site

Menteri kewangan Iran melonjakkan pelaburan dari Rusia

Rusia telah menjadi pelabur asing terbesar di Iran sepanjang tahun lalu, menurut pegawai Iran, kerana kedua-dua negara yang dikenakan sekatan berat telah meningkatkan kerjasama sejak tentera Rusia menyerang Ukraine.

Ehsan Khandouzi, menteri kewangan Iran, berkata Rusia telah melabur $2.76 bilion di negara itu pada tahun kewangan semasa yang berakhir minggu ini, memetik projek dalam sektor perindustrian, perlombongan dan pengangkutan.

“Kami mentakrifkan hubungan kami dengan Rusia sebagai strategik dan kami bekerjasama dalam banyak aspek, terutamanya hubungan ekonomi,” kata Khandouzi kepada Financial Times. “China dan Rusia adalah dua rakan ekonomi utama kami [and] Iran akan mengembangkan hubungannya dengan mereka melalui pelaksanaan perjanjian strategik.”

Komennya menggariskan bagaimana Tehran dan Moscow telah meningkatkan hubungan mereka sejak barat mengenakan gelombang sekatan ke atas Rusia selepas pencerobohan Presiden Vladimir Putin ke Ukraine setahun lalu.

Delegasi perniagaan Rusia telah melawat republik Islam itu untuk mendapatkan tawaran dan petua tentang cara mengelak sekatan, manakala Iran telah berminat untuk membangunkan hubungan perdagangan baharu untuk memperkukuh ekonominya sendiri yang dibenarkan.

Pemimpin Rusia Vladimir Putin bertemu Ayatollah Ali Khamenei, tengah, dan presiden Iran Ebrahim Raisi, kanan, di Tehran musim panas lalu © SalamPix/ABACA/Reuters

AS dan Eropah telah menuduh Tehran menjual dron bersenjata ke Moscow yang telah dikerahkan terhadap sasaran Ukraine. Iran menafikan dronnya digunakan dalam peperangan. Khandouzi berkata konflik Ukraine adalah “malang” bagi Iran, tetapi tidak menjawab apabila ditanya sama ada Tehran menerima pendapatan daripada jualan senjata kepada Rusia.

Bank pusat Iran dan Rusia menandatangani perjanjian pada Januari untuk menghubungkan sistem komunikasi antara bank mereka dalam usaha untuk meningkatkan perdagangan dua hala. “Rusia dan beberapa negara lain berminat untuk menggunakan mekanisme seperti perjanjian monetari bersama atau pertukaran berasaskan perdagangan. Kami telah berunding bukan sahaja dengan Rusia tetapi juga dengan China dan rakan kongsi lain, termasuk Turki, dalam hal ini,” kata Khandouzi. “Secara teknikal, rangkaian kewangan ini berada dalam keadaan yang lebih baik antara Iran dan Rusia berbanding yang lain.”

Penganalisis ragu-ragu tentang sejauh mana kedua-duanya boleh membangunkan perdagangan kerana kedua-duanya mempunyai ekonomi berasaskan komoditi yang mengeluarkan produk serupa. Tetapi seorang diplomat barat berkata kebimbangannya ialah “ia adalah dinamik yang boleh berdikari”.

Iran telah mengalami sekatan selama beberapa dekad, dan telah terputus daripada sistem kewangan global sejak bekas presiden AS Donald Trump menarik diri daripada perjanjian nuklear 2015 dan melancarkan sekatan baharu terhadap republik itu.

Ini telah menghalang lagi keupayaan Tehran untuk menarik pelaburan asing — pelaburan asing kedua terbesar selepas Rusia dari negara jiran Afghanistan, dengan £256 juta. Pelaburan China hanya $131 juta, di belakang Iraq dan Emiriah Arab Bersatu, menekankan betapa bukan hanya syarikat barat yang ditangguhkan menjalankan perniagaan di Iran.

Rusia menyumbang dua pertiga daripada jumlah pelaburan langsung asing kira-kira $4.2bn di Iran tahun kewangan ini, menurut data kementerian kewangan. Iran menarik FDI hanya $1.45bn pada 2021, menurut data perdagangan PBB.

Kerajaan garis keras Presiden Ebrahim Raisi telah mengutamakan pembangunan hubungan perdagangan serantau dan Asia sejak memegang jawatan pada 2021 dalam usaha untuk mengatasi kesan sekatan. Perjanjian yang diuruskan oleh China yang ditandatangani bulan ini akan memulihkan hubungan diplomatik antara Iran dan saingan Arab Saudi, tujuh tahun selepas mereka memutuskan hubungan.

Khandouzi berkata Iran bulan lepas telah mencapai tahap tertinggi eksport minyaknya selama sekurang-kurangnya dua tahun, mengatasi paras tertinggi sebelumnya iaitu 1.3 juta tong sehari, walaupun terdapat sekatan AS.

Beliau berkata eksport bukan minyak sebanyak $53 bilion juga 12 peratus lebih tinggi dalam tempoh 11 bulan pertama tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya. Import dalam tempoh yang sama ialah $60 bilion, yang digabungkan dengan data eksport menunjukkan “ekonomi Iran tidak boleh diasingkan”, tambahnya.

Namun kerajaan telah bergelut untuk membendung masalah ekonomi yang mencengkam republik itu, dengan inflasi melonjak lebih tinggi daripada 47 peratus dan rial turun 60 peratus di bawah pengawasan Raisi. Ahli ekonomi Iran menyalahkan pihak berkuasa kerana mencetuskan inflasi dengan mencetak wang secara berlebihan.

Rakyat Iran membeli-belah di pusat bandar Tehran
Orang ramai membeli-belah di pusat bandar Tehran. Cabaran terbesar kerajaan ialah meredakan tekanan ekonomi terhadap rakyat Iran biasa © Vahid Salemi/AP

Teheran pada Disember menggantikan gabenor bank pusat yang hanya memegang jawatan itu selama 15 bulan apabila mata wang negara merosot ke paras terendah berbanding dolar AS, manakala rejim itu bergelut dengan bantahan selama berbulan-bulan di seluruh negara.

Khandouzi mempertahankan rekod kerajaan dan berkata ia merancang untuk memperbaharui bank pusat, yang akan “bertanggungjawab untuk memenuhi sasaran inflasi”. Ia juga akan diberi “kuasa yang diperlukan untuk mengawal prosedur yang mewujudkan bekalan wang,” katanya.

“Kami juga berjaya mengurangkan kadar pertumbuhan bekalan wang, iaitu 39 peratus pada tahun Iran lalu. Menjelang akhir tahun kewangan ini, ia diunjurkan 30 peratus,” tambahnya. “Kami berazam untuk mengurangkan kadar inflasi.”

Khandouzi berkata kerajaan telah meningkatkan kutipan cukai dan mengekang pengelakan untuk meningkatkan hasil bukan minyak, dan pada masa yang sama mengurangkan cukai korporat sebanyak 5 mata peratusan.

Namun cabaran terbesar kerajaan ialah meredakan tekanan ekonomi ke atas rakyat Iran biasa, dengan penganalisis memberi amaran bahawa rungutan ekonomi adalah bom berdetik di tengah-tengah kemarahan awam yang meluas terhadap rejim.

“Apabila negara sedang bergelut dengan masalah ekonomi, para pegawai pasti akan melakukan lebih banyak usaha berbanding sebelum ini dan menghabiskan lebih banyak masa berkhidmat kepada rakyat,” kata Khandouzi.

keluaran hk hari ini tercepat 4d

pengeluaran sidney siang tadi

toto sidney

togel hongkonģ hari ini keluar

pengluaran hk