site

Menteri pertama Scotland yang baharu sepatutnya mentadbir semua warga Scotland

Ini adalah tanda kesan Nicola Sturgeon terhadap politik Scotland dan UK bahawa pertandingan untuk menggantikannya sebagai menteri pertama Scotland telah menarik minat jauh melangkaui pantai British. Namun pencapaian pemimpin parti Kebangsaan Scotland itu dalam mengukuhkan sokongan untuk kemerdekaan di bawah 50 peratus tidak ditandingi dengan rekodnya dalam kerajaan. Penetapan dengan kedaulatan mensia-siakan penguasaan politik yang boleh digunakan untuk kesan yang lebih positif. Penggantinya Humza Yousaf sepatutnya kurang menumpukan pada memilih hujah dengan Westminster dan lebih kepada tadbir urus yang berkesan. Dengan membuktikan ia boleh menyampaikan kejayaan dasar yang sebenar, SNP akan meningkatkan usahanya. Lebih penting, itulah yang patut diterima oleh warga Scotland, termasuk majoriti yang masih mahu menjadi sebahagian daripada UK.

Yousaf, yang datuknya membawa bapanya ke Scotland dari Pakistan, adalah pilihan utama penubuhan SNP. Kemenangannya, walaupun sempit, mewakili kesinambungan luas dengan tahun-tahun Sturgeon, bukan gangguan yang akan berlaku sekiranya Kate Forbes yang lebih konservatif dari segi sosial menang. Walau bagaimanapun, Yousaf akan bergelut untuk mengenakan kuasanya selepas pilihan raya yang penuh dendam. Bagi pengundi yang lebih luas, seorang lelaki yang memegang portfolio kesihatan, keadilan dan pengangkutan juga sangat dikaitkan dengan rekod biasa-biasa SNP, seperti yang dipilih oleh Forbes berulang kali.

Satu sayap partinya memihak kepada desakan kemerdekaan yang lebih mendesak. Masalah Scotland, mereka mendakwa, berpunca terutamanya daripada dibelenggu ke UK dan boleh diselesaikan hanya dengan mengawal nasibnya sendiri. Namun kebanyakan dalam arus perdana SNP menyedari bahawa hujah itu adalah cacat. Ia tidak akan memenangi pengundi sederhana yang diperlukan parti, lebih-lebih lagi, jika kemerdekaan adalah satu hari untuk menang dalam referendum.

Keengganan Westminster untuk membenarkan plebisit kedua sejurus selepas pengundian 2014 bermakna kemerdekaan tidak ada dalam agenda segera. Kursus yang lebih bijak, dan lebih bermanfaat kepada warga Skotlandia, adalah untuk menunjukkan parti itu boleh memberikan hasil yang sebenar. Semasa kempennya, Yousaf betul-betul mengelak rancangan Sturgeon untuk menjadikan pilihan raya umum UK akan datang sebagai referendum “de facto”. Dia harus menjaga ikrarnya dalam kemenangan untuk mentadbir semua rakyat.

Kesihatan, yang tinggi di antara keutamaan orang Scotland, adalah satu bidang untuk tumpuan. Bilik kerajaan Scotland untuk bergerak terhad oleh keputusan perbelanjaan yang diambil di London. Namun, walaupun rekod NHS Scotland tidak jauh berbeza daripada selatan sempadan itu, menguruskan perkhidmatan kesihatannya untuk memberikan hasil yang unggul dalam sumber yang ada akan menjadi bukti kecekapan sebenar. Kesihatan awam secara lebih meluas masih ketinggalan berbanding prestasi England yang semakin merosot. Rancangan Sturgeon untuk Perkhidmatan Penjagaan Kebangsaan, yang boleh melegakan tekanan ke atas hospital, masih tidak direalisasikan. Dalam pendidikan juga, menteri pertama yang akan keluar meninggalkan jawatan tanpa mencapai matlamat utama untuk merapatkan jurang pencapaian antara murid kaya dan miskin.

Kemajuan dalam bidang ini boleh membantu menangkis parti Buruh yang bangkit semula bersedia untuk merebut sebarang kelemahan SNP untuk cuba mengukuhkan semula dirinya di utara sempadan. Sama ada kerajaan Yousaf berjaya atau tidak, bagaimanapun, penyokong kesatuan UK tidak boleh berpuas hati dengan kejayaan mereka. Strategi sementara kerajaan Konservatif UK baru-baru ini telah membeli masa buat masa ini tetapi tidak menawarkan penyelesaian jangka panjang kepada desakan kedaulatan Scotland.

Dengan tinjauan pendapat yang menunjukkan sokongan terhadap pembengkakan kemerdekaan terutamanya di kalangan pengundi muda, menjadikan kesatuan berfungsi lebih baik dan kelihatan lebih responsif kepada aspirasi Scotland, serta Wales dan Ireland Utara, akan menjadi penting dalam apa jua keadaan. Lebih-lebih lagi jika kerajaan Yousaf berjaya melebihi jangkaan yang agak rendah yang diletakkan pada masa ini.

keputusan sgp

pengeluaran sidni

sdy hari ini togel

keluar hongkong malam ini

singapura totobet net