakukan Trump untuk menghasut orang ramai pada hari itu. Selepas video itu tamat, Trump memberitahu McCormick, “Anda tahu anda tidak boleh menang melainkan anda mengatakan pilihan raya itu dicuri,” menurut satu adegan dalam buku baharu McCormick, Kuasa besar dalam Peril. McCormick berkata dia tidak boleh berbuat demikian. Trump menyokong Oz, yang mengalahkan McCormick dengan hanya 951 undi selepas pengiraan semula.

Jika Trump berada dalam situasi McCormick, sudah pasti dia akan menentang keputusan itu. Tetapi McCormick akur. “Adalah penting bagi saya untuk memimpin dengan kalah dengan penuh hormat dan rahmat dan tidak menjadi mangsa politik rungutan dan mangsa,” katanya. Oz terus kalah dalam perlumbaan Senat kepada Demokrat.

Bagi Trump, bersetuju dengan pembohongan bahawa pilihan raya 2020 telah “dicuri” telah menjadi ujian litmus untuk kemasukan ke dalam puak politiknya – dan cara untuk memenangi sokongannya. Minggu ini telah menyaksikan dakwaan Trump di Manhattan kerana peranannya dalam dakwaan membayar wang diam kepada bintang lucah, dan bantahan daripada penyokongnya yang terkilan. Menurut tinjauan pendapat Yahoo News-YouGov yang diambil selepas dakwaan diumumkan, Trump kini mendapat sokongan 52 peratus daripada Republikan dalam perlumbaan pencalonan presiden. Saingan terdekatnya, gabenor Florida Ron DeSantis, menarik hanya 21 peratus.

Episod McCormick menunjukkan masalah yang dihadapi oleh konservatif berpusat apabila berhadapan dengan kereta muzik Trump. Di atas kertas, McCormick mempunyai kelayakan untuk menjalankan Senat: dia berlatih di akademi tentera elit, berkhidmat di Iraq, bekerja di jabatan Perbendaharaan di bawah Hank Paulson semasa krisis kewangan 2008 dan menghabiskan 13 tahun di Bridgewater. Jadi dia mempunyai pengalaman bagaimana menjalankan sesuatu dan kekal tenang di bawah tekanan.

Sertai Gillian

Sertai Gillian Tett di Washington, DC, pada 20 Mei di FTWeekend Festival tahunan kedua kami edisi AS. Daftar sekarang di ft.com/festival-us.

Tetapi silsilah ini tidak dikira dengan Trump, walaupun McCormick melakukan gimnastik linguistik yang agak berliku-liku semasa kempennya untuk mengelak secara langsung mencabar bekas presiden itu, sambil berkata benar. Trump melihat kesetiaan dalam istilah hitam-putih; dan, dengan kepentingan kehakiman meningkat, semakin menjadi.

Akibatnya, sangat sedikit Republikan arus perdana yang bersuara menentang Trump. “Ia mengejutkan,” kata Frank Luntz, peninjau Republikan. “Secara tertutup mereka memberitahu saya mereka tidak sabar menunggu dia pergi, tetapi secara terbuka mereka tidak berkata apa-apa – mereka tahu dia akan menghancurkan mereka.” Satu tanda perbezaan pendapat ialah skala sumbangan yang masuk untuk DeSantis – walaupun dia telah mengelak daripada mengkritik Trump juga, dan masih belum mengesahkan sama ada dia benar-benar akan bertanding.

Tumpuan lain untuk penentangan ialah kumpulan yang dikatakan dua parti yang dipanggil No Labels, yang juga sedang mengumpul dana; penderma memberitahu saya bahawa jika Trump akhirnya bertanding melawan Biden, No Labels akan melompat untuk melawan Trump di semua 50 negeri. “Ini boleh menjadi kenderaan utama – ia mengenai satu-satunya perkara yang telah muncul setakat ini,” seseorang memberitahu saya. Tetapi ia tidak memerlukan seorang yang bijak untuk menyelesaikannya, memandangkan kemenangan Biden yang tipis pada tahun 2020, No Labels sebenarnya boleh memberi manfaat kepada Trump jika calonnya berjaya menyasarkan golongan sentris yang mungkin mengundi Demokrat.

Sementara itu, Republikan sederhana sedang menonton – dan menunggu. McCormick memberitahu saya dia “sudah tentu mempertimbangkan” bertanding kerusi Senat di Pennsylvania pada 2024, tetapi “tidak pasti” lagi jika dia akan bertanding. Dia masih cuba mengelak mengasingkan puak Trump. Apabila ditanya minggu ini sama ada beliau menyokong dakwaan itu, McCormick tidak berbelah bahagi, menyifatkannya sebagai “serangan berpolitik tinggi terhadap bekas presiden yang dibuat oleh peguam daerah partisan”.

Dia kekal fokus pada mesej utamanya — “Penolakan tidak dapat dielakkan tetapi juga pembaharuan” — dan sekumpulan idea dasar yang wajar, jika tidak biasa: dia memihak kepada lebih banyak pelaburan dalam pendidikan dan teknologi, mengawal “perdagangan bebas yang tidak terkawal”, dan pendirian tegas terhadap China. Tetapi sama ada dia melemparkan topinya ke dalam gelanggang atau tidak akan bergantung kepada Trump; jika bekas presiden mendahului tiket, saya mengesyaki bahawa McCormick, dan Republikan lain dari sayap parti yang lebih tradisional, hanya akan mengelak. Itu akan menjadi isyarat menyedihkan suasana Republikan dan petanda yang tidak menyenangkan bahawa satu lagi tahun pilihan raya AS yang polarisasi akan muncul.

Ikut @FTMag di Twitter untuk mengetahui cerita terbaru kami dahulu

resulf sgp

pengeluaran sidney siang ini

togel.sidney

hk indo

totobet net singapura