site

Narendra Modi dari India mempunyai masalah: pertumbuhan ekonomi yang tinggi tetapi sedikit pekerjaan

Kiran VB, 29, seorang penduduk di ibu kota teknologi India Bangalore, berharap untuk bekerja di sebuah kilang selepas menamatkan sekolah menengah. Tetapi dia bergelut untuk mencari pekerjaan dan mula bekerja sebagai pemandu, akhirnya menabung lebih sedekad untuk membeli teksinya sendiri.

“Pasaran sangat sukar; semua orang duduk di rumah,” katanya sambil menyifatkan saudara mara dengan ijazah kejuruteraan atau perniagaan yang juga gagal mendapat pekerjaan yang baik. “Malah orang yang lulus dari kolej tidak mendapat pekerjaan dan menjual barangan atau melakukan penghantaran.”

Kisahnya menunjukkan masalah yang berakar umbi bagi India dan cabaran yang semakin meningkat bagi kerajaan Perdana Menteri Narendra Modi kerana ia berusaha untuk pemilihan semula dalam masa lebih setahun: ekonomi negara yang bertumbuh tinggi gagal mewujudkan pekerjaan yang mencukupi, terutamanya untuk golongan muda India, meninggalkan ramai tanpa kerja atau bertungkus-lumus dalam buruh yang tidak sepadan dengan kemahiran mereka.

IMF meramalkan ekonomi India akan berkembang 6.1 peratus tahun ini – satu daripada kadar terpantas mana-mana ekonomi utama – dan 6.8 peratus pada 2024.

Bagaimanapun, bilangan pengangguran terus meningkat. Pengangguran pada Februari ialah 7.45 peratus, meningkat daripada 7.14 peratus pada bulan sebelumnya, menurut data daripada Pusat Pemantauan Ekonomi India.

“Pertumbuhan yang kami perolehi didorong terutamanya oleh pertumbuhan korporat, dan korporat India tidak menggaji seramai itu orang seunit keluaran,” kata Pronab Sen, ahli ekonomi dan bekas ketua penasihat Suruhanjaya Perancangan India.

“Di satu pihak, anda melihat golongan muda tidak mendapat pekerjaan; sebaliknya, anda mempunyai syarikat yang mengadu mereka tidak boleh mendapatkan orang yang mahir.”

Pekerjaan kerajaan, yang didambakan sebagai tiket untuk mendapatkan pekerjaan sepanjang hayat, adalah sedikit jumlahnya berbanding populasi India yang hampir 1.4 bilion, kata Sen. Ketersediaan kemahiran adalah isu lain: banyak syarikat memilih untuk mengupah pemohon yang lebih tua yang telah membangunkan kemahiran yang diperlukan.

“Banyak pertumbuhan di India didorong oleh kewangan, insurans, hartanah, penyumberan luar proses perniagaan, telekomunikasi dan IT,” kata Amit Basole, profesor ekonomi di Universiti Azim Premji di Bangalore. “Ini adalah sektor pertumbuhan tinggi, tetapi mereka bukan pencipta pekerjaan.”

Memikirkan cara untuk mencapai pertumbuhan pekerjaan yang lebih besar, terutamanya untuk golongan muda, adalah penting jika India ingin memanfaatkan dividen demografi dan geopolitik. Negara itu mempunyai populasi muda yang dijangka mengatasi China tahun ini sebagai penduduk terbesar di dunia. Lebih banyak syarikat sedang mencari untuk mengubah hala rantaian bekalan dan jualan daripada bergantung kepada pembekal dan pengguna China.

Kerajaan India dan negeri-negeri seperti Karnataka, yang ibu kotanya Bangalore, menjanjikan insentif berbilion dolar untuk menarik pelabur dalam industri pembuatan seperti elektronik dan pengeluaran bateri termaju sebagai sebahagian daripada usaha “Buat di India” kerajaan Modi.

