site

Menteri EU bersetuju dengan pelan peluru untuk Ukraine

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat Pagi. Saya mengambil alih surat berita untuk dua hari akan datang sementara Henry tiada. Semalam, UBS bersetuju untuk mengambil alih pesaingnya Credit Suisse untuk $3.25bn. Tidak lama selepas itu, Rizab Persekutuan AS, Bank Pusat Eropah dan bank pusat global yang lain mengumumkan langkah untuk meningkatkan kecairan apabila pasaran kewangan bergelora daripada kekacauan dalam sektor perbankan.

Hari ini, saya melihat pratonton perjanjian EU yang dijangkakan tentang cara untuk mendapatkan lebih banyak peluru ke Ukraine dengan lebih cepat, dan ketua biro Rom kami mempunyai intelijen mengenai pembaharuan dasar utama pertama kerajaan Itali.

dimuatkan

Berdepan dengan pengosongan senjata, menteri luar dan pertahanan EU bertemu di Brussels hari ini untuk membincangkan cara menangani keperluan Kyiv untuk peluru, dan mendapatkan bekalan mereka sendiri dalam proses itu.

Konteks: Anggota EU membekalkan Ukraine dengan senjata dan peluru untuk menyokong perjuangannya menentang Rusia. Tetapi apabila konflik itu semakin bertukar menjadi perang kemerosotan, stok simpanan Eropah semakin susut dan industri persenjataan domestik sedang bergelut untuk mengisi semula dan meningkatkan.

Pada masa yang sama, permintaan Ukraine untuk bekalan, terutamanya peluru peluru 155mm, hanya terus meningkat.

Para menteri dijangka memuktamadkan rancangan untuk menggunakan wang tambahan daripada dana bersama, Kemudahan Keamanan Eropah (KWSP), untuk membekalkan Ukraine. €1bn akan digunakan untuk membayar balik sebahagian penghantaran peluru daripada stok sedia ada negara. €1 bilion lagi harus digunakan untuk perolehan bersama lebih banyak bekalan.

Walaupun negara EU bersetuju bahawa penghantaran adalah mendesak, sesetengah juga ingin mendapatkan kelebihan negara mereka dalam proses itu. Perancis, antara lain, telah menegaskan bahawa perolehan bersama harus mengikut dasar “beli Eropah”.

Desakan ini nampaknya semakin mendapat tempat semalam, menurut seorang diplomat EU, tetapi masih memerlukan lampu hijau daripada semua ibu negara Eropah.

Siapa yang sepatutnya bertanggungjawab dalam rundingan pembelian bersama adalah satu lagi perkara perbincangan. Jerman sedang berbincang dengan pengeluar senjata untuk mengembangkan kontrak sedia ada dan telah menggesa pihak lain untuk menyertainya. Yang lain mahu Agensi Pertahanan Eropah memimpin atau sekurang-kurangnya terlibat dalam perolehan.

Sementara itu, isu yang membara kekal bagaimana untuk menyokong industri pertahanan Eropah dalam jangka panjang.

“Tidak ada gunanya bersetuju dengan trek ini secara berasingan, idea keseluruhannya adalah bahawa mereka semua menguatkan diri: anda memerlukan lebih banyak kapasiti untuk mendapatkan lebih banyak pesanan bersama, jika tidak, anda hanya menaikkan harga,” kata seorang pegawai EU yang terlibat dalam ceramah.

Thierry Breton, pesuruhjaya pasaran dalaman EU, sedang mendesak untuk menggunakan belanjawan EU dan Bank Pelaburan Eropah untuk membiayai projek pertahanan.

Tetapi itu masih menjadi kontroversi, dan sementara menteri mungkin akan menyentuh topik itu, jangan mengharapkan sebarang keputusan konkrit mengenai perkara ini lagi.

Carta du jour: Barisan sukar untuk cangkul

Amalan pertanian mampan meluas di Australia dan New Zealand, manakala Eropah dan Asia ketinggalan. Walau bagaimanapun, kos baja yang tinggi boleh meyakinkan petani untuk beralih kepada teknologi yang lebih mesra ekosistem.

Melepaskan cukai kepada orang kaya

Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni telah memulakan inisiatif dasar utamanya yang pertama sejak memegang jawatan tahun lalu: usaha untuk merombak sistem cukai byzantine yang terkenal di negara itu, menulis Amy Kazmin.

Tetapi sementara Meloni menggembar-gemburkan “revolusi fiskal” yang akan menurunkan kadar cukai, memudahkan peraturan dan memberi insentif kepada pertumbuhan, pengkritik berkata rancangannya akan memberi ganjaran kepada pengelak cukai yang lalu dan meluaskan ketidaksamaan sosial.

Konteks: Meloni berkempen tahun lepas dengan janji untuk mengurangkan “beban cukai yang mencekik” Itali dan menyambut “era baharu” dalam hubungan antara pembayar cukai dan pihak berkuasa. Pengelakan cukai adalah masalah utama, dengan pihak berkuasa menganggarkan kerugian sekitar €100bn setiap tahun.

Matlamat utama kerajaan ialah memperkenalkan cukai rata dengan kadar tunggal untuk semua. Buat masa ini, ia bertujuan untuk mengurangkan bilangan papak cukai daripada empat kepada tiga, dan mengurangkan potongan cukai.

Pelan itu juga mencadangkan percubaan luar biasa, seperti membenarkan perniagaan bersetuju dengan pihak berkuasa cukai mengenai jumlah kewajipan cukai mereka dua tahun lebih awal — tanpa mengira pendapatan sebenar — dan mengurangkan penalti untuk beberapa kes kenakalan cukai.

Giuseppe Pisauro, bekas ketua pejabat belanjawan parlimen Itali, berkata kumpulan lain yang biasanya mengundi hak juga akan mendapat kadar yang lebih baik, seperti tuan tanah membayar cukai yang lebih rendah ke atas sewa yang mereka terima.

“Ia melanjutkan layanan istimewa ke atas kategori yang merupakan sebahagian daripada pengundi mereka,” kata Pisauro. “Anda harus mengalihkan cukai daripada buruh dan modal ke arah sewa. Ini berlaku sebaliknya.”

Tetapi masih jauh lagi di hadapan. Diluluskan dalam kabinet minggu lepas, rancangan itu kini pergi ke parlimen, dengan janji ia akan berkuat kuasa dalam tempoh dua tahun jika ia diterima pakai.

Setakat ini, pasaran tidak mengambil berat. Tetapi memandangkan kewangan awam Itali yang tidak menentu, pelabur pasti akan melihat bagaimana pembaharuan sedemikian akan menjejaskan kutipan hasil.

Apa yang perlu ditonton hari ini

  1. Presiden China Xi Jinping pergi ke Rusia untuk lawatan tiga hari ke Vladimir Putin.

  2. Menteri luar dan pertahanan EU bertemu di Brussels.

  3. Menteri pertanian dan perikanan EU juga bertemu.

Sekarang baca ini

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti perkembangan terkini cerita Eropah @FT Eropah

resulsgp

peng sidney

hasil sdy

data pengeluaran hongkong malam ini

t0t0bet hk