site

Militan Palestin melepaskan tembakan roket ke arah Israel ketika jemaah keluar dari masjid

Militan Palestin di Semenanjung Gaza melepaskan roket ke arah Israel pada malam Rabu, ketika polis Israel mengeluarkan jemaah Palestin dari masjid al-Aqsa Baitulmaqdis untuk hari kedua berturut-turut.

Tentera Israel berkata bahawa secara keseluruhannya tujuh roket darat ke udara telah dilepaskan dari jalur pantai yang disekat, dikawal oleh kumpulan militan Palestin Hamas, mencetuskan siren di selatan Israel. Kesemua roket itu meletup di udara dan tiada laporan kematian.

Salvo itu berlaku di tengah-tengah ketegangan malam kedua di al-Aqsa, yang dikenali oleh orang Yahudi sebagai Temple Mount, dengan polis Israel memasuki kawasan puncak bukit untuk mengeluarkan jemaah Islam yang cuba tinggal di masjid semalaman.

Kompleks itu, yang merupakan tapak ketiga paling suci dalam Islam dan paling suci dalam agama Yahudi, merupakan salah satu tempat paling sensitif dalam konflik Israel-Palestin. Pertempuran di sana telah mencetuskan kebakaran yang lebih meluas, termasuk perang 11 hari antara Israel dan militan di Gaza dua tahun lalu.

Israel telah menduduki kedua-dua Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur, termasuk Kota Lama di mana kawasan al-Aqsa terletak, sejak 1967.

Di bawah apa yang dipanggil perjanjian status quo, kedua-dua orang Islam dan bukan Islam boleh melawat tapak itu, tetapi hanya orang Islam dibenarkan untuk bersolat di sana. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kumpulan Yahudi juga telah berdoa di tapak tersebut, mencetuskan kebimbangan di kalangan umat Islam bahawa status quo semakin terhakis.

Ketakutan itu telah diburukkan lagi dengan kehadiran ultranasionalis, seperti Itamar Ben-Gvir, seorang peneroka yang telah lama menyeru untuk solat Yahudi di al-Aqsa, dalam kerajaan baharu Israel. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menegaskan pada hari Rabu bahawa status quo tidak akan berubah.

Pergolakan malam Rabu kurang hebat berbanding malam sebelumnya, apabila rakaman tentera Israel yang bersenjata lengkap memasuki masjid dan memukul rakyat Palestin dengan punggung senapang dan belantan mencetuskan kemarahan di dunia Arab, serta pertukaran tembakan antara militan di Gaza dan Israel.

Selepas malam pertama keganasan, polis Israel berkata mereka telah menangkap dan mengeluarkan 350 orang yang telah membaling batu dan bunga api selepas percubaan untuk memujuk mereka untuk meninggalkan masjid itu gagal. Kira-kira 50 masih dalam tahanan pada Khamis.

Pejabat Hal Ehwal Palestin AS berkata pada hari Rabu bahawa ia “cemas dengan adegan mengejutkan di Masjid al-Aqsa dan roket yang dilancarkan dari Gaza ke arah Israel”.

“Kami menyeru agar sekatan dan de-eskalasi untuk membolehkan ibadat secara aman dan untuk melindungi kesucian tapak suci,” tambahnya.

Keganasan yang diperbaharui, yang meletus ketika umat Islam menyambut bulan suci Ramadan dan orang Yahudi memulakan perayaan Paskah selama seminggu, berikutan setahun ketegangan Israel-Palestin yang semakin meningkat yang menimbulkan kebimbangan konflik yang lebih meluas.

Pada tahun lalu, tentera Israel telah membunuh lebih daripada 250 rakyat Palestin di Tebing Barat, manakala rakyat Palestin telah membunuh lebih daripada 40 orang Israel.

Majlis keselamatan PBB dijadualkan bersidang pada Khamis untuk membincangkan situasi itu.

result sgp hari ini

pengeluaran sidney tadi siang

sydney hari ini

hasil seluruh togel hari ini hongkong

totobet singapore hari ini