site

Menteri pertahanan Israel menyeru agar reformasi kehakiman dihentikan

Menteri pertahanan Israel telah memecahkan barisan dengan kerajaannya dengan menggesa perdana menteri Benjamin Netanyahu untuk menghentikan rombakan kehakiman yang kontroversi, memberi amaran bahawa perpecahan pahit yang ditimbulkannya menimbulkan “bahaya serta-merta” kepada keselamatan negara.

Bercakap ketika demonstrasi besar-besaran menentang rancangan itu berlaku untuk hujung minggu ke-12 berturut-turut, Yoav Gallant berkata beliau bimbang tentang kesan polarisasi ke atas tentera Israel, di mana beribu-ribu anggota simpanan telah enggan mengambil bahagian dalam latihan sebagai protes terhadap baik pulih.

“Saya nampak punca kekuatan kita semakin terhakis . . . Keretakan yang semakin meningkat dalam masyarakat kita menembusi tentera dan agensi keselamatan. Ini menimbulkan bahaya yang jelas, segera dan nyata kepada keselamatan negeri,” katanya.

“Pada masa ini, proses itu mesti dihentikan, supaya kita boleh duduk dan bercakap.”

Pergaduhan terhadap perubahan yang didorong oleh pakatan sayap kanan Netanyahu – yang akan memberi kerajaan kawalan ke atas pelantikan hakim dan sangat mengehadkan keupayaan mahkamah atas untuk membatalkan undang-undang – telah menjerumuskan Israel ke dalam krisis politik terdalamnya selama bertahun-tahun.

Pegawai kerajaan berkata perubahan itu diperlukan untuk mengekang badan kehakiman aktivis yang telah mendorong agenda sayap kiri yang partisan. Tetapi pengkritik melihatnya sebagai ancaman asas kepada kawalan dan imbangan Israel yang akan menghapuskan perlindungan minoriti, memupuk rasuah dan merosakkan ekonomi.

Beratus-ratus ribu rakyat Israel telah menyertai bantahan terhadap rancangan itu, dengan tunjuk perasaan pada malam Sabtu berlaku di lebih 100 lokasi di seluruh negara.

Dalam kenyataan ringkasnya, Gallant – tokoh kerajaan paling kanan yang lantang menentang baik pulih itu – berkata beliau percaya badan kehakiman memerlukan pembaharuan. Tetapi dia menambah bahawa “perubahan negara yang ketara dicapai melalui dialog”, dan menggesa kerajaan untuk menghentikan proses itu sehingga selepas cuti Israel bulan depan untuk membenarkan perbincangan.

Sebagai tanda ketegangan dalam pakatan berhubung rancangan itu, campur tangan Gallant serta-merta mendapat sokongan Yuli Edelstein dan David Bitan, dua lagi Ahli Parlimen dari parti Likud pimpinan Netanyahu yang sebelum ini menyatakan keraguan tentang baik pulih itu.

Tetapi golongan garis keras bertindak balas dengan penuh kemarahan. Menteri Komunikasi Shlomo Karhi menuduh Gallant “memberi angin kepada rampasan kuasa tentera”, manakala Itamar Ben-Gvir, menteri keselamatan negara ultranasionalis Israel, menuntut Gallant dipecat.

“[Gallant] datang dengan undi kanan, tetapi menyerah kepada tekanan daripada mereka yang mengancam untuk menolak [to turn up for military duty],” kata Ben-Gvir dalam satu kenyataan.

Gallant telah merancang untuk membuat kenyataan mengenai baik pulih pada malam Khamis. Tetapi selepas dipanggil oleh Netanyahu di tengah-tengah serangan daripada garis keras pakatan, beliau menangguhkan ucapannya pada saat-saat akhir.

Sebaliknya, Netanyahu memberi ucapan di mana beliau berkata kerajaan akan meneruskan pindaan itu yang memberinya kawalan ke atas pelantikan hakim – salah satu elemen paling kontroversi dalam baik pulih – minggu depan.

result sgp kemarin

pemetuan sidney

togel sydñey 2023

result hk lengkap

pengeluaran hk