Negeri itu juga baru-baru ini melonggarkan undang-undang buruh untuk mencontohi amalan kerja di China berikutan melobi oleh syarikat termasuk Apple dan rakan kongsi pembuatannya Foxconn, yang merancang untuk mengeluarkan iPhone di Karnataka.

Walau bagaimanapun, pengeluaran pembuatan berkembang dengan lebih perlahan berbanding sektor lain, menjadikannya tidak mungkin muncul sebagai penjana pekerjaan terkemuka tidak lama lagi. Sektor ini hanya menggaji kira-kira 35 juta, manakala IT menyumbang sedikit 2 juta daripada tenaga kerja formal India iaitu kira-kira 410 juta, menurut tinjauan isi rumah terbaru CMIE dari Januari hingga Februari 2023.

Menurut seorang pegawai kanan di Karnataka, pemohon berkemahiran tinggi dengan ijazah universiti memohon untuk bekerja sebagai konstabel polis.

Kerajaan Modi telah menunjukkan tanda-tanda selaras dengan isu itu. Pada bulan Oktober, perdana menteri mempengerusikan a rozgar melaatau pemacu pekerjaan, di mana beliau menyerahkan surat pelantikan untuk 75,000 orang muda, bertujuan untuk mempamerkan komitmen kerajaannya untuk mewujudkan pekerjaan dan “memahirkan belia India untuk masa depan yang lebih cerah”.

Tetapi beberapa tokoh pembangkang mengejek isyarat itu, dengan presiden parti Kongres Mallikarjun Kharge berkata pelantikan itu “terlalu sedikit”. Seorang lagi ahli politik menggelar pameran itu sebagai “gurauan kejam terhadap belia yang menganggur”.

Rahul Gandhi, keturunan keluarga di belakang parti Kongres, telah memberi isyarat bahawa dia berhasrat menjadikan pengangguran sebagai titik serangan untuk pilihan raya akan datang, di mana Modi berada di landasan untuk memenangi penggal ketiga.

“Masalah sebenar ialah masalah pengangguran, dan itu menimbulkan kemarahan dan ketakutan yang tinggi,” kata Gandhi dalam sesi soal jawab di Chatham House di London bulan lalu.

“Saya tidak percaya bahawa negara seperti India boleh menggaji semua rakyatnya dengan perkhidmatan,” tambahnya.

Ashoka Mody, seorang ahli ekonomi di Universiti Princeton, menggunakan perkataan “timepass”, istilah slanga India yang bermaksud meluangkan masa secara tidak produktif, untuk menjelaskan satu lagi fenomena yang melanda pasaran pekerjaan: pengangguran terkurang orang dalam pekerjaan yang tidak sesuai dengan kemahiran mereka.

“Terdapat ratusan juta anak muda India yang melakukan timepass,” kata Mody, pengarang India rosak, sebuah buku baharu yang mengkritik dasar ekonomi kerajaan India berturut-turut sejak merdeka. “Ramai daripada mereka berbuat demikian selepas beberapa ijazah dan kolej.”

Dildar Sekh, 21, berhijrah ke Bangalore selepas menamatkan kursus sekolah menengah dalam pengaturcaraan komputer di Kolkata.

Selepas kalah dalam persaingan sengit untuk pekerjaan kerajaan, dia akhirnya bekerja di lapangan terbang Bangalore dengan syarikat pengendalian darat yang membantu penumpang di kerusi roda, yang mana dia dibayar kira-kira Rs13,000 ($159) sebulan.

“Kerjanya bagus, tetapi gaji tidak bagus,” kata Sekh, yang bermimpi untuk menyimpan wang yang cukup untuk membeli iPhone dan merawat ibu bapanya menaiki helikopter.

“Tiada tempat yang baik untuk golongan muda,” tambahnya. “Orang yang mempunyai wang dan pertalian mampu bertahan; selebihnya kita perlu terus bekerja dan kemudian mati.”

Laporan tambahan oleh Andy Lin di Hong Kong dan Jyotsna Singh di New Delhi

esgpe

pengeluar sidney hari ini

sidney totobet hari ini

tgl hk malm ini

singapura totobet net