site

Menteri tenaga EU bertanding mengenai kelayakan hijau kuasa nuklear

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat Pagi. Pada awal pagi tadi, EU bersetuju dengan alat pertahanan perdagangan baharu yang berkuasa yang membolehkan Brussels bertindak balas terhadap tindakan seperti sekatan China terhadap import Lithuania tahun lepas. Dan semalam, kumpulan pertama kereta kebal German Leopard 2 tiba di Ukraine.

Hari ini, saya melihat pratonton pusingan seterusnya pertembungan EU sama ada tenaga nuklear harus dianggap sama dengan tenaga boleh diperbaharui. Dan ketua biro Warsaw kami menerangkan cabaran daripada pilihan raya Slovak yang akan datang.

Kejatuhan atom

Cadangan oleh Perancis untuk menganggap tenaga nuklear sebagai setara dengan tenaga boleh diperbaharui tidak mungkin dipersetujui dalam mesyuarat menteri tenaga hari ini, tetapi perjuangan Perancis untuk mendapatkan setem hijau untuk reaktor nuklear mereka tidak berakhir di sini.

Konteks: Perancis mendesak supaya tenaga nuklear diiktiraf sebagai sumber tenaga rendah karbon dan mengira sasaran terancang EU untuk menghasilkan 40 peratus tenaga daripada sumber boleh diperbaharui menjelang 2030. Loji kuasa nuklear menjana kira-kira dua pertiga daripada tenaga elektrik Perancis keluaran pada tahun 2022.

Negara-negara seperti Jerman dan Austria berpendapat langkah sedemikian akan menjejaskan usaha untuk mengembangkan sumber tenaga solar, angin dan lain-lain yang boleh diperbaharui yang dikira ke arah sasaran.

Fail agenda menteri hari ini mengambil kira peraturan baharu untuk infrastruktur gas, termasuk hidrogen. Bahan api ini boleh dibuat daripada tenaga suria dan angin — dan dipanggil boleh diperbaharui — atau dengan kuasa nuklear, ditakrifkan sebagai hidrogen karbon rendah di bawah peraturan.

Paris telah mencadangkan hidrogen karbon rendah untuk dikira ke arah sasaran boleh diperbaharui negara. Dalam versi terkini teks gas yang dilihat oleh Financial Times, perenggan itu telah dipadamkan, walaupun persetujuan muktamad belum dicapai lagi, kata diplomat EU malam tadi.

“Terdapat minoriti negara anggota yang meminta nuklear akan dikira ke arah sasaran boleh diperbaharui, dan terdapat minoriti lain yang menentang,” kata seorang diplomat kanan EU.

Sebelum mesyuarat itu, kedua-dua kem pro dan kontra nuklear sedang bersarapan untuk merangka strategi, menurut para diplomat.

Presiden Sweden, yang menjadi pengantara rundingan, menyasarkan perjanjian hari ini.

Walaupun cadangan Perancis dikeluarkan, perdebatan nuklear akan diteruskan semasa rundingan antara parlimen Eropah dan negara anggota esok mengenai apa yang dipanggil Arahan Tenaga Boleh Diperbaharui, yang melibatkan sasaran tenaga boleh diperbaharui itu sendiri.

Satu penyelesaian yang dibincangkan, menurut diplomat, adalah untuk hidrogen yang diperbuat daripada kuasa nuklear dibenarkan untuk mengira sebahagian sahaja ke arah sasaran negara.

Membuka pakej boleh diperbaharui pada lewat dalam rundingan ini tidak popular dengan semua orang, bagaimanapun, terutamanya selepas langkah Jerman yang serupa dalam perbincangan yang sudah selesai mengenai enjin pembakaran telah menjerumuskan Brussels ke dalam kegawatan.

“Jika anda membenarkan ini, terutamanya selepas isu enjin pembakaran, ia mengancam kepastian undang-undang pada masa hadapan,” kata seorang diplomat EU.

Carta du jour: Menghancurkannya

Kemajuan dalam bidang berprofil tinggi seperti teknologi kuantum dan genomik telah membolehkan China bersaing dengan AS dan negara Eropah dalam pengeluaran saintifik. Tetapi pakar bimbang bahawa beberapa penyelidikan mungkin penipuan.

Kamu lagi

Presiden Slovakia Zuzana Čaputová telah memberi amaran bahawa maklumat yang salah semasa kempen untuk pilihan raya parlimen boleh menjejaskan sokongan negara itu untuk Ukraine, kerana bekas perdana menteri yang populis mengetuai pilihan raya, menulis Raphael Minder.

Konteks: Bekas perdana menteri Robert Fico sedang membuat kemunculan semula pada platform pro-Rusia populis, mencetuskan kemarahan di kalangan rakyat Slovakia mengenai inflasi tinggi yang turut dipersalahkannya atas sekatan terhadap Rusia. Moscow adalah pembekal utama gas dan minyak ke Slovakia sebelum perang.

Čaputová berkata pada hari Isnin bahawa kekecewaan pengundi dan maklumat yang salah telah mengancam dasar luar Slovakia. “Maklumat salah dan salah tafsir digunakan untuk mengurangkan sokongan orang ramai terhadap tindakan yang kita lakukan sebagai sebuah negara,” katanya pada persidangan.

Fico menjawab di Facebook bahawa Slovakia perlu menggantikan Čaputová.

Keputusan Slovakia baru-baru ini untuk menghantar jet pejuang MiG-29 ke Ukraine tanpa kelulusan parlimen telah memberi Fico dan penggubal undang-undang pembangkang lain lebih banyak makanan untuk mendakwa bahawa kedaulatan Slovakia diancam oleh tekanan daripada Nato dan EU untuk menyokong Ukraine.

Menurut tinjauan pendapat, kira-kira 16 peratus pengundi berhasrat untuk menyokong parti Fico Smer, lebih sedikit daripada Hlas, parti kiri tengah yang diasaskan oleh Peter Pellegrini, seorang lagi bekas perdana menteri. Fico memilih Pellegrini sebagai penggantinya pada 2018 apabila dia ditolak keluar di tengah-tengah bantahan besar-besaran terhadap rasuah berikutan pembunuhan wartawan Ján Kuciak dan tunangnya.

Tetapi memenangi undian tidak semestinya memeterai perjanjian untuk Fico, kerana rundingan pakatan mungkin akan mengikuti pilihan raya 30 September. Pellegrini sendiri secara jelas menolak kerjasama dengan bekas mentornya.

“Saya rasa trend sekarang menunjukkan Fico sedang menuju kemenangan dalam pilihan raya, tetapi persoalan besarnya ialah siapa yang sanggup menjadi kerajaan bersamanya,” kata penganalisis Slovakia Milan Nič dari Majlis Perhubungan Luar Jerman.

Apa yang perlu ditonton hari ini

  1. Menteri tenaga bertemu di Brussels.

  2. Charles Michel di Moldova untuk bertemu presiden Maia Sandu.

  3. Satu hari lagi mogok seluruh negara di Perancis

Sekarang baca ini

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti cerita Eropah terkini @FT Eropah

resul.sgp

keluaran sdy

result sydney

angka hk keluar

data sgp